Program manifestacije Zagrebačko kulturno ljeto – ZgKUL predstavljen je na konferenciji za medije održanoj 19.6. u Umjetničkom paviljonu. Zagrebačko kulturno ljeto ponudit će niz nezaboravnih kulturnih programa – od Trga kralja Tomislava do Bundeka i od Gornjega grada do Novoga Zagreba, a najljepše otvorene i zatvorene pozornice grada otvorit će svoja vrata brojnim posjetiteljima i pod zajedničkim “krovom” Zagrebačkoga kulturnog ljeta – ZgKUL ponuditi najbolje i najatraktivnije od zagrebačke ljetne kulturne ponude.

Press konferencina – Foto RJ

Zagreb će tako tijekom ljeta ponovno “zauzeti” brojni umjetnici – njih više od dvije tisuće iz Zagreba, Hrvatske, ali i s mnogih strana svijeta. Glazba, film, kazalište, izložbe, baština i još puno najraznolikijih kulturnih sadržaja očekuje sve posjetitelje ovogodišnjega ZgKUL-a s ciljem da se grad Zagreb čvrsto pozicionira na karti europskih kulturnih metropola i ljetnih destinacija.

Okupljene umjetnike i ravnatelje ustanova u kulturi koji programima sudjeluju u ovoj manifestaciji, pozdravio je na konferenciji za medije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je svima zaželio puno uspjeha u radu te je riječ prepustio pročelnici Gradskog ureda za kulturu Milani Vuković Runjić.

“Grad Zagreb dao je i ove godine sve od sebe da nitko ne ode na more jer je kulturna ponuda toliko bogata te se rijetko koji grad može pohvaliti tolikim programima”, kazala je pročelnica Vuković Runjić. Istaknula je i kako od ove godine kreću i novi programi na Savi – koja će ponovno oživjeti. “Zagreb se vraća i na Savu. Kao što smo 1926. ondje birali Miss Save, tako se od ove godine ponovno vraćamo s programima uz obalu Save”, rekla je pročelnica Vuković Runjić.

Uz nove programe koji će početi u srpnju, četvrtu godinu zaredom uživat ćemo, među ostalim, “u glazbi na travi” – na festivalu Zagreb Classic koji se održava u jedinstvenom ambijentu Trga kralja Tomislava. Festival 21.6. započinje programom Glazba i grad – Fiesta Latina s glazbom pod utjecajem latino ritmova. Fiestu 21.6. otvaraju Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a (Fiesta Sinfónica), 22.6. nastavljaju Tamburaški orkestar HRT-a s Los Caballerosima (Fiesta Mexicana), a zatvaraju 23.6. Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo (Fiesta Cubana).

Program Glazba i grad na konferenciji za medije najavio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić koji je istaknuo kako je riječ o zajedničkom projektu koji već pet godina uzastopce organiziraju Hrvatska radiotelevizija i Grad Zagreb. “Program Glazba i grad počinje na prvi dan ljeta, a koji je ujedno i Svjetski dan glazbe. Svi koncerti na Tomislavcu besplatni su za građane, jer i na ovaj način želimo promovirati kulturu i glazbene sadržaje”, rekao je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije.

Festival se nastavlja brojnim atraktivnim programima koje među ostalim pripremaju Zagrebačka filharmonija i Tonči Huljić, Moskovski kadeti, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Opera i Balet HNK-a, Kazalište Komedija te Ansambl LADO. Prema riječima ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirka Bocha festival na Tomislavcu i ove će godine biti bogat programom kao što je bio i prijašnjih godina, kada su u sklopu Zagreb Classica među ostalima nastupili 2CELLOS, Goran Bregović i Roby Lakatos.

Uz programe u sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta za bogat dio kulturne ponude pobrinula se i Turistička zajednica grada Zagreba. “Ove godine proširili smo kulturne programe, a tijekom srpnja i kolovoza očekuje nas 300 kulturnih događanja”, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. Napomenula je i kako sve Zagrepčane i turiste uz već poznate programe poput Dvorišta, Crossover festivala na Ribnjaku te Ljeta kod Matoša na Gornjem gradu očekuju i brojni novi programi.

“Zahvaljujući Turističkoj zajednici grada Zagreba, ali i Hrvatskoj turističkoj zajednici fotografije s programa Zagrebačkog kulturnog ljeta obišle su svijet što je izuzetno važno budući znamo da je čak 40 posto odluka vezanih uz putovanja motivirano upravo kulturnim događanjima”, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Ljubitelji kulturnih sadržaja uživat će tako i u posebnoj atmosferi kina pod vedrim nebom Ljetne pozornice Tuškanac, u jedinstvenom spoju glazbe, filma i književnosti Ljeta na krovu MSU i u bogatome glazbenom programu Zagrebačkih obljetnica u Atriju Klovićevih dvora (Zagrebački solisti, Zagrebački kvartet, Zagrebački kvartet saksofona, Zagrebački gitarski trio).

Ponovno smo zajedno i na Gornjem gradu sa Scenom Amadeo, na festivalu Orgulje Zagrebačke katedrale na Kaptolu i u Paviljonu Jeka u Maksimiru. Ali i u Atriju MUO-a s Teatrom Exit, na Krležinom gvozdu i drugim lokacijama u sklopu Festivala Miroslav Krleža, kao i s Histrionima na Opatovin

Pozivamo vas da “osvježite ljeto” koncertima na Ljetnoj pozornici Bundek, da ne propustite niz svjetskih izvođača na INmusic Festivalu na Jarunu, a ljeto je doista idealna prigoda i za posjet brojnim atraktivnim izložbama i vrijednim zbirkama zagrebačkih galerija i muzeja.

