Industrijski program Pule dovodi niz važnih stranih gostiju

U Pulu ove godine dolaze ravnatelji i selektori međunarodnih festivala od Cannesa i Berlina do Busana i Palm Springsa, međunarodni distributeri i prodajni zastupnici, ravnatelji filmskih centara iz regije te strani novinari i kritičari.

Od četvrtka, 18. do subote, 20. srpnja na 66. Pulskom filmskom festivalu održat će se Hrvatski filmski fokus – međunarodni industrijski program namijenjen profesionalcima iz područja audiovizualnih djelatnosti. Ovogodišnji program dovodi niz važnih gostiju iz svijeta filma, a s ciljem promocije hrvatske kinematografije, umrežavanja hrvatskih filmaša s ključnim osobama za plasman filmova u inozemstvu te rasprave o izazovima u današnjoj audiovizualnoj industriji.

Pulska Aena ; Fotografiju ustupio PFF

Tijekom ta tri dana ravnatelji i selektori međunarodnih festivala, međunarodni distributeri i prodajni zastupnici, ravnatelji filmskih centara iz regije te strani novinari i kritičari imat će mogućnost vidjeti sve ovogodišnje hrvatske dugometražne filmove te sudjelovati na međunarodnom okruglom stolu o razvoju publike i panel diskusiji posvećenoj stručnoj valorizaciji današnje hrvatske kinematografije u europskom i svjetskom kontekstu.

Temeljem prošlomjesečne odluke Festivalskog vijeća, donesenoj nakon konzultacija sa filmskim strukovnim udrugama, a uz uvažavanje njihovih inicijativa, problema i potreba, i u cilju iznalaženja što kvalitetnijih rješenja, održat će se tri događanja posvećena planovima i razvoju hrvatske kinematografije: u četvrtak, 18. srpnja u 19 sati okrugli stol na temu izgradnje novog filmskog studija u Hrvatskoj,  u petak, 19. srpnja u 19 sati međunarodni okrugli stol na temu povećanja gledanosti nacionalnog i europskog filma, a u subotu, 20. srpnja u 19 sati panel diskusija o hrvatskim filmovima prikazanim na 66. Festivalu na kojoj će o ovogodišnjoj hrvatskoj filmskoj produkciji svoje stručno mišljenje iznijeti ravnatelji i selektori međunarodnih festivala, međunarodni distributeri i prodajni zastupnici, te strani novinari i kritičari, nakon čega se očekuje rasprava.  Sva tri događanja otvorena su za predstavnike medija i sve zainteresirane filmske profesionalce.

Voditelj industrijskog programa Pulskog filmskog festivala je producent Bruno Mustić. Svoje sudjelovanje su potvrdili direktor programskog odjela Filmskog festivala u Cannesu Christian Jeune, voditeljica međunarodnih odnosa Berlinskog filmskog festivala Karin Hoffinger i selektorica Berlinalea za Srednju i Istočnu Europu Barbara Wurm, direktor najvećeg azijskog festivala – Međunarodnog filmskog festivala u Busanu Jay Jeon, kritičarka lista Variety i selektorica festivala u Palm Springsu i Chicagu Alissa Simon, predsjednica International Press Academy i Sattelite Awards Mirjana Van Blaricom, umjetnički ravnatelj festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu Bernd Buder, selektorica Varšavskog filmskog festivala Agnieszka Oryl, voditeljica festivalskog odjela New Europe Film Sales Ewa Bojanowska, predstavnica distributerske kuće Cercamon Karina Korenblum, predsjednik distributerske kuće Wide Management Loic Magneron i drugi.

Iz regije se očekuju direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković, direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čehić, voditelji međunarodne suradnje Filmskog centra Slovenije Jelka Stergel i Srbije Miroljub Vučković, umjetnički ravnatelj Festivala u Paliću Nenad Dukić, filmski kritičari beogradske „Politike“ Dubravka Lakić i „Nina“ Dragan Jovićević, sarajevskog „Oslobođenja“ Duško Dimitrovski i FTBiH Dževdet Tuzlić i mnogi drugi.

