Sedmi Festival svjetske književnosti u Zagrebu od 08. do 14. rujna 2019.

Na press konferenciji u Hrvatskom glazbenom zavodu Festival svjetske književnosti predstavili su Seid Serdarević, programski direktor Festivala; Tomica Bajsić, predsjednik Hrvatskog PEN centra; Igor Vikić, urednik kulture tjednika Express i Romana Matanovac Vučković, ravnateljica Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Ovogodišnji Festival svjetske književnosti, sedmi po redu, kao i uvijek u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ.

Ove 2019. najveća je novost da će se zagrebački programi svojim najvećim dijelom održavati u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda. Nadamo se da je ovo početak višegodišnje suradnje zahvaljujući kojoj će se u najdugovječnijoj instituciji hrvatske kulture s jednakom pažnjom kao i kod izvedbi najvećih imena klasične glazbe koja su gostovala i gostuju u palači u Gundulićevoj 6 isto tako slušati najveća imena svjetske i domaće književne scene.

Press konferencija – Foto RJ

Festival svjetske književnosti u 2019. godini u fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u sklopu toga programa gostovat će nam čitav niz autora. Festival će u nedjelju 8. 9. otvoriti jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora FERNANDO ARAMBURU, a s njim ćemo razgovarati o njegovu romanu Patria, romanu o Baskiji koji je osvojio niz važnih španjolskih i europskih književnih nagrada, koji je preveden ili se prevodi na više od 30 svjetskih jezika, a samo u Španjolskoj prodan je u više od milijun primjeraka. Od autora španjolskoga govornog područja uz Fernanda Aramburua gostuje jedan od najvažnijih svjetskih gestaltera, miljenik hrvatske publike Argentinac JORGE BUCAY, zatim i jedna od najvećih mladih zvijezda svjetske književne scene SAMANTA SCHWEBLIN, hrvatskim čitateljima itekako poznata LAURA RESTREPO i nova pjesnička zvijezda ELENA MEDEL, a u suradnji s hrvatskim centrom PEN-a dovodimo i direktora međunarodnog PEN centra katalonskog pjesnika i aktivista CARLESA TORNERA i pjesnika GEORGEA ANGELA MARIJA QUINTERA. Na realizaciji španjolskog dijela programa moramo zahvaliti Španjolskom veleposlanstvu u Zagrebu, Acción Cultural Española (AC/E), koja podržava dolazak Fernanda Aramburua i Elene Medel u Programu internacionalizacije španjolske kulture PICE kojim se podržava mobilnost autora i tvrtki Acciona.

U suradnji s hrvatskim centrom PEN-a obilježit ćemo 20 godina jedne od najvažnijih platformi za promociju poezije Lyrikline, a o tome će govoriti THOMAS WOHLFAHRT, CHRISTIANE LANGE, JAN WAGNER, ZVONKO MAKOVIĆ i TOMICA BAJSIĆ. Ove godine dvije pjesničke večeri održat će se u prelijepom prostoru Atelijera Meštrović u Mletačkoj ulici.

Festival svjetske književnosti ove je godine ponovno u suradnji s najdugovječnijim slovenskim književnim Festivalom Vilenica i irskim Međunarodnim književnim festivalom Cúirt iz Galwaya, europske prijestolnice kulture 2020., uspješno aplicirao i dobio potporu u okviru dvogodišnjeg projekta suradnje koji podupire EACEA pod nazivom Read Me I am Yours, te će se dio programa odvijati u okviru tog projekta. Sa zagrebačkim MSU-om na rezidenciji za mlade pisce u programu Read Me I am Yours dolaze ukrajinski pisac MYROSLAV LAIUK te španjolska spisateljica ELENA MEDEL.

Festival se, naravno, ne zadržava samo na španjolskim autorima, već ukupno dovodimo više od sto inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenika. Oni će početkom rujna Zagreb staviti na mapu najzanimljivijih književnih centara u Europi. Autori dolaze s tri kontinenta i iz 18 zemalja.