Ulice i trgove Zagreba ponovno će “osvojiti” i brojni izvođači Međunarodne smotre folklora, a sve je to samo mali dio onoga što će se događati u sklopu Zagrebačkoga kulturnog ljeta – zbog čega će i ovog ljeta doista KUL biti na ZgKUL!


Što je ZgKUL?

ZGKul – jedinstvena ponuda svih kulturnih manifestacija i događanja tijekom ljeta u gradu Zagrebu

Mnoštvo raznovrsnih kulturnih događanja pod jednim jedinstvenim brandom ZgKUL

Pozicioniranje na karti europskih kulturnih metropola i ljetnih destinacija

Najljepše otvorene i zatvorene pozornice grada Zagreba: Trg kralja Tomislava, Bundek, Tuškanac, MSU, Klovićevi dvori, Zagrebačka katedrala, Hrvatski prirodoslovni muzej / Scena Amadeo, MUO, Krležin gvozd, Opatovina, Trg bana Jelačića, brojni zagrebački muzeji i dr.

Brojni festivali i više tisuća izvođača

Glazbeni festivali i brojni atraktivni hrvatski i strani izvođači

Bogati izbor kazališnih festivala i pozornica

Atraktivni filmski festivali i programi

Međunarodna smotra folklora

Brojne izložbe, zbirke i muzeji

I raznolike druge kulturno-turističke atrakcije

Bezbroj kulturnih doživljaja za sve Zagrepčane i posjetitelje našega grada zbog kojih će ovog ljeta doista biti KUL u Zagrebu!

1. Atraktivne ljetne pozornice

ZAGREB CLASSIC – Gdje uživamo u glazbi na travi…

Trg kralja Tomislava
21.6. – 9.7.

21.6.
20:30
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
ZBOR HRT-a
Oratorijski zbor crkve sv. Marka CANTORES SANCTI MARCI
RÓBERT FARKAS, dirigent
GLAZBA I GRAD – FIESTA LATINA
Fiesta Sinfónica
Pablo Sáinz Villegas, gitara
Valentina Fijačko Kobić, sopran
Josipa Gvozdanić, mezzosopran
Martina Gojčeta Silić, alt
Roko Radovan, tenor
Ljubomir Puškarić, bariton
G. Gershwin, A. Márquez, J. Rodrígo, H. Villa-Lobos, A. Piazzolla, A. Ginastera, L. Bernstein

22.6.
20:30
TAMBURAŠKI ORKESTAR HRT-a
SINIŠA LEOPOLD, dirigent
MARIACHI LOS CABALLEROS
GLAZBA I GRAD – FIESTA LATINA
Fiesta Mexicana
Jarabe Tapatio, Guadalajara, Cielo Rojo, Amor, Amor, La Paloma, Mexsico Lindo, La Adelita, Mujrers divinas, La Madrugada i dr.

23.6.
20:30
JAZZ ORKESTAR HRT-a feat. CUBISMO
MIRON HAUSER, dirigent
GLAZBA I GRAD – FIESTA LATINA
Fiesta Cubana
M. Hauser, M. Igrec, D. Križić, K. Tomec, R. Luque, J. Galić, M. P. Hernandez, N. Grahovac, K. Metikoš / I. Krajač, Z. Stipišić

25.6.
21:00
SVEČANI KONCERT U POVODU DANA DRŽAVNOSTI
ANSAMBL NARODNIH PJESAMA I PLESOVA HRVATSKE LADO
Uz 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja Ansambla
Cjelovečernji plesni koncert “Neka sjaji sunce svima”

27.6.
21:00
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
MIRAN VAUPOTIĆ, dirigent
TONČI HULJIĆ & MADRE BADESSA BAND
ONE 4
MEDITERANEO
R. Djawadi, E. Morricone, Tonči Huljić

29.6.
19:30
DANI MOSKVE U ZAGREBU
Nastup MOSKOVSKIH KADETA
Otvorenje umjetničke instalacije ruskog umjetnika Maksima Goshka
U sklopu Dana Moskve koji se od 28. lipnja do 1. srpnja održavaju u Zagrebu, u bogatom kulturnom programu održat će se i nastup Moskovskih kadeta. Publika na Tomislavcu moći će uživati u izvedbama ruskih skladatelja, vojnim marševima pa sve do djela popularne glazbe. Moskovski kadeti uz brojne nastupe u Rusiji do sada su nastupali u Italiji, Japanu, Hong Kongu, Španjolskoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu kao i u Kini.

1.7.
21:00
SIMFONIJSKI PUHAČKI ORKESTAR HV-a
MIROSLAV VUKOVOJAC-DUGAN, dirigent
Solisti:
Arijana Gigliani Philipp, sopran
Miljenko Đuran, tenor
J. Gotovac, B. Bersa, V. Lisinski, I. Zajc, P. I. Čajkovski

3.7.
21:00
OPERA HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU
MARCELLO MOTTADELLI, dirigent
JUČER, DANAS, SUTRA
Solisti:
Ljubomir Puškarić, Tomislav Mužek, Tamara Felbinger, Stjepan Franetović, Sofia Ameli Gojić, Ivana Lazar, Valentina Fijačko Kobić, Siniša Štork, Diana Hilje, Ivo Gamulin
G. Rossini, G. Verdi, P. I. Čajkovski, J. Gotovac, G. Verdi, W. A. Mozart, G. Puccini, G. Donizetti

