Ma (2019.)
Redatelj: Tate Taylor
Glume: Diana Silvers, Octavia Spencer, Luke Evans, Juliette Lewis

Nakon godina izbivanja Erica (Juliette Lewis) vraća se u svoj rodni gradić s kćerkom tinejdjericom Maggie (Diana Silvers). Erica se zaposli kao konobarica u lokalnom restoranu, a Maggie nastavlja obrazovanje u srednjoj školi. Njezini školski kolege nisu opterećeni učenjem, više se vole okolo zabavljati, što podrazumijeva piće i opijanje. Maggie nije oduševljena takvim druženjem, ali pridružuje im se kako ne bi ispala nekolegijalna. Problem je samo kako nabaviti piće, obzirom da su maloljetni. Kao spas dolazi Sue Ann (Octavia Spencer) koja im učini tu uslugu, a nakon drugog susreta pozove ih u svoj podrum gdje mogu piti do mile volje. Jedini uvjet je da ne ulaze u njezin stan. Svakim dolaskom društvo se povećava i Sue Ann postaje njihova Ma. Međutim, situacija i nije baš tako jednostavna kako se na prvi pogled čini. Starija žena u malom gradu zove mlade na druženje u podrumu gdje se mogu opijati nije normalna. Pogotovo što je ona školska kolegica njihovih roditelja, a što će Maggie uskoro shvatiti…

Ma ; Fotografiju ustupio Editus

Medijski reklamiran kao horror ‘Ma’ je trebao privući žanrovske poklonike, međutim, došlo je do razmomilaženja jer je težište bačeno na tinejđere koji nisu uvjerljivo prezentirani u maloj sredini, pogotovo danas u doba interneta i mobitela kada je svaka informacija u svakom trenutku dostupna. ‘Ma’ ima elemente horora, i mogao bi se prvenstveno okarakterizirati kao psihološki horror tipa Hichckokovog ‘Psiho’, što podrazumijeva da u filmu nema nadnaravnih situcija. Sve što se događa u domeni je poznate stvarnosti. Činjenica da Ma ne dopušta da njeni gosti ulaze u njezine prostorije intrigantna je, ali kada gledatelj (kao i neki klinci) shvati o čemu se radi, bit će razočarani (o čemu se radi nećemo vam otkriti). Autori nisu uspjeli posložiti situaciju s tajnom koju klinci otkrivaju, a koja u konačnici ispada kao neka vrsta dopune glavnoj radnji, iako u kulminacijskoj završnici (koja bi trebala biti zastrašujuća) igra ključnu ulogu.

‘Ma’ zanimljiv je psihološki horror isključivo za fanove iako ne donosi ništa novo u tom žanru. Teško je danas u mnoštvu raznolikih sadržaja i tema biti originalan.

Redatelj Tate Taylor poznat je po filmovima kao što je komedija ‘Pretty Ugly People’ (2008.), drama ‘The Help’ (2011.), biografski ‘Get on Up’ (2014.) i triler ‘The Girl on the Train’.

Robert Jukić, Zagreb, 01.06.2019.

Informacije o filmu:

Ma
Blumhouse Productions, Hurwitz Creative, Wyolah Films, 2019.
Trajanje: 99 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Scotty Landes
Glazba: Gregory Tripi
Još glume: McKaley Miller, Corey Fogelmanis, Gianni Paolo, Dante Brown, Allison Janney, Tanyell Waivers, Dominic Burgess, Heather Marie Pate, Tate Taylor, Margaret Fegan, Missi Pyle

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Ma – Movie Site
Ma – IMDb