13/06/2019to21/06/2019

Povratak PoPularnog programa u Arenu i deset filmova o životu velikih umjetnika

Najveća novost Međunarodnog programa 66. Pulskog filmskog festivala vraćanje je PoPularnog programa koji će se opet prikazivati u Areni, i to od ponedjeljka 15. do nedjelje 21. srpnja najavio je umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala, Zlatko Vidačković. Međunarodni program ove je godine u znaku biografskih filmova o velikim svjetskim umjetnicima, 5 igranih i 5 dokumentarnih. U PoPularnom programu u Areni će tako biti prikazani igrani „Bijela vrana“ red. Ralpha Fiennesa o baletnom velikanu Rudolfu Nurejevu, „Tolkien“ Domea Karukovskog o mladim danima pisca Hobbita i Gospodara prstenova te autobiografski „Bol i slava“ kultnog španjolskog redatelja Pedra Almodovara, dok će u programu Europolis u Kinu Valli moći vidjeti „Djelo bez autora“ oskarovca Floriana Henckela von Donnersmarcka nadahnut životom likovnog umjetnika Gerharda Richtera i „Sve je istina“ Kennetha Branagha o zadnjim godinama života Williama Shakespearea.

Pulska Aena ; Fotografiju ustupio PFF

U programu dokumentaraca su film o velikanu nijemog filma Busteru Keatonu, „Veliki Buster“ slavnog Petera Bogdanovicha, „John Ford, čovjek koji je izmislio Ameriku“ Jean-Christophea Klotza, „Stvarajući Montgomeryja Clifta“ redateljskog dvojca Anderson-Demmon, „Dobre djevojke ne ostaju na doručku“ o životu legendarnog Roberta Mitchuma u režiji slavnog fotografa Brucea Webera, a najzabavnije priče iz glumačkih karijera 4 britanskih kazališnih i filmskih diva (Eileen Atkins, Judi Dench, Joan Plowright i Maggie Smith) upoznat ćemo u filmu „Čaj sa damama“ red. Rogera Michella.

Programski suradnik Željko Anzulović izdvojio je program Europolis u kojemu će se prikazati i nagrađivani filmovi: „Žena“ Bjorna Rungea s Glenn Close koja je za ulogu supruge nobelovca nagrađena Zlatnim globusom, laureat festivala u Valladolidu „Moje remek djelo“ Gastona Duprata, komedija „Grudnjak“ Velta Helmera s Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi i pobjednik Tribeca filmskog festivala „Krijumčareći Hendrixa“ Mariosa Piperidesa.   U programu serija snimanih u Hrvatskoj prikazati će se 2 epizode HBO-ove kriminalističke dramske serije „Uspjeh“.

U Popularnom programu u u Areni publika će moći uživati i u „Vjernom muškarcu“ redatelja i glumca Louisa Garrela (proslavljenog u Bertoluccijevim „Sanjarima“) s Laetitiom Casta i Lily-Rose Depp te u ljubavnoj drami s Keirom Knightley i Alexanderom Skarsgardom „Posljedice“.

Ravnateljica Gordana Restović najavila je novo izdanje festivalske edicije Vremeplov 3. Važna knjiga za Pulu i cjelokupnu povijest kinematografije Hrvatske, Kinematografske djelatnosti u Puli, 1896. – 1918., filmskog arheologa Dejana Kosanović, doživjet će svoje drugo izdanje. Knjiga je tiskana u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.  Izvršni direktor Arena Hospitality Group Reli Slonim izjavio je da je Arena Hospitality više od desetljeća ponosan na pružanju potpore Festivalu. Nevjerojatna organizacija manifestacije, koja se suočava s izazovima promjena u kulturnom segmentu današnjice, zaslužuje divljenje i poštovanje svih posjetitelja. Direktor istarskoga Regionalnog centra Zagrebačke banke Valter Šarić također je iskazao potporu koja se tradicionalno obnavlja i proširuje te zaželio uspjeh. Direktorica Turističke zajednice grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj se nadovezala na posebnu zahtjevnost organizacije manifestacije zbog koje je upravo Pula i brendirana filmskim festivalom ali i da je od sve većeg interesa stranim posjetiteljima. Gradonačelnik Grada Pule, Boris Miletić, ukratko se osvrnuo na ne tako daleku prošlost kada Pula nije raspolagala primjerenim platnom ni kino dvoranom, a danas ima reprezentativnu infrastrukturu. Posebno je zahvalio svim djelatnicima uključenim u organizaciju Pulskog filmskog festivala te istaknuo i dugogodišnju izvrsnu suradnju s gradskim društvima i institucijama.