7.7.
21:00
BALET HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU
APOKSIOMEN
Koreograf i redatelj: CLAUDIO BERNARDO
Skladateljica: TAMARA OBROVAC

9.7.
21:00
GRADSKO KAZALIŠTE KOMEDIJA
ČAROBNI BROADWAY – KONCERT U ČAST ROĐENDANA NIKOLE TESLE
ORKESTAR KAZALIŠTA KOMEDIJA
KREŠIMIR BATINIĆ, dirigent
Solisti:
Mila Elegović, Renata Sabljak, Vanda Winter, Vlatka Burić Dujmović, Đani Stipaničev, Ervin Baučić i Dražen Bratulić
The Little Mermaid, West Side Story, Chess, Beauty & the Beast, Monty Phyton’s SPAMALOT, Cabaret, Les Miserables, Jekyll & Hyde, Jesus Christ Superstar, Aida, Hair, Little Shop of Horrors, Cats i dr.

LJETNA POZORNICA BUNDEK
10.7. – 19.7.

* Izvedbe počinju u 21:00

10.7.
OPERA b.b.
Johann STRAUSS ml.: ŠIŠMIŠ
Režija: Branka Cvitković, Dinko Bogdanić
Dirigent: Darijan Ivezić
Kostimografija: Dženisa Pecotić
Scenografija: Marta Crnobrnja
Igraju:
Gabriel Pl. Eisenstein: Ronald Braus
Rosalinda: Lidija Horvat-Dunjko
Dr. Falke: Zvonimir Ivanović / Martin Gelić
Frank: Nenad Tudaković / Dejan Jakovljević
Princ Orlofsky: Blanka Tkalčić / Marko Antolković
Adela: Josipa Bilić / Irma Dragičević
Dr. Blind: Dominik Došen / Davor Ljubič
Alfredo: Siniša Galović / Martin Gelić
Ida: Mirna Sporiš / Vita Vukov
Frosch: Branka Cvitković
Teta: Nada Abrus

11.7.
SUDARPERCUSSION
OXYGENE – Jean Michel Jarre
Ansambl udaraljkaša iz Samobora nastupao je s mnogim domaćim i svjetskim umjetnicima, Matejom Meštrovićem, Stefanom Milenkovićem… Ove nam godine predstavljaju novi projekt Oxygene – njihovu interpretaciju glazbe slavnog francuskog skladatelja Jeana Michela Jarrea.
Adriano Bernobić, bubnjevi
Robert Batelić, klavir
Aleksandar Vešić, bas gitara
Filip Merčep, marimba, malletkat
Nicolas Sinković, electronic, tubular bells
Goran Gorše, vibrafon, vibekat, udaraljke
Gost: Darko Sedak Benčić, truba

12.7.
LADO
MI NOSIMO ZELEN VENČEC
Dirigent: BOJAN POGRMILOVIĆ
Umjetničko vodstvo: ANDRIJA IVANČANIN
Program MI NOSIMO ZELEN VENČEC publici pruža uvid u bogatstvo i raznolikost hrvatskih tradicijskih instrumenata te posebice raznolikost vokalnih izraza u pojedinim folklornim zonama i njihovim užim područjima. Neke od skladbi koje će izvoditi: Jurjaši, Drobne male lastavičke, Lepi Juro kres naložil, Došo, došo Juro je, Sončece je na zahodu (Zagorje), Letovanić i dr.

13.7.
2. MEĐUNARODNI SUSRET PUHAČKIH ORKESTARA
Sudjeluju orkestri iz Mađarske, Poljske, Češke, Italije, Slovenije i Hrvatske
Domaćin 2. Međunarodnog susreta puhačkih orkestara u jedinstvenom ambijentu Ljetne pozornice Bundek je ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a koji postoji od 1927. godine, a trenutačno broji 60 aktivnih glazbenika.

14.7. i 15.7.
Već nekoliko godina jazz koncerte na Bundeku preuzeli su mladi glazbenici – Jazz orkestar Međunarodne organizacije Glazbene mladeži i domaći ansambli koji su nastali slijedeći prvenstveno tradiciju jazz tečajeva koje je započeo Boško Petrović u Grožnjanu. To su ansambli u kojima zajedno sviraju učitelji i njihovi đaci, profesionalni glazbenici i talentirani amateri te djeluju pod pokroviteljstvom Hrvatske glazbene mladeži.

14.7.
LASSE LINDGREN BIG CONSTELLATION
Antonio Geček, Zvonimir Bajević, Valdemar Kušan, Marko Šolman, trube
Marin Ferketin, Luka Žužić, tromboni
Andreas Marinello, alt saksofon, flauta
Vojkan Jocić, Mario Bočić, tenor saksofoni
Mihael Gyoerek, bariton saksofon
Davor Dedić, klavir
Goran Rukavina, bas gitara
Bruno Domiter, bubnjevi

15.7.
FILOSOFIA, jazz band
NUESTRA HISTORIA

Miron Hauser, trombonist, vokal, kompozitor, aranžer
Luka Žužić, klavirist, trombonist, kompozitor, aranžer
Sofija Široka, vodeći vokal, plesačica
Aleš Avbelj, basist, kompozitor, aranžer
Vid Uvšeničnik, perkusionist i vokal
Lazaro Amed Hierrezuelo, konge, vokal, violina
Darko Sedak-Benčić, trubač, vokal, kompozitor, aranžer
Milagros Hodelin, udaraljke

16.7.
MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA – MONGOLIJA
BLAGDAN DREVNE I MODERNE GLAZBE MONGOLSKIH STEPA

17.7.
ZVJEZDAN RUŽIĆ & NELI ADREEVA & NUŠA ZBOR, Bugarska

Bugarski tradicionalni napjevi obojani klavirom i mellotronom našeg najnagrađivanijeg pijanista i kompozitora mlađe generacije – Zvjezdana Ružića, kojemu će se ekskluzivno na pozornici pridružiti čuvena bugarska vokalistica, solistica Grammyjem nagrađenog zbora “Filip Kutev”, Neli Andreeva te njezin djevojački zbor “Nusha”.

