13/07/2019to21/07/2019

Svečano otvoren 66. Pulski filmski festival!

Pred prepunim gledalištem Arene sinoć je predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović otvorila 66. Pulski filmski festival te tom prigodom izrazila zadovoljstvo što je, kao nacionalni festival, Pulski filmski festival u dugom vijeku svoga trajanja bio i ostao hrvatski brend međunarodne filmske svečanosti. Ono što ostaje trajna vrijednost Pulskog filmskog festivala jest predstavljanje suvremene hrvatske filmske produkcije, njezine raznolikosti i svestranosti, zbog čega sam s posebnim zadovoljstvom u prigodi ovogodišnjeg Dana državnosti festivalu dodijelila Povelju Republike Hrvatske za dosadašnji rad i kao poticaj za ustrajnost u budućnosti, kazala je Grabar-Kitarović.

Fotografiju ustupio PFF

Ovogodišnji Festival obilježit će osam filmova nacionalne produkcije i šest naslova iz manjinskih koprodukcija te povratak Popularnog programa u Areni s atraktivnim europskim naslovima. Ravnateljica Gordana Restović zahvalila je svima koji podupiru Festival, naglasila da se upravo zbog Festivala ciljani posjeti u Puli uvrštavaju u relevantne svjetske kulturne događaje koji se ne propuštaju, a posebice publici čiji sve brojniji posjeti potvrđuju da Festival putuje u dobrom smjeru.

Tijekom otvorenja uručena je važna festivalska nagrada, koja nosi ime po svom osnivaču, Marijan Rotar a ove je godine dodijeljena Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Nakon svečanosti otvorenja slijedio je spektakularni vatromet te dugo iščekivani film ‘General’ Antuna Vrdoljaka.

Uz predsjednicu, na otvorenju 66. Pulskog filmskog festivala bila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te mnogobrojni saborski zastupnici, uvaženi gosti i filmski umjetnici.


UVODNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Sve je spremno za 66. izdanje Pulskog filmskog festivala, rečeno je na konferenciji za medije direkcije Festivala na dan otvorenja festivala. Ravnateljica Javne ustanove Pula film festival, Gordana Restović zahvalila je svim suradnicama te Ministarstvu kulture, Gradu Pule i Istarskoj županiji na potpori i pomoći Festivalu da se održi u punom sjaju. Istaknula je da nas očekuje 110 filmova na 17 lokacija te da se za trajanje Festivala očekuje lijepo vrijeme.

Zlatko Vidačković, umjetnički ravnatelj Festivala, istaknuo je da se ove godine u Arenu vratio Popularni program s europskim filmovima posvećenim životopisima velikana. „To publika voli a i to Festivalu daje europski kontekst“, napomenuo je te dodao da su glavne festivalske lokacije uz Arenu i Kino Valli, Istarsko narodno kazalište i plaža Ambrela. Uz to, Festival donosi i tri okrugla stola na kojima će sudjelovati i direktor festivala u Cannesu, selektor festivala u Barceloni te mnogi drugi svjetski filmaši s kojima će hrvatski novinari moći voditi razgovore.


ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE FILMA „GENERAL“

Na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za medije filmskih ekipa pred brojnom publikom predstavila se ekipa dugo očekivanog filma General. Antun Vrdoljak, redatelj filma, dobitnih Zlatnih Arena, rekao je da je navikao da njegove filmove prate ili afere ili se pokaže da je film jako dobar. No, istaknuo je da će o tome publika odlučiti. „Ja ovaj film najradije ne bih dao nigdje drugdje, nego na prikazivanje u Arenu. Kad se Goranov lik pojavi na velikom platnu, to je dovoljno“, izjavio je dodavši kako njegove filmove uvijek rade dobri glumci.

Vrdoljak je u Puli kao gost Festivala boravio često te ga na njega asociraju veselje, neprospavane noći i nezaboravna druženja.

Fotografiju ustupio PFF

Goran Višnjić izjavio je da je uloga generala Ante Gotovine bila vrlo kompleksna te nosi veliku odgovornost no dodao je da je sve sjelo na svoje mjesto u trenutku kad je počelo snimanje.  „Vi ste tu vidjeli 2,5 sata filma, a mi smo snimali 4 mjeseca, osam epizoda serije, mnogo materijala koji će se tek vidjeti na HTV-u“, izjavio je. Ispričao je kako je ideja za film došla još dok je Gotovina bio u Haagu te su se jednom na kratko susreli i razgovarali. Mladog Gotovinu u filmu igra njegov sin koji se, smatra Višnjić, odlično snašao u ulozi.

Goran Navojec pripremajući se za film pročitao je scenarij i razgovarao s redateljem a s obzirom na to da se radi o ratnim zbivanjima, mentor mu je bio Bruno Zorica s kojim je mnogo razgovarao. U šali je dodao da on, za razliku od Borka Perića, ulogu nije dobio preko veze. „Njega svi zovu jer je rodom iz Pule pa se nadaju da će i film zbog njega doći u Pulu“, izjavio je Navojec. Perić je priznao da se ovom festivalu posebno veseli, posebno kad u Puli gostuje s filmom.

