FMFS otvoren pred rasprodanim Bačvicama, danas  projekcije kreću u sva tri kina

Ovogodišnji Festival mediteranskog filma Split otvorila je rasprodana premijerna projekcija hrvatskog kratkometražnog filma “Dok je trajao Roland Garros” Snježane Tribuson. Uslijedio je uslijedio talijanski dugometražni “Sitne ribe” nagrađen u Berlinu, koji će nakon premijere pod Marjanom ići i u redovnu kinodistribuciju.

Uz Snježanu Tribuson i glumca Miju Jurišića, u filmovima otvaranja uživali su i redatelji Zrinko Ogresta i Ognjen Sviličić, te novi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich.

– Impresioniran sam ovim mjestu. Sjajno je vidjeti i osjetiti entuzijazam ekipe koja stoji iza organizacije, i što grad Split to podržava na jedan pravilan način Ideja da se mediteranski film prikazuje u kinu na otvorenom je sjajna i sve pohvale za dosadašnji rad – kazao je čelnik HAVC-a.

Festival je otvorila dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović Tomaš.

– Čestitam vam na entuzijazmu, na 12 lijepih godina u ljetnom kinu Bačvice, koje je imalo svoje razne drame. Ovog puta nešto mirniji početak, ali sasvim sigurno koji znači početak kulturnog ljeta u Splitu. Hvala vam što neumorno ovo radite, i što sve izgleda spontano, a zapravo iza toga stoji jako puno profesionalnosti i cjelogodišnjeg rada. Raduje me što će ovo kino raditi tijekom cijelog ljeta zahvaljujući Kino Mediteranu i centru Zlatna vrata – kazala je Hrgović Tomaš,

Grčko “Čudo Sargaškog mora” napeti je triler premijerno prikazan u sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, a svoju regionalnu premijeru ima večeras na FMFS-u u ljetnom kinu “Bačvice” (21:30 sati) gdje će ga osobno predstaviti glavna glumica i scenaristica Youla Boudali. Film prati živote dviju žena čiji životi se počnu ispreplitati nakon iznenadne smrti koja je uznemirila lokalnu zajednicu. Današnja “Ješka” na Bačama je “Bila soba” Mladena Stanića, koji donosi svakodnevnu priču, dva brata renoviraju zajednički stan u Splitu koji za vrijeme ljetne turističke sezone planiraju iznajmljivati kao apartman.

I u Zlatnim vratima u 19 sati FMFS donosi pravu poslasticu. Prikazuju se “Lavovi Visa” Nicoloa Bongiornoa, već nagrađivani dokumentarni film o skupini talijanskih i hrvatskih ronilaca koji kane pronaći i preroniti olupinu potopljenog admiralskog broda talijanske mornarice u bici kod Visa. Kritičar Jurica Pavičić napisao je kako je ovaj film “jedna od najljepših posveta našoj priobalnoj kulturi”. Uoči “Lavova Visa” prikazuje se kratki “Još jedan odlazak” redateljice Renate Poljak.

Večeras otvara i treće FMFS kino, u kojem se sve do idućeg petka svaku večer filmovi prikazuju besplatno. U programu srednjeg metra hrvatskog filma na rasporedu su “Glavno jelo” Kristine Barišić, “Doplovit će Rex” Josipa Lukića i “Dom boraca” Ivana Ramljaka.


Idemo na Bačvice: počinje sezona ljetnih kina, večeras se otvara 12. FMFS

Ovogodišnji Festival mediteranskog filma Split večeras u 21:30 sati (13. lipnja), u prekrasnom ambijentu ljetnog kina “Bačvice” otvara talijanski film “Sitne ribe” (Piranhas), nagrađen Srebrenim medvjedom na posljednjem Berlinaleu. Adaptacija je to romana “Paranza dei bambini” Roberta Saviana koji zbog svojih fantastičnih knjiga o zloglasnoj mafijaškoj organizaciji Camorri već dugi niz godina živi pod strogom policijskom zaštitom.

Publika u Splitu prva će večeras imati priliku pogledati i film “Dok je trajao Roland Garros” redateljice Snježane Tribuson, koji se prikazuje u sklopu „Ješki“, programa kratkog filma hrvatskih autora.

U programu 12. FMFS-a, koji tradicionalno otvara sezonu uživanja u filmovima na otvorenom, nalazi se 70 naslova iz 32 zemlje, a pažnju posebno plijene novi filmovi trenutno najpoznatijih francuskih glumica Juliette Binoche (“Ona koju zamišljaš”) i Isabelle Huppert (“Zlatnu mladež”), te prava poslastica za publiku, spektakl “Loro” Oscarovca Paola Sorrentina.

U konkurenciji za najbolji dugometražni film je i posljednji uradak nedavno preminule ikone europske kinematografije Agnes Varde, a ovogodišnji program splitskog festivala obiluje još nizom uzbudljivih trilera i dokumentaraca iz zemalja Mediterana, ali i Južne Amerike i Švedske, koji su nagrade osvajali na najvažnijim međunarodnim filmskim smotrama.

Kao i svake godine, FMFS posebnu pozornost daje kratkometražnom hrvatskom filmu u programu “Ješke”, koji se prikazuju uoči projekcija vrhunskih dugometražnih naslova, čime njihovi redatelji dobiju rijetku priliku da njihove uratke vidi velik broj gledatelja. Uz to, nije im pružen samo prime time termin već se 15 domaćih kratkiša ‘bori’ za 12 tisuća kuna, najveću novčanu nagradu koju jedan hrvatski filmski festival dodjeljuje ovom filmskom žanru.

Sve ovo više je nego dovoljan razlog da ljeto dočekate na FMFS-u, uz more, ispod borova, sve do 22. lipnja pričajući i plešući s glumcima, redateljima i ostalim ljubiteljima sedme umjetnosti.

Pojedinačne ulaznice prodaju se po cijeni od tek 25 kuna za filmove u ljetnom kinu „Bačvice“, te 20 kuna za projekcije u „Zlatnim vratima“. Projekcije na trećoj lokaciji festivala koja se otvara u petak, pored Doma mladih, u potpunosti su besplatne!

[izvor informacije Festival mediteranskog filma Split]