18.7.
TAMBURAŠKI ORKESTAR HRT-a
Dirigent: SINIŠA LEOPOLD
Solist: BOJAN JAMBROŠIĆ

KAJKAVSKI BISERI

19.7.
ŽIGA I BANDISTI
STOGODIŠNJA MEĐIMURSKA PRIČA
U povodu stogodišnjice pripojenja Međimurja domovini
Mirko Švenda pod nadimkom Žiga bavi se glazbom od rane mladosti kao pjevač i svirač. Svirao je i u pratećem sastavu Tomislava Ivčića. Objavio je pet albuma u vlastitoj diskografskoj kući “Muraland-Švenda” te jedan za “Croatia Records”. Od 2006. nastupa uz prateći sastav, koji se zove Žiga i Bandisti.
LJETNA POZORNICA TUŠKANAC

8.6. – Animafest, svjetski festival animiranog filma

10. do 13.6. – Motovunizacija! Najbolje s brda filmova

14. do 26.6. – Prvi red do mora filmova

27.6. do 7.7. – Fantastic Zagreb Film Festival

8. do 14.7. – Revija europskog filma / European Film Review

16. do 25.7. – Zagreb Film Festival – revija

26. do 31.7. – Festival mediteranskog filma Split

1.8. do 8.9. – Prvi red do mora filmova

20. do 25.8. – Zajednički program Time Out Croatia i Ljetne pozornice Tuškanac – glazbeni filmovi

* Projekcije počinju u 21:00

2. Raznoliki glazbeni festivali i koncerti

INmusic FESTIVAL
Jezero Jarun
24. – 26.6.
The Cure, Suede, Garbage, The Hives, Johnny Marr, Skindred…

LJETO U MSU
Muzej suvremene umjetnosti
Avenija Dubrovnik 17
8.6. – 13.7.

* Koncerti počinju u 21:00

8.6.
KRIES

15.6.
LEIBACH

22.6.
BORGHESIA

29.6.
LETU ŠTUKE

6.7.
THE STRANGE

13.7.
TRAM 11

KLUPSKA KAZALIŠNO-GLAZBENA SCENA AMADEO
Hrvatski prirodoslovni muzej
Demetrova 1
3.7. – 1.9.

* Programi počinju u 21:00

3.7.
SVEČANO OTVARANJE
AMIGO – ARSENU U SPOMEN
MATIJA DEDIĆ & GABI NOVAK & BRANKO BULIĆ-BULA

6.7.
UZALUD JE BUDIM
MIROSLAV TADIĆ & YVETTE HOLZWARTH & RADE ŠERBEDŽIJA

8.7.
IN MEMORIAM NENAD JALŠEVAC-NENČI
GRUPA DUENDE & GOSTI

9.7.
ORKESTAR ANSAMBLA LADO

10.7.
DAMJAN KRAJAČIĆ KVARTET
Damjan Krajačić, flauta; Šimun Matišić, vibrafon; Goran Delač, bas; Krunoslav Levačić, bubnjevi

11.7.
IZLOŽBA – USPOMENA NA IZABELU ŠIMUNOVIĆ

12.7.
ALJOŠA JURINIĆ, glasovir
HUMANITARNI KONCERT – KORAK U ŽIVOT
Gosti: Marco Graziani, violina, Hiwote Tadesse, viola, Zita Varga, violončelo

14.7.
FILMMUSICORKESTAR

15.7.
HARLEQUIN ART COLLECTIVE
DANI BOŠNJAK, flauta & FRAN MATIŠIĆ
Program: Olivier Messiaen – Poèmes pour Mi; Chantes de Terre et de ciel
Nastupaju: Marta Schwaiger, sopran; Šimun Matišić, vibraphone,marimba,percussion; Stjepan Vuger, accordeon; Alan Bošnjak, bas trombon; Dani Bošnjak, flaute

16.7.
PETRIT ÇEKU, gitara

18.7.
MARIACHI LOS CABALLEROS

19.7.
LUME
MERIMA KLJUČO & JELENA MILUŠIĆ

21.7.
MURA, MURA
ANDREJA, RUNDEK & FTIČEKI

24.7.
SRĐAN BULAT, gitara & BILJANA KOVAČ, alt

22.8.
MARIACHI LOS CABALLEROS

24 i 25.8.
FESTIVAL HRVATSKIH KANTAUTORICA
Glazbeni program prve večeri festivala čine nastupi Ivane Picek i Sare Renar, uz goste
Glazbeni program druge večeri festivala čine nastupi Luce i Nine Romić, uz goste

27.8.
ALJOŠA JURINIĆ, solistički recital

28.8.
IVO & PRIJATELJI
ZAGREBAČKI SOLISTI SVIRAJU JOSIPOVIĆA
MUZEJ MIMARA
Praizvedba djela Ive Josipovića naručenog za Scenu AMADEO

29.8.
CINKUŠI

30.8.
ZAGREBAČKI SOLISTI SVIRAJU MOZARTA
Dvorište Zagrebačkih solista, Trg sv. Marka 9

1.9.
ZAGREBAČKI SOLISTI SVIRAJU BEATLESE
Dvorište Zagrebačkih solista, Trg sv. Marka 9

ORGULJE ZAGREBAČKE KATEDRALE
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije
11.7. – 26.9.

