U sklopu vikend programa Novi srpski dox od 14. do 16. lipnja, donosimo presjek novog srpskog dokumentarca i predstavljamo autore koji tematski svježim i stilski inovativnim poimanjem dokumentarnog stvaranja izazivaju sve veću pozornost na međunarodnoj sceni. Imamo tako priliku pogledati niz nagrađivanih filmova koji su igrali na uglednim festivalima, a donose lepezu raznovrsnih tema – od prvog Srbina koji se popeo na Mount Everesta preko svakodnevnice dječaka iz Zemuna koji moraju odrasti, sve do priča iz daleke Kine i Australije te s malo nam bliže Šar-Planine.

U programu se nalazi pet dugometražnih i srednjometražnih filmova – Gora Stefana Maleševića, Wongar Andrijane Stojković, Radnička klasa odlazi u raj Marka Cvejića, 4 godine u 10 minuta Mladena Kovačevića, Taurunum Boy Jelene Maksimović i Dušana Grubina, te kratkometražni film Zvijezde Gaomeigua Marka Grbe Singha.

Pritom ćemo u Dokukinu KIC i ugostiti većinu filmaša – redatelje Marka Cvejića i Mladena Kovačevića, montažerku i redateljicu Jelenu Maksimović te montažera M. Cem Oztufekcija (Wongar). Također, u sklopu našeg standardnog formata Upoznaj autora, održat ćemo duži razgovor s Mladenom Kovačevićem i Jelenom Maksimović.

Nagrađivani filmovi Gora, Wongar i Zvijezde Gaomeigua hrvatske su premijere.

Program donosimo u suradnji sa SKD Prosvjetom.

PROGRAM:

14.6. pet 21:00 GORA, uz gostovanje montažerke J. Maksimović
15.6. sub 18:00 4 GODINE U 10 MINUTA
15.6. sub 19:15 UPOZNAJ AUTORA: Mladen Kovačević & Jelena Maksimović, moderator: Mario Kozina
15.6. sub 21:00 TAURUNUM BOY
16.6. ned 19:00 ZVIJEZDE GAOMEIGUA + WONGAR, uz gostovanje montažera M. Cem Oztufekcija
16.6. ned 21:00 RADNIČKA KLASA ODLAZI U RAJ, uz gostovanje redatelja M. Cvejića

INFO O FILMOVIMA I REDATELJIMA:

petak, 14. lipnja, 19h

GORA (hrvatska premijera)*
Stefan Malešević, BiH, Srbija 2017., 78’

U osamljenim selima Gore, na visoravnima okrutne Šar-Planine, žive Goranci, poseban južnoslavenski narod islamske vjeroispovijesti. Film prati svakodnevne rituale muškaraca s obzirom na to da je žene zabranjeno snimati. Kroz sela, ulice, stada ovaca i krava, džamije i kavane, redatelj na autorski izniman način prikazuje njihov jednostavan život te prirodno i kulturno bogatstvo.

Festivali i priznanja:
BELDOCS, Beograd – najbolji film, najbolja fotografija / DokuFest, Prizren – posebno priznanje / VISION DU RÉEL – Focus Serbia / ASTRA FF / Underhill FF

Recenzije:
Vizualno upečatljiva meditacija o prepletenosti planina i prirode, životinja i ljudi.Izjava žirija DokuFesta

*nakon projekcije filma održat će se razgovor s montažerkom filma, Jelenom Maksimović.

STEFAN MALEŠEVIĆ rođen je u Beogradu 1989., gdje je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. Po završetku studija, upisao je doktorski studij na Film.Factory u Sarajevu, gdje je razvijao i snimio nekoliko filmskih projekata. Autor je preko 20 kratkometražnih igranih, eksperimentalnih, animiranih i dokumentarnih filmova od kojih su mnogi prikazivani i nagrađivani na festivalima u zemlji i inozemstvu. Gora je njegov prvi dugometražni uradak i za njega je osvojio nagradu za najbolji srpski dokumentarni film na beogradskom Beldocsu. Film je prikazan na preko 20 festivala u svijetu, uključujući i Visions du Réel. Osnivač je producentske kuće Slovofilm u Banjaluci.

subota, 15. lipnja, 18h

4 GODINE U 10 MINUTA
Mladen Kovačević, Srbija, 63’

Na kazetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriven je nevjerojatan filmski materijal. Stari filmski zapisi nestvarnih krajolika i mističnih duševnih stanja koje je snimio Dragan Jaćimović, prvi Srbin koji se popeo na Mount Everest, isprepliću se sa zagonetnim ulomcima iz njegova dnevnika čineći intrigantnu meditaciju o putovanju do vječne slave i natrag u banalnost svakodnevice.