Među njima su prvi dobitnik nagrade ManBooker iz Sjedinjenih Američkih Država, subverzivan, politički nekorektan satiričar PAUL BEATTY, dobitnik najvažnije talijanske književne nagrade Strega NICOLA LAGIOIA, najvažnija suvremena francuska spisateljica mlađe generacije, dobitnica nagrade Goncourt i zvijezda suvremene europske književnosti LEÏLA SLIMANI, jedan od najprevođenijih suvremenih turskih pisaca BURHAN SÖNMEZ, dobitnik ovogodišnje nagrade Vilenica DRAGAN VELIKIĆ, autor koji se usudio nastaviti djelo Stiega Larssona DAVID LAGERCRANTZ, nagrađivana irska autorica EIMEAR McBRIDE, autor kultnoga romana Komo SRĐAN VALJAREVIĆ, zvijezda austrijske književnosti ROBERT MENASSE, slovenska autorica MOJCA KUMERDEJ i francuska spisateljica MAYLIS DE KERANGAL. Od hrvatskih autora sudjeluju JULIJANA ADAMOVIĆ, JURICA PAVIČIĆ, OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ, MARINA VUJIČIĆ, NEBOJŠA LUJANOVIĆ, LUIZA BOUHARAOUA, DINKO KREHO, MARIJA DEJANOVIĆ i mnogi drugi.

Kao i svake godine imamo Književne matineje za učenike zagrebačkih srednjih škola i gimnazija na kojima gostuju Julijana Adamović, Jurica Pavičić i Nebojša Lujanović. Program smo proširili i na matineju za učenike koji imaju nastavu na stranom jeziku, pa će ove godine u XVII. gimnaziji gostovati francuska autorica Maylis de Kerangal. Za učenike srednjih škola u suradnji s 24sata i tjednikom Express, našim medijskim pokroviteljem, organiziramo i novinarske radionice.

Osim tradicionalnih Tribina Razotkrivanje, Dvostrukih portreta i programa Pisac i njegov čitatelj imamo niz stručnih predavanja i diskusija, među kojima će biti predavanje o slavnome poljskom književniku Stanisławu Ignacyju Witkiewiczu o 80-godišnjici njegove smrti, zatim o ulozi Roberta Musila u europskoj književnosti povodom izdavanja treće knjige Čovjeka bez osobina u prijevodu Andyja Jelčića te predavanje najvećeg stručnjaka za Leonarda da Vincija ALESSANDRA VEZZOSIJA povodom obilježavanja 500 godina od njegove smrti. Tu su i okrugli stolovi: Svijet bez zidova povodom 30-godišnjice pada Berlinskog zida, a u svjetlu najave gradnje Trumpova zida na granici s Meksikom, koji organiziramo u suradnji s hrvatskim centrom PEN-a, zatim okrugli stol Uloga katedrala danas i sutra, koji povodom požara na katedrali Notre-Dame u Parizu organiziramo u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu, te razgovor s njemačkim filozofom i publicistom WOLFRAMOM EILENBERGEROM, autorom jedne od najprodavanijih i najprevođenijih knjiga o filozofiji Vrijeme čarobnjaka, koja govori o najvažnijem desetljeću za filozofiju dvadesetog stoljeća i četiri najveća filozofa prve polovine dvadesetog stoljeća Ludwigu Wittgensteinu, Walteru Benjaminu, Ernstu Cassireru i Martinu Heideggeru.

Sve programe vodit će istaknutiji hrvatski pisci, kritičari, urednici, publicisti i novinari, a sva će događanja biti simultano prevođena. Ulaz na većinu događaja bit će besplatan, dok će se večernji programi u velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda naplaćivati, a svaka ulaznica bit će vaučer za popust u Festivalskoj knjižari. Ulaznice će se moći kupiti preko sustava Entrio ili na festivalskoj blagajni dva sata prije početka programa.