* Koncerti počinju u 20:00

11.7.
OTVORENJE FESTIVALA

ANTONIA DUNJKO, sopran
IGOR MRNJAVČIĆ, truba
EDMUND ANDLER-BORIĆ, orgulje
J. S. Bach, F. Lučić, D. Bobić, G. F. Handel, T. Albinoni, N. Bruhns, P. Eben

18.7.
IVAN BOSNAR, orgulje / SAD, Hrvatska
W. A. Mozart, C. Koechlin, C. Saint-Saëns, L. Vierne, M. Reger

25.7.
NIKOLA CEROVEČKI, orgulje
C. Franck, E. Elgar, P-M. Pincemaille

1.8.
ANDREAS BOLTZ, orgulje / Njemačka
L. Vierne, S. Karg-Elert, N. de Grigny, G. Holst

8.8.
KATARINA KUTNAR, violina
MILAN HIBŠER, orgulje
D. Scarlatti, F. Dugan, J. Massenet, F. Peeters, M. Hibšer*, L. Vierne, T. A. Vitali

22.8.
CHRISTIAN IWAN, orgulje / Austrija
J. S. Bach, C. Iwan, W. A. Mozart, F. Mendelssohn-Bartholdy, A. Heiller

29.8.
PIOTR RACHON, orgulje / Poljska
C. M. Widor, F. Rączkowski, J. Sowa, M. Surzyński

12.9.
NEVEN KRALJIĆ, orgulje
Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, César Franck

19.9.
EUGENIO MARIA FAGIANI, orgulje / Italija
J. S. Bach, L. Refice, A. Finzi, E. M. Fagiani

26.9.
KATEDRALNI MJEŠOVITI ZBOR
MO MATIJA ŠKVORC, dirigent
KATARINA JAVORA, orgulje
C. Franck, L. Vierne, M. Duruflé, A. Vivaldi, K. Odak

KONCERTNE VEČERI U KLOVIĆEVIM DVORIMA – ZAGREBAČKE OBLJETNICE
Atrij Galerije Klovićevi dvori
Jezuitski trg 4
4. – 10.7.
* Koncerti počinju u 21:00

4.7.
ZAGREBAČKI SOLISTI
Sreten Krstić, violina solo i koncertni majstor
65 godina od utemeljenja
Antonio Vivaldi: Četiri godišnja doba

6.7.
ZAGREBAČKI KVARTET
100 godina od utemeljenja
A. Sorkočević, L. van Beethoven, M. Ravel

8.7.
ZAGREBAČKI KVARTET SAKSOFONA
30 godina od utemeljenja
W. A. Mozart, T. Uhlik, E. Del Borgo, J. Rivier

10.7.
ZAGREBAČKI GITARSKI TRIO
35 godina od utemeljenja
A. Vivaldi, A. de L’Hoyer, N. Njirić, M. Ravel, A. Dvořák

3. Raznoliki kazališni festivali

LJETNE NOĆI TEATRA EXIT
Muzej za umjetnost i obrt
Trg Republike Hrvatske 10
27.6. – 3.8.

* Predstave počinju u 21:00

Pluća, Taksimetar, Ja, tata!, Dvoje, Izložak br. 49, Njuške, Kako misliš mene nema?!, Sutra (ni)je novi dan, SHAKEspeare na EXit, Konstelacije, Voliš li me, Balon, Međuigre 0-24, Buđenje, Münchhausen, Cabaret – koncert za žlice i gitaru

Gostovanja:
DOMAŠI – GKL Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu
OBITELJ – HNK Split
HOERSPIEL – RadioTeatar Bajsić i prijatelji
MISTERO BUFFO – Kazalište Grupa u koprodukciji s Triko Cirkus Teatar, Zagreb
NORA – TRENUTAK POBUNE – Tragači u.o. i Centar KNAP
JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO – SARTR – Sarajevski ratni teatar
REŽIM LJUBAVI – Atelje 212, Beograd

* Detaljni raspored programa na web stranicama Muzeja za umjetnost i obrt i Teatra Exit

FESTIVAL MIROSLAV KRLEŽA
Krležin kazališni vrt, Gvozd 23
28.6. – 7.7.
* Predstave počinju u 21:00

28.6.
Svečano otvorenje

Premijera
GOSPODA GLEMBAJEVI
Režija i adaptacija: Branko Brezovec
Skladatelj: Stanko Juzbašić
Scena: Ivana Knez

29.6.
GOSPODA GLEMBAJEVI

30.6.
Krležin kazališni vrt
KRLEŽINA IGRA DETEKCIJE
Režija: Mario Kovač
Dramaturgija: Ana Prolić
Voditelj: Mario Kovač
Izvode: Goran Grgić, Nikša Marinović, Domagoj Janković
Natjecatelj: Goran Matović

1.7.
KRLEŽINA IGRA DETEKCIJE

2.7.
Posveta Georgiju Paru
MIROSLAV KRLEŽA, U LOGORU, 2. ČIN
Režija: Georgij Paro
Suradnik režije: Marina Pejnović
Izbor kostima: Doris Kristić
Glume:
Kadet Horvat: Ivan Čuić
Oberleutnant doktor Gregor: Andrej Kopčok
Oberleutnant doktor Puba Agramer: Karlo Mlinar
Oberleutnant Walter: Lujo Kunčević
Infanterist Podravec: Fabijan Pavao Medvešek
Poljski Židov: Bernard Tomić