U filmu igra i Njemica Jasmine Lord za koju je rad na njegovom snimanju bio magično iskustvo. Rekla je da je sve bilo mirno, spokojno te da su svi prema njoj bili jako ljubazni, unatoč tome što nije razumjela hrvatski.

Nataša Janjić ispričala je da je ovo drugi film na kojem je radila s Vrdoljakom te da joj je obećao i rad na trećem. „S obzirom da Gorana vidim tek kad surađujemo na filmu, nadam se skorašnjoj ponovnoj suradnji“, dodala je. Izjavila je kako Vrdoljak obožava glumce i zna raditi s njima jer je i sam glumac te je s njime zadovoljstvo raditi.

Kratku ulogu na filmu ima i Rene Bitorajac koji je rekao da mu je bilo izazovno raditi na filmu jer je govorio francuski. Naime, igra zapovjednika Legije stranaca. Dodao je da svi oni puno očekuju od filma te da će ga u Areni prvi put pogledati.


Održana medijska konferencija filma “Reži”

Film manjinske koprodukcije, Reži, sniman je na vrućem asfaltu Beograda koji je u filmu imao jako veliku ulogu. Kako je na konferenciji za medije rekla Bojana Andrić, direktorica fotografije, za snimanje su tražili manje poznate gradske lokacije, mjesta na kojima se za vrijeme ljetnih praznika mladi smucaju – unutarnja dvorišta, prečice, putovi…

„Nasilje među djecom univerzalna je tema stoga je film i na festivalu u Los Angelesu dobro dočekan“, ispričala je Andrić.

Fotografiju ustupio PFF

Glumice Kristina Jovanović i Đurđina Radić snimale su svoju scenu u jednom kadru. Kako je ispričala Jovanović, za nju je to bio velik izazov. „Fenomenalno je koliko se uživite u tu jednu scenu, snimanu u jednom kadru. Ujedno je snimati tako i teže i lakše, jer scena ide u kontinuitetu“, rekla je.

Radeći na ulozi najteže joj je bilo pronaći pravi trenutak u kojem će „puknuti“. „Naime, Aji, djevojci koju igram, događaju se strašne stvari i ona u jednom trenutku jednostavno pukne“, ispričala je Jovanović koja se uz glumu bavi i glazbom te je novinare počastila i stihom iz jedne svoje pjesme.

Njen rad na filmu prati i jedna anegdota koju je ispričala: „Scena u kojoj sjedim na bazenu i jedem jabuku snimana je mnogo puta pa ja od onda ne jedem jabuke. Naime, kad god zagrizem jabuku, koči mi se vilica“, rekla je.

I njena kolegica, Đurđina Radić, bavi se glazbom zbog čega nije stigla na casting za film. „Međutim, Kristina je smatrala da sam dobra za ulogu Maje u filmu te mi je predložila da se priključim ekipi, što se i ostvarilo stoga joj zahvaljujem“, izjavila je.

Miloš Ivanović, producent na filmu, rekao je da film nakon Pule putuje na festivale u Srbiju i Italiju a na jesen ide u kina.


Filmske izložbe uoči 66. Pulskog filmskog festivala

Prije službenog otvorenja Pulskog filmskog festivala, u galerijskim prostorima i muzejima bit će otvoreno niz posebnih izložbi s filmskim predznakom. Prva na rasporedu je u četvrtak, 11. srpnja u galeriji HUiU  s početkom u 19 sati, riječ je o izložbi Opremio: Mihajlo Arskovski – Oblikovanje knjiga i periodika do danas. Izložba tematizira opus istaknutog grafičkog dizajnera u području oblikovanja knjige i stručne periodike te obuhvaća vremenski raspon od ranih Šezdesetih godina do danas. Sat kasnije, u galeriji SKUC posjetitelje očekuje otvorenje multimedijalne izložbe Sonja Savić: djevojka iz grada, u čijem će se okviru prikazivati i umjetničinih pet radova koji se mogu svrstati u antologiju eksperimentalnog i alternativnog filmskog i video – stvaralaštva.

Fotografiju ustupio PFF

U petak, 12. srpnja u Galeriji Makina u 21 sat otvara se izložba Jasenko Rasol: Statisti, kojom autor destabilizira hijerarhiju filmskog seta, stavljajući u prvi plan upravo ljude „iza glavnih glumaca“ snimljene na filmskim setovima, uključujući na ovogodišnjem Festivalu premijerni naslov Dnevnik Diane Budisavljević, Dane Budisavljević, gdje je bio direktor fotografije.

U Kinu Valli su izloženi radovi učenika nižih razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, koji su pod mentorstvom profesora Denisa Sardoza reinterpretirali vizualni identitet 66. Pulskog filmskog festivala autora Marka Rašića.

MEMO muzej je u sklopu svog fundusa dodao prigodnu novu sekciju koja tematizira Filmski festival u Puli od kraja 50.-ih do 80.-ih godina 20. stoljeća, koju festivalska publika besplatno može pogledati od 13. srpnja, uz predočenje akreditacije, propusnice ili ulaznice za 66. Pulu za trajanja Festivala.

[izvor informacije Pula Film Festival]