Ako ste obožavatelj Godzille, onda je 4DX verzija svakako najbolji izbor od dostupnih kino formata. Stavlja vas u svijet gigantskih zvijeri na način na koji niti jedan drugi medij to nije u mogućnosti.

Obilno su korišteni gotovo svi elementi 4DX montaže – kiša, bljeskanje, pomicanje, letenje, vibriranje, vjetar, dim, mirisi i škakljanje nogu. Već na samom početku 4DX s lakoćom uvlači gledatelja u film fluidnim prijelazom kamere (i “letenjem” sjedala) iz interijera (gdje se osjeti slatkasti miris prženog tosta) u džunglu (uz miris šume i povjetarac), te daje impresivan pogled iz perspektive jedne od zvijeri. Naime, sjedala se tada lagano nagnu prema naprijed i zaljuljaju lijevo-desno, stvarajući dojam voluminoznog tijela koje je zakoračilo i nadvilo se nad sičušnim ljudima.

Godzilla: King of the Monsters 3D 4DX ; Fotografiju ustupio TB

Olujna kiša je dobrodošli efekt u filmu koji obiluje kišom. Ne brinite da ćete se smočiti, budući se radi o raspuhanoj vlažnoj izmaglici poput hladilica u kafićima. U nekim filmovima unatoč kiši na ekranu, ona se ne aktivira u 4DX kinu. No, nije riječ o grešci, već o vrsti sjedala koji nemaju obadvije opcije kiše – običnu i olujnu, već samo jednu. Tada se ne aktivira dotični kod, pa kiša izostane potpuno.

Ugođaj letenja uvijek je jedan od najdomljivijih 4DX efekata zahvaljujući hidraulički kontroliranim sjedalima, što je slučaj i u “Godzilli II” (letenje u helikopterima i avionima, ili uz Mothru ili Ghidoraha). Sjedala uz simulaciju letenja, pružaju i osjećaj gibanja, podrhtavanja, vibriranja i udaranja.

Vibracije su riješene vrlo jednostavno – putem subwoofer zvučnika instaliranim u sjedalima koji prenose duboke tonove. Udaranje je minimalno tako da ne odvraća od iskustva gledanja, a obilno škakljanje nogu je dobrodošlo (morate prvo provjeriti da li vam sjedalo uopće ima uzicu za škakljanje, budući ih djeca znaju iščupati, a za njihovu reinstalaciju potrebno je razmontirati sjedalo).

Kako film obiluje potresima, destrukcijama grada i olujama, podrhtavanje u sjedalima u kombinaciji sa stropnim turbinama za generiranja vjetra, umjetnim snijegom, stroboskopskim svjetlima i kišom efekt je krajnje imerzivan – kao gledatelj ste zaista tamo! Još kad se nađete ispod neke gigantske zvijeri poput Godzille, sjedala se obično nagnu prema gore (prateći pomicanje kamere ili je improvizirajući kad micanja nema), stavljajući vas u poniznu i bespomoćnu perspektivu.

Ovu multiosjetilnu verziju možete pogledati u 4DX dvoranama CineStara u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Samo ponesite majicu dugih rukava jer ćete biti usred oluje.

Godzilla II: Kralj zvijeri – Movie Site
Godzilla: King of the Monsters – IMDb

Tihoni Brčić