3.7.
Posveta Georgiju Paru
MIROSLAV KRLEŽA, U LOGORU, 2. ČIN

4.7.
Miroslav Krleža
NA RUBU PAMETI – DRAGAN DESPOT, MONODRAMA
Glazba: Arsen Dedić

5.7.
Miroslav Krleža
NA RUBU PAMETI – DRAGAN DESPOT, MONODRAMA

6.7.
PJESMA CVRČKA
Dramatizacija novele Cvrčak pod vodopadom Miroslava Krleže
Redateljica: Iva Srnec
Dramatizacija: Beatrica Kurbel
Scena: Tihomir Milovac
Kostimi: Petra Mina Petričec
Glazba: Nikola Kodjabashija, Antun Toni Blažinović
Pokret: Irena Mikec
Igraju: Igor Baksa, Mira Bosanac, Marija Šegvić, Siniša Miletić te Edita Ćurak Arseta, Eduard Peršun, Liljana Aleksić Ćuk, Vera Filipović, Franjo Kaučić, Vlado Špiljak, Petar Pohovski, Marija Firšt, Branka Krog, Nada Bedeniković, Ljiljana Hostić, Slavica Vidaček i Karolina Hostić

POPRATNI PROGRAM

30.7. / 19:00
Krležin kazališni vrt, Gvozd 23
PROMOCIJA KNJIGE ZLATKA SVIBENA “OD BELE DO ISABELLE”
Sudjeluju: Zlatko Sviben, Ljiljana Bogojević, Matija Prskalo, Goran Matović

1.7. 19:00
Tuškanac – Krležin Gvozd
POVIJEST SLIJEPE ULICE GVOZD
Sudjeluju: Marina Bagarić i Zoran Kelava

2.7. / 12:00
Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5
ZAGREB U ZASTAVAMA – KRLEŽINA FIKCIONALNA TOPOGRAFIJA
Autorica projekta: Snješka Knežević
Sudjeluju: Snješka Knežević, Vilim Matula, Ivan Planinić, Suzana Marjanić

3.7. / 19:00
Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleže, Krležin Gvozd 23
OTVARANJE IZLOŽBE DIJALOZI – ZLATAN VRKLJAN/MIROSLAV KRLEŽA
Autor postava: Tonko Maroević

4.7. / 12:00
Krležin kazališni vrt, Gvozd 23
KRLEŽA NA ČEŠKOM
KRLEŽA I ČESI
Sudjeluju: predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, Petra Kurtela, Goran Matović, Mladen Vujičić

5.7. / 12:00
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
IZ AUTOROVA PERA: RUKOPISNA GRAĐA MIROSLAVA KRLEŽE
Sudjeluju: Lada Čale Feldman, Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža, Irena Galić Bešker, voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK

7.7. / 7:00
Krležin kazališni vrt, Gvozd 23
DORUČAK KOD KRLEŽE
Koncepcija: Goran Matović i Suzana Marjanić
Sudjeluju: Gabi Novak, Tonko Maroević, Nikša Marinović, Dajana Čuljak, Ana Marija Žužul, Irena Šekez Sestrić, Mario Igrec, Bruno Philipp, Goran Matović

HISTRIONSKO LJETO
Opatovina
10.7. – 31.8.

FINE STRINE S OPATOVINE
Autor: Nino Škrabe
Redatelj: Zoran Mužić
Kostimografija: Elvira Ulip
Rasvjeta: Dražen Dundović
Tehnika: Enes Hodžić, Daniel Pavlović, Gordan Matejko
Marketing: Elizabeta Vrbančić, Nikolina Radenić
Odnosi sa javnošću: Igor Rogina, Elizabeta Vrbančić
Producent: GD HISTRION
Izvođači:
Slavica Knežević-Torjanac, Ankica Dobrić, Andrej Dojkić, Davor Svedružić, Franjo Kuhar, Vanda Winter, Tomislav Martić, Damir Lončar, Žarko Savić, Martin Kuhar, Dinka Vuković

* Predstave su svakim danom osim nedjeljom i ponedjeljkom te počinju u 21:00

4. Bogata hrvatska i međunarodna folklorna baština

53. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA ZAGREB
KAROLINOM I LUJZIJANOM DO RIJEKE

4.7. / 18:00
Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
Tribina Vidljivi i nevidljivi Gorani uz Lujzijansku cestu, Morana Jarec, dr. sc. Olga Orlić, dr. sc. Ana Perinić Lewis, dr. sc. Marija Malnar Jurišić, dr. sc. Tvrtko Zebec – u suradnji s Institutom za antropologiju i Institutom za etnologiju i folkloristiku

5.7. / 19:00
Etno Art galerija, Ulica baruna Trenka 1
Otvorenje izložbe Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu
izložba ostaje otvorena do 31.7.2019.

