Pet Sematary (2019.)
Redatelj: Kevin Kölsch i Dennis Widmyer
Glume: Jason Clarke, Amy Seimetz, John Lithgow, Jeté Laurence

Remake po filmu koji je snimljen po djelu Stephena Kinga koristi dvostruki adut u cilju komercijalnog efekta. Prva verzija ‘Groblja kućnih ljubimaca’ snimljena je 1989. godine u režiji danas zaboravljene Mary Lambert, a 1992. slijedio je nastavak, iste redateljice. Ovi filmovi još uvijek se mogu pronaći (ako ste dovoljno uporni) u DVD izdanjima (izdavač je bio tadašnji VTI). U pravilu nisam ljubitelj remake filova, pogotovo ako je original dobar. Ali postoje i iznimke u kojima remake nadmaši original ili su u najmanju ruku podjednako dobri. U ovom slučaju modernizirani remake ispunio je svoju ulogu, ako ništa drugo da regrutira nove fanove.

Groblje kućnih ljubimaca okidač je za seriju događaja koji će uništiti jednu prosječnu skladnu američku obitelj koja doseli u gradić daleko od stresnog velegrada. Ispočetka se njihova kućica čini idealnom za život u gotovo nedirnutoj prirodi (gdje toga danas ima?), ali ubrzo na vidjelo počinju izlaziti nedostaci. U neposrednoj su blizini prometnice čime se povećava mogućnost za nesreće, a što će se uskoro i dogoditi. Prvo strada kućni ljubimac, ali ljubaznošću prvog susjeda (John Lithgow) otac obitelji sazna kako se u blizini na zemljištu u njegovom vlasništvu nalazi groblje kućnih ljubimaca (na nekadašnjem starom indijanskom groblju) koje ima čudesno svojstvo da oživi mrtve (kućne ljubimce, za početak!). Iako su se klinci pomirili s gubitkom, mačka se uskoro vraća, ali potpuno drugačije prirode, ne više umiljata, već agresivna na zastrašujući način. I takvu mačku bi prihvatili (poznato je da su mačke po pitanju raspoloženja nepredvidljive), ali kada strada jedno od djece, očajni otac poslužit će se istom metodom. Ali ni ljudi oni koji se vraćaju iz mrtvih više nisu ono što su nekad bili…

Kingova varijanta zombija efektna je i zastrašujuća. U filmu nema specijalnih efekata, čitava priča postupno se gradi na atmosferi nečega prijetećeg i nepoznatog. Strah od smrti vječni je strah koji ima razne varijante. Nakon što se suočio s povratkom svojeg djeteta iz mrtvih, otac mora učiniti sve kako bi se živi mrtvac prilagodio novom životu. A to nije jednostavno, jer mrtvi imaju pravila koja će saznati na bolan način. ‘Groblje kućnih ljubimaca’ neće razočarati fanove. Jedan od boljih horora ove godine u hrvatskim kinima.

Spomenimo da redateljski dvojac Kevin Kölsch i Dennis Widmyer ima žanrovskog iskustva. Njihovi filmovi su ‘Starry Eyes’ (2014.) i ‘Absence’ (2009.), a režirali su i segment u omnibusu ‘Holidays’ (2016.) i tri episode televizijskog serijala ‘Scream’ (2016.).

Robert Jukić, Zagreb, 22.04.2019.

Informacije o filmu:

Groblje kućnih ljubimaca
Alphaville Films, Di Bonaventura Pictures, Paramount Pictures, 2019.
Trajanje: 101 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color | Color (Deluxe)| Color (FotoKem)
Zvuk: SDDS | Dolby Digital | Dolby Atmos | DTS (DTS: X)
Scenarij: Jeff Buhler i Matt Greenberg (screen story by)
Knjiga: Stephen King
Glazba: Christopher Young
Još glume: Obssa Ahmed , Hugo Lavoie, Lucas Lavoie, Alyssa Brooke Levine, Maria Herrera, Frank Schorpion, Linda E. Smith, Sonia Maria Chirila

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Groblje kućnih ljubimaca – Movie Site
Pet Sematary – Facebook
Pet Sematary – IMDb