Andrea Camilleri
Paukova strpljivost

Naslov originala: La pazienza del ragno
Godina originalnog izdanja: 2004.
Prijevod: Juraj Gracin
Broj stranica: 208
Uvez: Meki uvez
Nakladnik: Profil
Godina izdanja: 2016.
ISBN: 9789533134918
Cijena knjige: 99,00 kn

SEDMI ROMAN U HRVATSKOME PRIJEVODU O SVJETSKI POPULARNOM INSPEKTORU MONTALBANU, JUNAKU OMILJENE TV SERIJE

Nakon što je prethodno bio ranjen, Salvo Montalbano je na bolovanju. No, unatoč tomu, on se na svoj osebujan način upleće u istragu koja je pokrenuta zbog otmice lijepe mlade djevojke iz do nedavna dobrostojeće a sada, zbog vlastita altruizma, osiromašene obitelji koja i nema novac da plati traženu otkupninu. I baš će se oko toga ispreplesti zamršena i uzbudljiva radnja romana, posve neizvjesna, na kraju i posve neočekivana raspleta.

Može li se čovjek pobuniti protiv stanja stvari kojemu je i sam svojim profesionalnim radom doprinio da se održi, upitat će se antibirokratski nastrojeni, svojeglavi ali vazda dobrohotni komesar izuzetne intuicije, intuicije koja je stalno u službi otkrivanja onog nečeg što je u zbilji pokriveno jedva vidljivom paučinom koju, s gustog podivljalog grma za našim leđima, tek pljusak može skinuti.

Andrea Camilleri rođen je u Porto Empedocleu, tik do Agrigenta, na Siciliji, 1925. godine. Nakon profesionalnog bavljenja kazalištem i televizijom u književnost ulazi svojim prvim romanom Il corso delle cose (Tijek stvari), 1978. godine. Slijedio je cijeli niz njegovih proznih djela, uglavnom, kao i taj prvi, s povijesnom, sicilijanskom tematikom. Camilleri, međutim, svoju planetarnu popularnost stječe romanima i pripovijestima o policijskom komesaru Salvu Montalbanu, kojeg je možda konačno i htio upokojiti, ali mu to njegova brojna čitateljska publika nije dopustila, a i ne dopušta. I ne samo da se prevodi na brojne jezike, nego se i gleda u televizijskim serijama. U Hrvatskoj je dosad uz ‘Paukovu strpljivost’ objavljen još krimići A. Camillerija: ‘Pas od terakote’, ‘Izlet u Tindari’, ‘Glas violine’, ‘Miris noći’, ‘Oblik vode’, ‘Zmijsko leglo’…

[izvor informacije Profil knjiga]