9.7. / 21:00
Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
Koncert: Nena Hauser i ansambl
Habanera

14.7. / 21:00
Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
Koncert: Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, gost Dario Marušić
Spoj jazza i istarske tradicije

15.7. / 18.00
Vintage Industrial Bar, Savska cesta 160
Razgovor s Damirom Imamovićem, vodi Ante Batinović

16.7. / 21:00
Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
Koncert: Damir Imamović (BiH)
Sevdalinka

21:00 – Ljetna pozornica na Bundeku
Koncert: Ansambl Choor, Kina
Choor Music – blagdan drevne i moderne glazbe mongolskih stepa

17.7. / 10:00
Trg bana Jelačića
Nastup sudionika: Bugarska, Egipat, Italija, Litva, Poljska

20:00 – Trg bana Jelačića
Koncert etnoglazbe: Ethno na putu (u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži)
umjetnički voditelji Nils Peschanski (Francuska) i Lucija Stanojević (Hrvatska)

21:00 – Atrij Galerije Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
Pučko kazalište i tribina
KUD “Frankopan”, Severin na Kupi

18.7. / 10:00
Trg bana Jelačića
Nastup sudionika: Alžir, Grčka, Kina, Latvija, Obala Bjelokosti

20:00 – Trg bana Jelačića
Nastup sudionika: Narodna glazba Trogir i KUD “Kvadrilja” Trogir, Puhački orkestar Fužine

19.7. / 10:00
Trg bana Jelačića
Nastup sudionika: Alžir, Bugarska, Egipat, Kina, Latvija, Litva

19:00 – Gornjogradska gimnazija, Katarinin trg 5
Volkstänze aus aller Welt, plesna radionica pod vodstvom Francisa Feyblija iz Švicarske,
gošća iz Ekvadora Estefania Solórzano
19:00 – Trg bana Jelačića
Nastup sudionika: Alžir, Irak, Obala Bjelokosti

21:00 – Gradec
SVEČANA PRIREDBA 53. MEĐUNARODNE SMOTRE FOLKLORA ZAGREB: Karolinom i Lujzijanom do Rijeke
Puhački orkestar Fužine, Ravna Gora, Rečica, Poljica (o. Krk), Bosiljevo, Barban, Zadobarje, Novi Vinodolski, Delnice, Tounj, Zagorje Ogulinsko, Jelenje, Viškovo
Kina, Egipat, Bugarska

22:30 – Gradec
Plesna radionica “Plešite s nama” (Jelenje, Barban, Bugarska)

20.7. – 10:00
Trg bana Jelačića
Nastup sudionika: Ravna Gora, Rečica, Zagorje Ogulinsko, Novi Vinodolski, Viškovo, Kanada

19:00 – Gornjogradska gimnazija, Katarinin trg 5
Volkstänze aus aller Welt, plesna radionica pod vodstvom Francisa Feyblija iz Švicarske
gošća iz Bolivije, Ximena Banegas

19:00 sati Zagrebački plesni centar, Ilica 10
Plesna radionica: Susret s ansamblima iz Tavankuta (Vojvodina, Srbija) i Italije

20:00 – Trg bana Jelačića
Nastup sudionika: Strizivojna, Bogdanovci, Tavankut, Devinsko Novo Selo (Slovačka), Koljnof (Mađarska), Bugarska, Italija, Grčka

21:00 – Gradec
Tradicijska glazbala Kvarnera, Istre i Gorskog kotara
Lopar i Rab (o. Rab), Jelenje, Orlec (o. Cres), Nerezine (o. Lošinj), Poljica (o. Krk), Barban, Sovinjak, Galižana, Delnice
Nastup sudionika: Poljica (o. Krk), Barban, Jelenje, Osojnik, Podmilačje (BiH), Nedelišće, Bugarska, Alžir, Latvija, Italija, Indonezija

22:30 – Gradec
Plesna radionica “Plešite s nama” (Osojnik, Nedelišće, Italija)

21.7. / 10:00
Trg bana Jelačića
Nastup sudionika: Alžir, Egipat, Irak, Obala Bjelokosti

10:00 – Zagrebačka katedrala
Sveta misa za sudionike MSF Zagreb

19:00 – Gornjogradska gimnazija, Katarinin trg 5
Volkstänze aus aller Welt, plesna radionica pod vodstvom Francisa Feyblija iz Švicarske
gošća iz Brazila, Bruna Piccazio
19:30 – Crkva sv. Katarine
Koncert hrvatskih hodočasničkih i marijanskih pjesama
Tisuć’ puta zdravo budi!

20:00 – Trg bana Jelačića
Nastup sudionika: Bugarska, Grčka, Italija, Litva, Poljska

21:00 – Gradec
Procesija izvođača koncerta crkvenog pučkog pjevanja
Nastup sudionika: Čučerje, Devinsko Novo Selo (Slovačka), Desinec, Koljnof (Mađarska), Bogdanovci, Sveti Ivan Zelina, Strizivojna, Tavankut (Vojvodina – Srbija),
Grčka, Indija, Litva, Obala Bjelokosti, Poljska

22:30 – Gradec
Plesna radionica “Plešite s nama” (Tavankut, Bogdanovci, Poljska)

17. – 21.7.
Trg bana Jelačića
Sajam tradicijskih obrta i suvenira

NASTUPI SUDIONIKA IZVAN ZAGREBA:

Dvorac Erdödy u Kerestincu (Sveta Nedelja), 18.7.2019.: gosti iz inozemstva
Beltinci (Slovenija), 19.7.2019., 49. Međunarodni folklorni festival: Italija, Poljska
Vrbovec, 20.7.2019., “Ljeto u gradu”: Litva
Zaprešić, 20.7.2019., 24. Žetvene svečanosti: Egipat

5. Brojne izložbe i muzejski programi

MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT
Trg Republike Hrvatske 10

17.6. – 8.9.
ALEKSANDAR RODČENKO: REVOLUCIJA U FOTOGRAFIJI

12.7. – 18.8.
IZMEĐU HTIJENJA I REALNOSTI – INDUSTRIJA I DIZAJN NAMJEŠTAJA U HRVATSKOJ 1945.-1990.

GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI
Jezuitski trg 4

18.4. – 30.6.
MERSAD BERBER

18.6. – 21.7.
NINO VRANIĆ

3.7. – 21.7.
NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA FEDERACIJE BiH, uz Međunarodnu smotru folklora

MUZEJ MIMARA
Rooseveltov trg 5

8. – 26.6.
LUKA MJEDA – ANDREA ALESSI

11. – 24.6.
SUVREMENA KAZALIŠNA i FILMSKA SCENA 2017. – 2019. – Bijenalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost

5.6. – 25.8.
ASIM HEBIB, retrospektiva
17.7. – 17.10.
IZ POVIJESTI MUZEJA MIMARA – IDEJA I REALIZACIJA ARHITEKTONSKOG
ZDANJA

13.6. – 20.7.
VLADIMIR VRLJIĆ ANKIN
4. – 19.9.
JADRANKO REBEC, retrospektiva

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI
Avenija Dubrovnik 17

1.6. – 15.9.
SINTART 11: KRISTIAN KOŽUL SISYPHUS EXALTED. EXERCISING REPETITIONS
Zbirka Richter, Vrhovec 38

8.6. – 2.9.
ŽARKO VIJATOVIĆ: “ZAGREB – PARIZ”
Zbirke u pokretu, ispred Atelijera Kožarić

13.6. – 18.8.
SIGMAR POLKE: GLAZBE NERAZJAŠNJENOG PORIJEKLA

Akcije i performansi, 8.6. – 13.7.
Književni program, 8.6. -13.7.
Filmski program 8.6. – 13.7.
* Detaljnije o programima na web stranici muzeja

HRVATSKI PRIRODOSLOVNI MUZEJ
Demetrova 1

11.7. – 15.9.
USPOMENA NA IZABELU ŠIMUNOVIĆ
9 umjetnika/10 godina

do 30.6.
Koralj izvađen iz mora

do 30.6.
Ususret Novom HPM-u – skriveni fundus

do 30.6.
Skriveni stanovnici doline Neretve

UMJETNIČKI PAVILJON
Trg kralja Tomislava 22

23.5. – 7.7.
NEKA JEDU KOLAČE?
Hrana u umjetnosti

18.7. – 1.9.
BOJAN ŠUMONJA – Iz ciklusa Ambijentalne izložbe suvremenih hrvatskih umjetnika za Umjetnički paviljon

HRVATSKI POVIJESNI MUZEJ
Matoševa 9

11.11.2018. – 15.9.2019.
1918. – PRIJELOMNA GODINA U HRVATSKOJ

MUZEJ GRADA ZAGREBA
Opatička 20

18.7. – 22.9.
GRAD. LJUDI. ŽIVOT.

25.7. – 8.9.
ALOJZ OREL, PULSKI ALBUM
(gostujuća izložba Povijesnog i pomorskog muzeja Istre)

ETNOGRAFSKI MUZEJ
Trg braće Mažuranić 14

4.6. – 15.11.
BLAGO ETNOGRAFSKOG MUZEJA – STO PREDMETA ZA STO GODINA

TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA
Savska cesta 18

30.6.
MEĐUNARODNI DAN ASTEROIDA

10. – 14.7.
VINTAGE RADIO FEST

11.9. – 2.10.
RUKOTVORINE IZ TOHOKUA, JAPAN

HRVATSKI MUZEJ NAIVNE UMJETNOSTI
Ćirilometodska 3
Stalni postav

HRVATSKI ŠKOLSKI MUZEJ
Trg Republike Hrvatske 4

13.6. – 21.9.
IDEMO NA TJELESNI

MUZEJ PRIGORJA
Trg D. Domjanića 5, 10360 Sesvete

7.5. – 14.7.
GOSTUJUĆA IZLOŽBA HPM-a: MIOCEN SJEVERNE HRVATSKE

12. – 28.6.
MARIJAN ŠARIĆ – gospodarstvenik, kolekcionar i donator

4.7. – 4.8.
STJEPAN GRAČAN: KOLAŽI

14.9. – 30.9.
BILJANA KNEBL

ZBIRKE GRADA ZAGREBA

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8
Četvrtkom i nedjeljom od 11 do 16 sati

Memorijalna zbirka i stan arhitekta Viktora Kovačića, Masarykova 21/III
Četvrtkom od 10 do 17 sati

Memorijalna zbirka Joze Kljakovića, Rokov perivoj 4
Utorkom od 11 do 17 sati te četvrtkom i petkom od 16 do 19 sati

Zbirka “Dr. Ivana Ribara i Cate Dujšin-Ribar”, Demetrova 3/II
Srijedom od 11 do 17 sati

Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš-Richter, Vrhovac 38a
Srijedom i subotom od 11 do 16 sati

Zbirka Majstorska radionica za restauraciju i gradnju gudačkih instrumenata pokojnog Franje Schneidera, Trg Republike Hrvatske 11
Srijedom i petkom od 10 do 12 sati

14. dio ostavštine Miroslava Krleže, Krležin Gvozd 23/I
Utorkom od 11 do 17 sati

Zbirka skulptura akademskog kipara Zlatka Zlatića, Medvedgradska 2
Stalni postav zbirke može se pogledati u prostorima Zoološkog vrta u Zagrebu (uz nastambe merkata), Maksimirski perivoj bb, svaki dan od 9 do 20 sati

ZAVRŠNA NAPOMENA: Ova najava je informativnog karaktera, a pojedini programi podložni su dodatnim promjenama u pogledu pojedinačnih programa, kao i termina

[izvor informacije G.A.D. Produkcija]