Kao i prethodnih godina organiziramo niz izložbi. U Studiju Moderne galerije “Josip Račić“ dvadesetak eminentnih i nadolazećih hrvatskih likovnih umjetnika pod kustoskim vodstvom Tomislava Buntaka izložit će svoje slike, crteže i kolaže inspirirane djelima književnika. U Galeriji Šira održat će se izložba rješenja za plakate Festivala svjetske književnosti koje su oblikovali studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u protekle tri godine u sklopu natječaja koji Festival provodi u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ovogodišnji vizual Festivala potpisuje student četvrte godine grafičkog odsjeka Ivan Stanišić. U galeriji KIC-a jedan od najcjenjenijih suvremenih austrijskih fotografa KURT KAINDL predstavit će izbor svojih fotografija s putovanja koja je po manjinskim europskim zajednicama više od desetljeća poduzimao s jednako slavnim i nagrađivanim salzburškim piscem Karl-Markusom Gaußom; tu izložbu podupire Austrijski kulturni forum Zagreb. Izložbu portreta ovogodišnjih sudionika Festivala organizirat ćemo u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Ove godine prikazat ćemo tri filma inspirirana književnošću. Riječ je o dva poljska igrana filma Nezasićenost (rež. Wiktor Grodecki) i Oproštaj od jeseni (rež. Mariusz Trelińśki) te francuskom filmu Corniche Kennedy (rež. Dominique Cabrera).

Posebno iznenađenje jest scensko uprizorenje slavnog predavanja Miroslava Krleže u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda. Miroslav Krleža u Hrvatskom je glazbenom zavodu održao predavanje 1930. godine pred prepunim auditorijem, Jutarnji list javio je da ga je slušalo više od 800 Zagrepčana. Drugo predavanje, ono o hrvatskoj književnosti, Krleža je trebao održati 12. travnja 1933., no zabranila ga je policija. Ovo “treće” Krležino predavanje o hrvatskoj književnosti priredit će iz Krležine ostavštine krležolog VLAHO BOGIŠIĆ, samog Miroslava Krležu igrat će jedan od naših najistaknutijih glumaca, prvak Dramskog kazališta Gavella i profesor na Akademiji dramske umjetnosti OZREN GRABARIĆ, a režirat će istaknuta redateljica i profesorica AIDA BUKVIĆ. Tim činom podsjetit ćemo se na povezanost Hrvatskoga glazbenog zavoda i književnosti koja se ovim sedmim izdanjem Festivala svjetske književnosti ponovno, nadamo se u kontinuitetu, uspostavlja.

Festival ne bi bio moguć bez naših pokrovitelja, sponzora, partnera i medija

Pokrovitelji i sponzori:

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Program Kreativna Europa Europske komisije, Gradska skupština grada Zagreba, Hrvatska elektroprivreda, Acciona energija, Altus informacijske tehnologije, Hrvatska pošta, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Austrijski kulturni forum Zagreb, Goethe-Institut Kroatien, Francuski institut u Hrvatskoj, AC/E, Traduki, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, Culture Ireland, Institut Perevoda

Partneri:

Međunarodni književni festival Vilenica, Međunarodni književni festival Cúirt, Hrvatski glazbeni zavod, Akademija likovnih umjetnosti, Moderna galerija, Galerija Šira, Hrvatski P.E.N. Centar, Kulturno informativni centar, Atelijer Meštrović, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Muzej suvremene umjetnosti, Hotel Palace, Apetit Restaurant & Bar, Restoran Vinodol, EUROteh KONGRES, Livada produkcija, Fakat, Entrio i Ars kopija.

Medijski prate:

24sata, Express, Večernji list, HINA, HRT, Outdoor Akzent, Yammat FM, Radio101, tportal.hr, Moderna vremena Info, Booksa, MediaNet i Presscut

[izvor informacije Festival svjetske književnosti]