Festivali i priznanja:
VISIONS DU RÉEL – posebno priznanje u programu Burning Lights / BELDOCS – Grand Prix / HOT DOCS / RIDM / SARAJEVO FF / VILNIUS IFF / PANČEVO FF / ZAGREBDOX – posebno priznanje

Recenzije:
Najveći uspjeh filma je taj što vjerno prati strukturu arhivskog materijala te prikazuje autentične snimke izazova penjanja, bez uobičajenih klišeja. Marko Stojiljković, Cineuropa

MLADEN KOVAČEVIĆ redatelj je i producent rođen 1978. godine u Srbiji. Studirao je režiju u Beogradu, Londonu i Cape Townu. Njegovi dokumentarni filmovi Anplagd (2012) i Zid smrti i tako to (2016) prikazivani su i nagrađivani na uglednim međunarodnim filmskim festivalima, a s najnovijim filmom 4 godine u 10 minuta osvojio je niz priznanja diljem svijeta, pa tako i značajno posebno priznanje na festivalu Visions du Réel u Švicarskoj.

subota, 15. lipnja, 19:15h

UPOZNAJ AUTORA: Mladen Kovačević & Jelena Maksimović
U sklopu NSD vikenda publiku upoznajemo s dvoje mladih filmaša čija djela obilježavaju trenutni uzlet srpskog dokumentarizma – redateljem Mladenom Kovačevićem te redateljicom i montažerkom Jelenom Maksimović. Njihove najnovije filmove gledamo prije i poslije razgovora, a isti će voditi filmski kritičar Mario Kozina.

subota, 15. lipnja 21h

TAURUNUM BOY
Jelena Maksimović, Dušan Grubin, Srbija, 2018., 70’

Naslov filma inspiriran je keltskim nazivom za grad Zemun (Taurunum), a prati jednostavnu svakodnevnicu nekoliko dječaka koji se na prvu čine jako opasni. Dane provode potucajući se po napuštenim zgradama, tulumareći i vozeći motore. Njihovi su snovi jednostavni, a ljubavi neuzvraćene. Film ih najviše prati u posljednjem ljetu, onom pred srednju školu u kojem prestaju biti djeca…

Festivali i priznanja:
BELDOCS – nagrada za najbolju fotografiju / ZAGREBDOX – posebno priznanje / DOKUFEST / ASTRA FF /  TORINO IFF / PRAVO LJUDSKI FF

Recenzije:
Očekivano, rad s kamerom je sjajan, a ritam izmjenjivanja statičkih snimaka izdaleka s lagano pomičnim krupnim planovima više je nego učinkovit u pružanju opservacijske i emotivne dimenzije filma.  Marko Stojiljković, Cineuropa

JELENA MAKSIMOVIĆ rođena je 1984. godine u Zemunu u Jugoslaviji. Diplomirala je montažu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Kao montažerka surađivala je s nekima od najcjenjenijih mladih redatelja regije, poput Ivana Salatića, Ognjena Glavonića, Ivana Markovića. Neki od tih filmova prikazivani su u programima Cannesa, Venecije, Berlina, Toronta, Locarna, Rotterdama i dr. Montirale je i filmove Mladena Kovačevića, Goru Stefana Maleševića te Zvijezde Gaomeigua Marke Grbe Singha. Režirala je i surežirala nekoliko kratkometražnih filmova i glazbenih spotova. Predaje na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Taurunum Boy (2018), koji je surežirala s Dušanom Grubinom, njezin je dugometražni redateljski prvijenac.

DUŠAN GRUBIN rođen je 1985. godine u Zemunu u Jugoslaviji. Započeo je studij ekonomije, a diplomirao je snimanje na Fakultetu dramskih umjetnosti. Radio je na brojnim uspješnim projektima kratkog i dugog metra, a režirao je i nekoliko glazbenih spotova. Taurunum Boy (2018), koji je surežirao s Jelenom Maksimović, njegov je dugometražni redateljski prvijenac.

nedjelja, 16. lipnja 19h

ZVIJEZDE GAOMEIGUA (hrvatska premijera)
Marko Grba Singh, Srbija, Kina, 2017., 23′

U kineskom opservatoriju Gaomeigu ljudi iz naroda Naxi promatraju nebo. Teleskop pokreće njihove lokalne legende, stare i nove. Nagrađivani dokufikcijski uradak redatelja Marka Grbe Singha na inovativan način prepliće dokumentarno i igrano, mitove i stvarnost.