Pored spomenutih formalnih događanja otvara se i festivalsko mjesto susreta (Meeting point) u kojem će se svake večeri nakon projekcije hrvatskog filma okupljati hrvatski i strani filmski profesionalci, te u ležernoj atmosferi moći neformalno razgovarati i dogovarati.


Mileni Dravić vraćena Zlatna arena za film “Prekobrojna”

U Beogradu se od 6. do 16. lipnja održava 21. festivala nitratnog filma i obilježava 70  obljetnica osnutka Jugoslavenske Kinoteke. U sklopu Kinoteke, u svibnju prošle godine, otvoren je Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, a na samom otvorenju velika je glumica iskazala žaljenje što u legatu nema njezine prve Zlatne arene koju je osvojila za film “Prekobrojna” (1962.) Branka Bauera. Poznata je priča da je početkom 70.-ih godina lopov iz njezinog stana otuđio nagradu, a nakon više od dvadeset godina, on joj je čak prišao, priznao krađu i zamolio za oprost što je Milena i učinila. Na inicijativu anonimnog štovatelja i predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije, Milana Rašule, pokrenut je postupak za izradu replike nagrade. Uz suglasnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske nagradu je danas ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović trajno predala u Legat.

O filmskoj divi uvodnu riječ održao je direktor jugoslavenske Kinoteke Jugoslav Pantelić a upriličenju su prisustvovali i veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Bakota te direktor i selektor festivala Saša Erdeljanović.


Turska – Zemlja Prijatelj 66. Pulskog filmskog festivala. Pet hrvatskih premijera u Međunarodnom programu Eurokratki

U suradnji s veleposlanstvima i kulturnim centrima, Pulski filmski festival niz godina realizira dio Međunarodnog programa pod programskim nazivnikom Zemlja Prijatelj. Ove je godine ostvarena suradnja s Turskom a predstaviti će se šest suvremenih naslova. Filozof iz štale (r. M. C. Sacinti) komedija je o zanesenjaku koji gradski život zamijeni seoskim, no kojemu uskoro stiže ponuda za prodaju zemlje. U humornom tonu je i Ne pričaj dok se ne udaš (r. Kivanc Baruonu) u kojemu tradicionalna obitelj vrši pritisak na udaju mlade žene koja živi s roditeljima. Nagrađivani film Pšenica (r. S. Kaplangolu) postapokaliptični je prikaz društva podijeljenog na gradske i poljodjelske zone u kojemu nepodobni imigranti pate od suše i epidemija. Plavi bicikl (r. U. Koreken) obiteljska je drama o dječaku koji štedi da bi kupio bicikl no koji je spreman odreći se svog sna kako bi pomogao djevojčici u nevolji. Drama Riba (r. D. Zaim) priča je o ribaru u potrazi za ljekovitom vrstom ribe kako bi pomogao bolesnoj kćerki. Ne pričaj mi priče (r. B. Aksak) romantična je komedija o sramežljivom vozaču mini busa čiji će se život promijeniti kad upozna bajkovitu djevojku.

U programu kratkih međunarodnih filmova prikazati će se pet hrvatskih premijera. Španjolski Suc de síndria (r. I. Moray) o paru koji na godišnjem odmoru preispituje svoju seksualnost, norveški Virgins4lyfe (r. T. Hvistendahl) u kojemu dvije četrnaestogodišnjakinje namjeravaju izgubiti nevinost prije kraja školske godine, francuski L’échappée (r. L. Martinoni) o ženi koja se nakon teške operacije zaljubljuje u svog kirurga. Švicarski Empreintes (r. J. Gordon) o karizmatičnom muškarcu koji nakon nekoliko pića poziva na vožnju tri tinejdžera koje je netom upoznao i španjolski Una noche con Juan Diego Botto (r. T. Bellón) o ženi koja dvadeset godina sanja o slavnom muškarcu dok on sanja o pravednijem svijetu.

[izvor informacije Pula Film Festival]

Pula 2019: Turska – Zemlja Prijatelj; Mileni Dravić vraćena Zlatna arena i Industrijski program Pule, ≥http://film-mag.net/wp/?p=39521. Fotografije ustupio PFF

Objavljuje F.I.L.M.Subota, 15. lipnja 2019.