26/06/2019

Fond za druge već treću godinu za redom dodjeljuje Nagradu Nada Dimić – nagradu građana i građanki za građane i građanke zaslužne za bolje društvo.

Uskoro ćemo istu moći nazivati tradicionalnom, a sve je krenulo kao protestni odgovor kada je 2017. gradonačelnik Bandić nekad uglednu Nagradu Grada Zagreba izručio autoru filma “Jasenovac – istina”, filmu koji vrvi falsifikatima i revizionistički prikazuje povijest tog logora smrti. Tada smo međutim shvatili da Zagrebu, kao i cijeloj zemlji nedostaje priznanje koje bi stimuliralo umjetnička djela i kulturne inicijative koji protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue. Namjerno preferiramo umjetničke i kulturne prakse koje djelom i aktivizmom mijenjaju svijet. Na bolje.

Fotografiju ustupio Domino

Tako su prve, 2017. godine, dobitnici Nagrade Nada Dimić bili multimedijalni umjetnici, feministkinja Sanja Iveković, s naglaskom na njeno dugoročno umjetničko čitanje nasljeđa revolucionarke Rose Luxemburg, i svestrani vizualni umjetnik Igor Grubić s naglaskom na poetski dokumentarni film “Spomenik” posvećen srušenim, zapuštenim i u zaborav gurnutim spomenicima NOB-u. Prošle, 2018. godine, nagradu su dobili režiser Oliver Frljić za predstavu Šest likova traže autora i novinarka Sanja Despot za seriju tekstova na portalu faktograf.hr o pozadini organiziranog otpora Istanbulskoj konvenciji u čijem skrivenom središtu djeluje čudna sprega vjerskog fundamentalizma i političke moći.

Nagrada Nada Dimić sastoji se od kamene kocke, onakve kakvima su popločane gradske ulice, a svaka veća pučka pobuna protiv diskriminacije, eksploatacije i nepravde koristi ih kao “ulične projektile” u obračunu s represivnom mašinerijom. Drugi je dio nagrade novčani (ove godine 7.500 kuna svakome od dobitnika), a dobitnici ga, ako žele, mogu proslijediti nekoj drugoj, mlađoj grupi ili pojedincu/pojedinki u kojima prepoznaju umjetničke i društvene vrijednosti koje i sami zastupaju. Do sada su drugu liniju “Nade” dobili šibenski festival FALIŠ, filmski režiser Miroslav Sikavica, Ženska mreža Hrvatske i Mreža antifašistkinja Zagreb.

Žiri se svake godine nanovo formira i to od dobitnika prošlogodišnje nagrade, pa je tako ove godine radio u sljedećem sastavu: Sanja Despot, Oliver Frljić, Daria Bokulić (MAZ), Nela Pamuković (ŽMH) i Vesna Kesić (Fond za druge).

A tko su dobitnici i dobitnice “Nade” 2019. saznat ćete 26. 6. u 19 sati na Trgu žrtava fašizma (ispred HDLU) gdje vas s veseljem očekujemo.

Fond za druge pokrenuli su Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković u svrhu prikupljanja sredstava za potporu umjetničkim i aktivističkim projektima i edukaciju pojedinaca čiji rad i ideje pružaju nadahnuće i osnaživanje projekata unutar vlastitih zajednica. Više informacija o fondu i kako postati donator možete pronaći na LINK-u.

[izvor informacije Domino]