VISIONS DU RÉEL NYON – nagrada za najoriginalniji kratki film / Martovski festival – najbolji eksperimentalni film

MARKO GRBA SINGH rođen je u Beogradu 1988. Trenutačno se bavi istraživanjem dokumentarne fikcije na doktorskom studiju filma i televizijske režije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Autor je nekoliko glazbenih spotova za srpske rock i pop sastave. Njegova dva kratkometražna filma Bledo (2013) i Kasno smo se sreli (2012) premijerno su prikazana na festivalu Visions du Réel. Njegov film srednjeg metra Abdul i Hamza osvojio je posebno priznanje u konkurenciji prvog filma na festivalu FID Marseille 2015. Za Zvijezde Gaomeigua osvojio je nagradu za najoriginalniji kratkometražni film na festivalu Visions du Réel 2017. Kratkometražni film Da se mene pita, nikad ne bih otišao prikazan je u Cannesu 2017. u programu ACID.

WONGAR (hrvatska premijera)*
Andrijana Stojković, Srbija, 2018., ’60

Dokumentarac o piscu Sretenu Božiću koji je Jugoslaviju napustio još 1950-ih, nakon čega je u Parizu postao suradnik Sartrea i Simone de Beauvoir. Sada pod pseudonimom B. Wongar živi povučen život u predgrađu Melbourna, brinući o svojim dingo psima. Dok očekuje objavljivanje novoga romana, saznaje da mu je dugogodišnji ljubimac, dingo Timmy, bolestan i da bi ga trebalo uspavati. Wongar vjeruje da Timmyu može pomoći na drugačiji način: uranjajući duboko u svoje sjećanje i pokušavajući prizvati duhove svojih aboridžinskih predaka.

IDFA, Nizozemska – svjetska premijera / Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Grand Prix / HOT DOCS, Toronto

Wongar je podsjetnik da nikada ne procjenjujemo knjigu po koricama jer prikazuje protagonista i njegov prekrasan odnos s okolinom koja je doista definirala njegov cijeli život. – David Voight, Intheseats.com

ANDRIJANA STOJKOVIĆ rođena je 1976. godine. Magistrirala je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Docentica je filma i doktorandica na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Autorica je nekolicine kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova dva dokumentarna filma srednje duljine te jednog dugometražnog igranog film (Kutija, 2011). Njezini filmovi prikazivani su i nagrađivani na brojnim uglednim međunarodnim filmskim festivalima. Wongar je međunarodnu premijeru imao u natjecateljskom programu amsterdamskog festivala IDFA, a na 65. festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film.

*nakon projekcije održat će se razgovor s montažerom filma, M. Cem Oztufekcijem. Razgovor će se održati na engleskom jeziku.

nedjelja, 17. lipnja 21h

RADNIČKA KLASA ODLAZI U RAJ*
Marko Cvejić, Srbija, 2017., ’79

Film prikazuje svakodnevnicu petorice radnika u propalim industrijskim gigantima u Zrenjaninu, gradu koji je bio jedan od najvažnijih jugoslavenskih privrednih centara. Oni se, bez dobrog razloga, nadaju da će budućnost donijeti barem tračak stabilnosti, poštovanje društvenih vrijednosti i dostojanstvo minulog vremena. Svakog se dana hvataju u koštac s vremenom, sustavom i siromaštvom, a njihove su priče odraz ne samo suvremenog srpskog društva, nego i slika svijeta današnjice.

BELDOCS / MARTOVSKI FESTIVAL, Beograd / ZAGREBDOX / FIBULA – revija dokumentarnog filma u Sisku

*nakon projekcije filma održat će se razgovor s autorom Markom Cvejićem.

MARKO CVEJIĆ rođen je 1978. godine u Zrenjaninu u Srbiji. Diplomirao je filmsku i kazališnu režiju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Osnivač je nezavisne produkcijske tvrke za film i video Mandragora Film, koja je producirala više od deset njegovih kratkometražnih i dugometražnih filmova. U svom radu posebnu pažnju posvećuje istraživanju tanke linije između dokumentarnog i fikcije. Neopterećeni jezikom, prostorom i nacionalnim identitetom, njegovi filmovi prikazuju bogatu kulturnu raznolikost Balkana.

[izvor informacije Restart Label]