Ukoliko još niste pogledali prva tri filma iz serijala “Priča o igračkama”, to svakako morate učiniti. U kinima upravo igra četvrti film koji možete pogledati u raznim formatima – standardnom 2D i 3D, te IMAX i 4DX formatu.

Jedini Pixarovi filmovi u multiosjetilnom 4DX formatu bili su “Auti 3” i “Izbavitelji 2”, obadva savršeni primjeri kako 4DX može podignuti razinu filmskog doživljaja animiranog filma. Već pružanjem nove dimenzije 3D-om svaki animirani film, a tako i “Priča o igračkama 4”, dobiva veliko poboljšanje.

Fotografiju ustupio TB

4DX mu je trebao imerziju podići na novu razinu, no nažalost to nije bio slučaj. Iako je u jednoj od prvih scena odlično kreiran ugođaj i atmosfera oproštaja s Malom Bo – osjetite kako po vama pada kišica, strob svjetla poput munja sijevaju unutar kina i turbine stvaraju vjetar, ostatak film nije dovoljno iskoristio potencijale 4DX montaže.

Gotovo svi efekti (osim snijega i balončića) zastupljeni su u filmu ali ne dolaze do izražaja, a ionako ima previše trenutaka bez ijednog efekta. Hidraulički kontrolirana sjedala su aktivna, no dojmljiva su jedino u prizoru kad zaigrani Andy Woodyja i Buzza Svjetlosnog vrti oko sebe. Tada se možete barem nakratko osjećati kako je biti igračka u dječjim rukama – sjedalo vas fluidno rotira ako svoje osi dok vam lagani vjetar pirka kosu.

Mirisi se pojavljuju da koliko-toliko ilustriraju miris tosta i prirode. Uzice za škakljanje po nogama upotrebljene su u nekoliko navrata i dobro skreću pozornost na radnju. Prije sjedanja provjerite da li su uzice uopće instalirane i iskoristite priliku djetetu objasniti da može očekivati škakljanje nogu za vrijeme filma i da ih od straha ili znatiželje ne smije trgati iz sjedala.

Zanimljivo je da se film nastavlja kroz i nakon odjavne špice, ali da u tim prizorima 4DX efekata uopće nema. Šteta, jer bila je barem jedna akcijska scena po uzoru na “Godzilla II: Kralj zvijeri – 4DX 3D” koja bi briljirala u 4DX-u. Doduše, na predstavi kojoj smo mi prisustvovali nitko je nebi niti osjetio – svi posjetitelji su napustili kino čim je krenula špica (!?) i tako propustili neke od najzabavnijih prizora.

Priča o igračkama 4 – Movie Site
Toy Story 4 – IMDb

Tihoni Brčić