OBJAVA O POVLAČENJU DODJELE NAGRADE “VEDRAN ŠAMANOVIĆ” S PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Hrvatski filmski savez - Logo

Hrvatski filmski savez – Logo

Odlukom osnivača, Nagrada “Vedran Šamanović” utemeljena 2010. i namijenjena “filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu”, ove se godine prvi put neće dodijeliti na Pulskom filmskom festivalu. Ime desetog laureata bit će objavljeno 21. lipnja 2019. na svečanoj dodjeli u okviru Festivala mediteranskog festivala u Splitu.

Do odluke o povlačenju nagrade iz Pule došlo je zbog nezadovoljstva udruga-utemeljiteljica − koje okupljaju veliki dio filmske zajednice − nepostojanim i nejasnim programskim kriterijima umjetničkog ravnateljstva festivala kada je riječ o domaćoj filmskoj produkciji, koji ne pridonose dostojnoj prezentaciji i valorizaciji recentnog hrvatskog filma.

I dalje vjerujemo da je najstariji filmski festival u zemlji, koji bi trebao objedinjavati i okupljati cijelu filmsku zajednicu, najprikladniji okvir za nagrađivanje vrhunskih filmskih umijeća i odavanje zahvalnosti zaslužnim filmašima, no u ovom trenutku ne procjenjujemo da je Festival u programskom smislu na visini svoje primarne zadaće.

Odluka je donesena većinom glasova, jer se Hrvatska udruga filmskih snimatelja o prijedlogu povlačenja Nagrade s PFF-a nije očitovala.

S poštovanjem

Osnivači:
Društvo hrvatskih filmskih redatelja
Hrvatski filmski savez
Hrvatsko društvo filmskih djelatnika
Hrvatsko društvo filmskih kritičara

[izvor informacije www.hfs.hr]