Andrea Camilleri
Oblik vode

Naslov originala: La forma dell’ acqua
Godina originalnog izdanja: 1994.
Prijevod: Juraj Gracin
Broj stranica: 189
Uvez: Meki uvez
Nakladnik: Profil
Godina izdanja: 2012.
ISBN: 978-953-319-433-2
Cijena knjige: 99,00 kn

Duhovit, nekonvencionalan, mediteranski krimić! Najprodavaniji talijanski autor krimića.

Prvi slučaj komesara Montalbana

Oblik vode prvi je Camillerijev roman o diljem svijeta popularnom policijskom komesaru Salvu Montalbanu. Od 1994. godine, kada ga je objavila izdavačka kuća Sellerio iz Palerma, pa do danas roman je u Italiji doživio niz izdanja, a preveden je na više od dvadeset jezika, prvi put u Francuskoj 1998., gdje je godinu dana poslije nagrađen nagradom Prix Mystère de la Critique za najbolji strani roman.

U ozloglašenoj zoni na periferiji malog sicilijanskog primorskog mjesta smetlari Pino Catalano i Saro Montaperto pronalaze truplo ugledna inženjera i političara Silvija Luparella. Istodobno, u blizini, jedan od njih pronalazi izgubljenu skupocjenu ogrlicu… U istragu se uključuje policijski komesar Salvo Montalbano, pa time počinje uzbudljiv zaplet koji vrtložno usisava mnoge osobe iz svih društvenih slojeva. Cunami bijede, prostitucije, zločina, korupcije, prikrivanja, ucjene, ljubavi, ljubomore i očaja razara sve pred sobom, ali nailazi i na svojevrsnu, kakvu-takvu, branu u liku nekonvencionalnog policijskog komesara, branu pred kojom se paragrafi moraju ukloniti elementarnoj ljudskosti. Voda poprima oblik posude u koju se ulijeva, izvrsna je metafora za sve što i kako činimo!

U Obliku vode sve što se može učiniti protiv birokratskih propisa biva učinjeno… Pokrenuti istragu tamo gdje to nije obvezno, otkriti korist koja nije čisto pravne naravi, već prije svega etičke, za komesara Montalbana znači potvrditi odgovornost koja se ne pokorava hijerarhijskim činovničkim formalnostima.
Piero Dorfles

Ono što mi se čini bitnim jest Montalbanova neovisnost, njegov subjektivni naboj koji možemo nazvati latinskim ili mediteranskim… On često instinktivno i spremno reagira uplećući se u slučajeve visoke emotivne uznemirenosti. Društvena osuda implicitna je u Camilleriju. On svojeg policajca čini pravednim čovjekom, toliko, dakako, koliko mu to zakon dopušta. Montalbano je pozitivan lik, spremanan pobuniti se i podnijeti prezir.
Manuel Vázquez Montalbán  

Andrea Camilleri rođen je u Porto Empedocleu, tik do Agrigenta, na Siciliji, 1925. godine. Nakon profesionalnog bavljenja kazalištem i televizijom u književnost ulazi svojim prvim romanom Il corso delle cose (Tijek stvari), 1978. godine. Slijedio je cijeli niz njegovih proznih djela, uglavnom, kao i taj prvi, s povijesnom, sicilijanskom tematikom.

Camilleri, međutim, svoju planetarnu popularnost stječe romanima i pripovijestima o policijskom komesaru Salvu Montalbanu, kojeg je možda konačno i htio upokojiti, ali mu to njegova brojna čitateljska publika nije dopustila, a i ne dopušta. I ne samo da se diljem svijeta prevodi, nego se i gleda u televizijskim serijama.

U Hrvatskoj je dosad objavljeno pet krimića A. Camillerija: Pas od terakote (Miob naklada, 2003.), u Profilovu izdanju Izlet u Tindari i Glas violine, 2004. te Miris noći, 2011.

[izvor informacije Profil knjiga]