Projekt Martinska – nova i jedinstvenu festivalska lokacija smještena u srcu Dalmacije, preko puta povijesnog Šibenika, koja će ovoga ljeta ugostiti čak šest festivala, predstavljena je na konferenciji za medije u klubu Azimut u Šibeniku, u četvrtak, 27. lipnja. Program na Martinskoj započinje za nešto više od dva tjedna, a u razdoblju od 12. srpnja do 18. kolovoza, ona će biti idealno mjesto za sve ljubitelje dobre i raznovrsne glazbe, dobrog provoda uz ležernu atmosferu i opuštanja uz raznovrsne ljetne aktivnosti.

Nekadašnje gradsko kupalište, smješteno na samom ulazu u šibensku luku, Martinska uz inicijativu Grada ŠibenikaTurističke zajednice grada ŠibenikaŠibensko-kninske županije te organizatora festivala otvara novu stranicu svoje povijesti. Šest festivala će se održati na ovoj novoj festivalskoj destinaciji, a to su: RegiusSeasplashKanal FestNoxMembrain i Blast festival, a tu je i jednodnevna manifestacija TLM #5 warm up.

Press konferencija ; Fotografiju ustupio Pozitivan Ritam – Foto Valerio Baranović

“Ponosni smo što će Šibenik ove godine, pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice, ugostiti brojne festivale te predstaviti još jednu od svojih prirodnih ljepota – Martinsku, koja s pripadajućim kampom i kupalištem, postaje jedinstvena glazbena scena sa spektakularnim pogledom na Krešimirov grad. Ljeto u Šibeniku obilježit će tako i bogata ponuda događanja alternativnih glazbenih žanrova, uključujući i elektronsku glazbu, pa će se Šibenik po prvi puta naći u ulozi domaćina najdugovječnijeg hrvatskog festivala Seasplash. Upravo zahvaljujući promišljenom i sustavnom ulaganju u obogaćivanje kulturne i turističke ponude, Šibenik ostvaruje kontinuirani rast dolazaka i noćenja gostiju iz cijelog svijeta, a dodatno pozicioniranje Grada kao jedinstvene festivalske destinacije pridonijet će međunarodnoj promociji Šibenika te ga svrstati na kartu ljetnih top destinacija.“ – rekao je Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika.

Ivana Grubišić u ime Turističke zajednice grada Šibenika dodala je: “Izuzetno smo sretni što su dio ove festivalske priče i nove festivalske destinacije koja će nadamo se već ove godine pokazati svoje čari i potencijal za daljnji razvoj, i ovakav kontinuirani razvoj u kulturnu ponudu grada Šibenika jedini je način koji će povećati broj dolazaka i noćenja u gradu.” Prisutnima se obratila Vera Jergović, direktorica marketinga Tvrđave kulture Šibenika, na kojoj će se održati koncert otvorenja Seasplash festivala istaknula je kako je njihova lokacija od početka otvorena za suradnju s promotorima i festivalima: “Inicijativa Martinska velika je stvar jer uspjela je postići da se festivali okupe i povežu oko zajedničkog cilja, i takav zajednički rad može postići da cijela destinacija i grad Šibenik idu naprijed.”

Festivalsku sezonu otvorit će 9. Regius festival koji se odvija 12. i 13. srpnja, koje je predstavio Igor Bergam: “Ono što želimo postići je da uz kombinaciju mora, opuštanja, sunce i dobre zabave, uz glazbene izvođače koji do sada nikada nisu nastupali u Šibeniku, posjetiteljima priuštimo sjajni ljetni provod.” Neka od tih imena su Električni orgazam, Eyesburn, Zoster, Sajsi MC te Marina Ivanovića Stoku.

Ove godine po prvi puta na Martinskoj će se održati i najdugovječniji hrvatski festival, posvećen dub i reggae zvuku te Soundsystem kulturi – Seasplash, koji nakon 16 godina iz Istre dolazi na izlet u Dalmaciju i zauzima plažu od 18. do 21. srpnja. Danijel Sikora iz tima Pozitivnog ritma i organizacije Seasplash festivala najavio je i prvi ikad i koncert otvorenja. “U srijedu 17. srpnja, na prekrasnoj tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku nastupit će New York Ska Jazz Ensamble, Brain Holidays i Bass Culture Sound System. Festivalski line up ove je godine predvode Dub Pistolsi, Lee Scratch Perry, Scientist, Vibronics, Edo Maajka i mnogi drugi, a sljedeći ponedjeljak objavljujemo još jedno veliko ime za ovogodišnje izdanje.