Objavljeni članovi Ocjenjivačkog suda 66. Pulskog filmskog festivala. Novi filmski ne-natjecateljski program Pulskog filmskog festivala – KONTRAPUNKT –

Na 66. Pulskom filmskom festivalu o 14 filmova u konkurenciji (8 u Hrvatskom programu i 6 Manjinskih koprodukcija) svoj će sud iznijeti hrvatski filmski profesionalci s domaće filmske scene koji će kritičkom prosudbom odlučivati o dodjeljivanju Zlatnih arena. Damir Terešak redoviti je profesor na ADU u Zagrebu i producent filmova Zlatne godine, Bogorodica, Ne dao bog većeg zla, Prezimiti u Riu, Armin i Takva su pravila i manjinskih koprodukcija Chico, Oproštaj, Neprijatelj, Kad svane dan i Najljepša je zemlja moja. Akademik i književnik Pavao Pavličić autor je scenarija za filmove: Ritam zločina, Zločin u školi, Treći ključ, San o ruži, Osuđeni, Čovjek koji je volio sprovode, Orao, Treća žena i dr. Glumica Dijana Vidušin glumila je u serijama Počivali u miru, Na terapiji i Zauvijek susjedi te na filmovima: Uzbuna na Zelenom Vrhu, Ljubav ili smrt, Zagonetni dječak, Koko i duhovi, Ministarstvo ljubavi i Ljubavni život domobrana (Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu). Maskerica Jasna Rossini sudjelovala je na više od stotinu projekata tv-programa (Jelenko, Smogovci, Vučjak, Ero s onoga svijeta, Roko i Cicibela…). Dobila je Zlatne arene za masku u filmovima Metastaze i Ljudožder vegetarijanac, a radila je i na filmovima Agape, Kontesa Dora, Haloa – praznik kurvi i Horvatov izbor. Filmski kritičar Tomislav Čegir redovito objavljuje filmske kritike u Vijencu i filmske studije u Hrvatskom filmskom ljetopisu. Autor je knjiga Filmski prostori: hrvatske rekonstrukcije američkog žanrovskog filma i Filmski osvrti: Autorske i žanrovske perspektive i koautor knjige Hrvatski filmski redatelji I. Dobio je Nagradu Vladimir Vuković za filmsku kritiku.

U uvjetima povećane produkcije i primjene digitalnih tehnologija uveden je novi festivalski program pod nazivom Kontrapunkt za ostvarenja koja donose nove estetike ili žanrovski obogaćuju hrvatski film, čime se stvaraju preduvjeti za otvorenost prema novim autorima i strujama nacionalne kinematografije. Program objedinjuje naslove Hrvatskog programa i programa Manjinskih koprodukcija primjerene za dvoransko prikazivanje.

Kontrapunkt 66. Pule čine 4 naslova iz Hrvatskog programa: Posljednji dani ljeta Damira Radića, Happy End Anđela Jurkasa, Zagrebački ekvinocij Svebora Mihaela Jelića i Ufuraj se i pukni Ljubomira Kerekeša, te 4 naslova iz programa Manjinskih koprodukcija: Dišući u mramor Gidre Beinoriute, Lajkaj i ti mene Leonarda Guerra Seragnolija, Kao da je moj sin Constanze Quartiglio i Glumim, jesam Miroslava Mandića.

[izvor informacije Pula Film Festival]