Cold Blood Legacy (2019.)
Redatelj: Frédéric Petitjean
Glume: Jean Reno, Sarah Lind, Joe Anderson

Francusko ukrajinska koprodukcija u kojoj ukrajinske vrleti ‘glume’ američki Stijenjak. Jean Reno glumi profesionalnog ubojicu koji se nakon uspješno obavljenog zadatka (čitaj: likvidacije jednog tajkuna) sklanja u planinsku kolibu na obali malog smrznutog jezera. Jedna mlada djevojka preživi nesreću kada motornim sanjkama sleti sa zaleđene staze. Teško ranjena dopuže do ubojičine kolibe gdje je ovaj prihvati, sanira rane i njeguje. Na pitanje tko je i što radi u planinama ne dobije zadovoljavajući odgovor, a djevojka nema dokumenata kao ni mobitel kod sebe, a što je u današnjim uvjetima neuobičajeno…

Grijesi prošlosti ; Fotografiju ustupio Cineplexx

Film uz atraktivnu kameru, ali i uočljivu sinkronizaciju, uz nekoliko likova koji kao da su posuđeni iz Coenovih naslova, te par ključnih scenarističkih propusta djeluje kao pokušaj art uratka, koji bi bolje funkcionirao u sklopu televizijskog programa. Već od početne scene kada benzinske sanjke jure ledenom stazom u pustoši Stjenjaka i susretom s jednim od domorodaca ponašanje junakinje gubi na uvjerljivosti. Ubojstvo u sauni također spada u neuvjerljivije scene filma. Ne vjerujem da bi tjelohanitelji zaduženi za sigurnost svojeg gazde dopustili da im šef uđe u prostoriju u kojoj sjedi stranac kojeg nisu projerili. Takve naivnosti redaju se jedna za drugom. Čak i motiv ubojstva ostaje upitan.

Dvojica policajaca koja istražuju ubojstvo kao da su preuzeti iz krimića braće Coen. Scena s vađenjem drvenih krhotina iz djevojčina tijela dojmljiva je i na momente neugodna. A lik zadužen za djevojčinu sigurnost za kojeg u pola filma smatramo da je njezin progonitelj, postupa brzopleto u akciji njezinog spašavanja. A završnica ništa ne riješava, odnosno dodatno zbuni gledatelja prepuštajući mu razrješenje, jer motivi glavnog negativca nisu jasni.

Razumljivo je da redatelji imaju svoje uzore čije formule pokušavaju ugraditi u svoje filmove, a što može rezultarati novim remekdjelima (kao kod Briana de Palme ili Quentina Tarantina). Ali ovaj film to nije, već je zgodan izbor za ljetne vrućine koji nas hladi svojim eksterijerima.

Jean Reno glumio je u više od stotinu filmova. Karijeru je započeo u misteriji ‘The Hypothesis of the Stolen Painting / L’hypothèse du tableau volé’ (1978.) Raula Ruiza, da bi uspješno nastavio glumiti u manjim ulogama u filmovima kao što su / Le dernier combat ‘The Last Battle’ (1983.), ‘Subway’ (1985.), ‘The Big Blue / Le grand bleu’ (1985.) i ‘Nikita’ (1990.), svi u režiji Luca Bessona. Započinje s glavnom ulogom u filmu ‘L’homme au masque d’or’ (1991., režija Éric Duret), nakon čega slijede ‘Operation Corned Beef / L’opération Corned Beef’ (1991.; Jean-Marie Poiré), ‘Loulou Graffiti’ (1992.; Christian Lejalé), urebesni ‘The Visitors / Les visiteurs’ (1993.; Jean-Marie Poiré) te danas kultni ‘Léon’ (1994.) s Natalie Portman u režiji (opet) Luca Bessona. Slijedi internacionalna karijera s nizom filmova različitih žanrova u kojima Jean Reno prihvaća razne uloge, ali najviše u krimićima, ali i u komedijama. Prepoznatljiv lik postao je zaštitni znak mnogih filmova.

Francuski redatelj Frédéric Petitjean (1969.) prije ‘Grijeha prošlosti’ snimio je samo kratku komediju ‘Trois fois rien’ (2015.). Scenarist je i komedije ‘Nos plus belles vacances’ (2012.) Phillippea Lellouchea.

Robert Jukić, Oxford, 10.07.2019.

Informacije o filmu:

Grijesi prošlosti
Ascot Elite Entertainment Group, Eastwest Productions, Eight 35, 2019.
Trajanje: 91 min.
Format: 2.39:1 anamorphic
Color: Color | Color (DCP)
Zvuk: D-Cinema 48kHz 5.1 (Dolby 5.1)
Scenarij: Frédéric Petitjean
Glazba: Xavier Berthelot
Još glume: David Gyasi, Ihor Ciszkewycz, François Guétary, Samantha Bond, Kateryna Bursikova, Anna Butkevych, Robert Feldman

Film je pogledan u kinu CineStar Pula

Grijesi prošlosti – Facebook
Cold Blood Legacy – IMDb