25. srpnja Martinska će ugostiti jednodnevnu manifestaciju TLM # warm up koju je u ime organizatora, udruge Oksid iz Šibenika predstavila Ines Rakočević iz Pozitivnog ritma. “Ovo cjelodnevno događanje koje započinje u 15 sati i traje do ranoga jutra sljedeći dan, zapravo je uvod u Too Loud Music festival koji se održava u Šibeniku u kolovozu. Osim glazbenog programa koji obuhvaća koncerte bendova Slonz i The Fogsellers, tu je i bogat kulturni, edukativni, rekreacijski i zabavni program.”

26. i 27. srpnja rezerviran je za sve one koje vole žestoko i veselo. Mario Kapiteli, jedan od organizatora iz udruge Liješnjaci pozvao je sve da posjete Kanal Fest. “Ove godine održava se drugo izdanje festivala koje će ugostiti deset punk i rock bendova iz regije i sretni smo što smo dio ovog projekta i zahvalni smo svima koji podržavaju nas i cijelu inicijativu Martinska”.

Prvi vikend kolovoza, 2. i 3. kolovoza, na Martinskoj kreće NOX Festival – dvodnevna fešta elektroničke glazbe. Lovre Kanjer, jedan od organizatora, osvrnuo se na ovogodišnji koncept festivala. “Tijekom dva dana na tri pozornice, NOX će ugostiti izvođače iz Hrvatske, regije te velika međunarodna imena. Neka od njih su: Juan Atkins, Red Axes, Kenny Larkin, Terr, Petar Dundov i Coeus, te domaćini DJ Jock i Lawrence Klein. Poseban program za najizdržljivije plesače, pripremili smo i za treći, takozvani after dan”.

Martinska koja se smjestila na prostoru bivšeg kampa u šibenskom kanalu ove godine je dom i Membrain festivala, najvećeg okupljanja bass glazbe u Dalmaciji. U četiri dana programa na tri pozornice nastupit će preko 80 izvođača iz Hrvatske i svijeta koji će publici donijeti najaktualnije trendove drum and bassa, dubstepa, grimea, duba, global/tropical bassa i subžanrova, te time zbližiti kulture i ljubitelje bass glazbe. Organizator Igor Bergam istaknuo je kako je ovo glazbeni pravac na koji dalmatinska i šibenska publika nije navikla pa je sretan što kroz Membrain imaju priliku predstaviti posjetiteljima nešto novo. Neka od imena koja nas očekuju na Membrain Festivalu od 8. do 11. kolovoza su Loxy, DLR, Overlook, Clarity, Ruffhouse…

Hrvatsku DJ scenu na Martinskoj će ovo ljeto predstaviti i okupiti Blast Fest koji ujedno i zatvara festivalsku sezonu na ovoj jedinstvenoj festivalskoj lokaciji od 16. do 18. kolovoza. Goran Maričić iz organizacije istaknuo je da je cilj Blasta da se kroz glazbu, ples i ambijent umrežavaju mladi, dijele znanja i širi pozitivna energija. Također je najavio kako će sljedeći tjedan objaviti drugi val izvođača festivala.

Martinska koja se smjestila na prostoru bivšeg kampa u šibenskom kanalu ove godine je dom i Membrain festivala, najvećeg okupljanja bass glazbe u Dalmaciji. U četiri dana programa na tri pozornice nastupit će preko 80 izvođača iz Hrvatske i svijeta koji će publici donijeti najaktualnije trendove drum and bassa, dubstepa, grimea, duba, global/tropical bassa i subžanrova, te time zbližiti kulture i ljubitelje bass glazbe. Organizator Igor Bergam istaknuo je kako je ovo glazbeni pravac na koji dalmatinska i šibenska publika nije navikla pa je sretan što kroz Membrain imaju priliku predstaviti posjetiteljima nešto novo. Neka od imena koja nas očekuju na Membrain Festivalu od 8. do 11. kolovoza su Loxy, DLR, Overlook, Clarity, Ruffhouse…

Hrvatsku DJ scenu na Martinskoj će ovo ljeto predstaviti i okupiti Blast Festkoji ujedno i zatvara festivalsku sezonu na ovoj jedinstvenoj festivalskoj lokaciji od 16. do 18. kolovoza. Goran Maričić iz organizacije istaknuo je da je cilj Blasta da se kroz glazbu, ples i ambijent umrežavaju mladi, dijele znanja i širi pozitivna energija. Također je najavio kako će sljedeći tjedan objaviti drugi val izvođača festivala.đ

Ljeto 2019. na Martinskoj samo što nije krenulo. Pridružite se nekom od festivala i budite dio začetka ove nove festivalske priče koja tek započinje svoju glazbenu priču, a sigurni smo da će biti dugoročna i s happy endom.

[izvor informacije Pozitivan ritam]