PETAK NA ANIMAFESTU: PORTUGAL I POEZIJA, NEDELJKO DRAGIĆ I DEKONSTRUKCIJA

Kao i cijeloga festivalskog tjedna, Kinoteka i u petak već od 9:30 pripada djeci i mladima koji nakon Natjecanja filmova za djecu 4 i 1 (11:30) u Obiteljskom programu mogu vidjeti i najbolje filmove svojih vršnjaka – nagrađene filmove 9. VAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin (15:30). No to je tek uvod u jedan od središnjih događaja Programa za djecu i mlade – projekciju uzbudljive švedske detektivske avanture sinkronizirane na hrvatski Gordon & Paddy u 17:30. Za odraslu publiku uputno je u Kinoteku navratiti u 20 i 22 sata na projekcije VN kratkometražnog filma 5 i 6 s filmovima poput postmoderne Moje generacije, psihološkog Jajeta, dopadljivih Pet minuta do mora, tri minijature Johna Morene, punk Razmirica i očaravajuće Povorke nadahnute strip-estetikom.

Fotografiju ustupio Animafest

Kaptol Boutique Cinema danas je rezervirano za retrospektivu portugalske animirane kinematografije (17:30 i 20). U protekla dva desetljeća produkcija portugalskih kratkih filmova značajno je narasla i promijenila identitet usvojivši novu kreativnu i profesionalnu perspektivu. Nikada nije producirano toliko kratkih filmova takve kvalitete i raznolikosti. Tomu pridonosi i golem broj nagrada, uvrštavanja u selekcije te posebna međunarodna pažnja poklonjena portugalskim autorima. Agênciu – portugalsku agenciju za kratki film, osnovao je 1999. godine Curtas Metragens CRL (organizator Međunarodnog filmskog festivala Curtas Vila do Conde) s ciljem promicanja i distribucije portugalskih kratkih filmova u svijetu. A postoji li bolji način proslave 20. obljetnica od temeljne misije Agencije – odavanja počasti portugalskom animiranom filmu i portugalskoj kulturi uz neke od najslavnijih filmova i redatelja? Petak u Kaptolu zaključit će projekcija Buñuela u labirintu kornjača (22 sata), biografskog filma o nastanku dokumentarnog filma Zemlja bez kruha (Las Hurdes [Tiera sin Pan]) genija nadrealizma, uz razgovor s umjetničkim direktorom filma i afirmiranim strip-autorom Joséom Luisom Ágredom.

U Tuškancu igre počinju u 10 sati Natjecanjem studentskog filma 2, izvrsnom selekcijom u kojoj se izdvajaju talijanski coming of age Jegulja, hongkonški Iam Twisq koji kreativno animira urbani krajolik putem snimki nastalih dronom iz ptičje perspektive, Veliki bazen koji se odlikuje originalnim dizajnom likova te naprstkom sportsko-erotske sugestije, Ljubav na raskršću u kojemu anime susreće druge animacijske stilove pri uveseljavajućoj stereotipizaciji karakterističnih „ženskih“ projekcija zajedničkog života s različitim tipovima mladih muškaraca, Spokoj čija scenografija osim na videoigre podsjeća i na stripove iz Heavy Metala. U 12 slijedi VN kratkometražnog filma 2 (novi film Petre Zlonoge Jedan od mnogih, duhovita rodna minijatura nizozemskog studija Dvostruki život, avangardna amerikana Marfa, obiteljsko-nadrealistička drama Idem po cigarete, minimalističko-digitalni Klinci, i naročito triperska Kisela kiša neke su od poslastica ovog izbora).

U 14 sati dragulj retrospektivnog programa Animafesta 2019 svakako je osvrt na stvaralaštvo Nedeljka Dragića, jednog od najoriginalnijih autora Zagrebačke škole, uz prisustvo autora. Zagovornik malog čovjeka, njegovih egzistencijalnih briga i bešćutnosti što ga okružuje, za Oscara nominirani Nedeljko Dragić još će nam jednom prikazati ElegijuKrotitelja divljih konjaMožda DiogenIdu daniTup-tupDnevnik i druge klasične naslove povijesti svjetske animacije. Od 15:30 3. blok iz tematskog programa „Animirani film i likovne umjetnosti“ pod naslovom U oba svijeta donosi filmove autora koji podjednako uspješno djeluju u filmskom i galerijskom kontekstu, poput Williama Kentridgea, Takashija Ishide, Maxa Hattlera, Marka Tadića i drugih. Od 17:30 do 22 uzastopno igraju Studentsko natjecanje 4VN kratkometražnog filma 5 i 6, a na svim navedenim projekcijama autori filmova razgovarat će s publikom.

Petak je iznimno poticajan dan i za profesionalce te sve one koji se zanimaju virkanjem „iza kulisa“ stvaralačkog procesa – u KIC-u od 11 pa sve do nakon 15 sati slijede uzastopne making of prezentacije Joséa Luisa ÁgredeRegine Pessoe i Davida DoutelaGintsa Zilbalodisa i Johna Morene koje nude dekonstrukciju filmova Buñuel u labirintu kornjačaStric Tomas broji daneDaljine i projekta Area 52. Navedenim predavanjima prethodit će od 10 sati gostovanje Gerte Xhelo iz TED-Eda koja će predstaviti seriju animirane poezije „There’s A Poem for That“ te odabrati suradnike za sljedeće projekte.

Tijekom cijeloga dana, od 10 sati ujutro do 10 sati uvečer, Thomas Johnson izvodit će ispred Kina Tuškanac performans Cleansing Ritual Number 2 Clay i dodatno začiniti festivalsku atmosferu. Thomas tijekom performansa animira lutku stop-animacijom kako bi izveo manifestaciju samoizlječenja.

Festivalski party zakazan je u Jabuci uz sastav Submarine.


ČETVRTAK NA ANIMAFESTU U ZNAKU 3P: PIKNIK – PROJEKCIJA – PSIHIJATRIJA

Četvrti dan 29. Svjetskog festivala animiranog filma donosi nešto rjeđi raspored za 250 Animafestovih gostiju, koji se od ranih jutarnjih sati nalaze na tradicionalnom pikniku. Druženje u opuštenom okruženju Etno farme Mirnovec u okolici Samobora prilika je za male razgovore o animaciji i mnogim drugim temama festivalske svakodnevice, kao i neophodni ladanjski odmor od projekcija, izložbi, popratnih programa i večernjih partyja. No za festivalsku publiku raspored je i u četvrtak jednako intenzivan.

Jedan dan života ; Fotografiju ustupio Animafest

U dvorani Kinoteke po običaju vladat će gužva malih zainteresiranih glava već od 9:30 na Natjecanju filmova za djecu 3 i 2 (11:30) te Obiteljskom programu „Životinjsko carstvo Film Bildera“ (povodom 30 godina toga njemačkog studija) (od 15:30). No od 17:30 najmlađima će se pridružiti i odrasli gledatelji koji neće prepustiti drugu i posljednju priliku da vide prekrasni poetski dugometražni film Daljine mladog latvijskog genijalca Gintsa Zilbalodisa o arhetipskom putovanju jednog dječaka koji je na Animafestu u utorak imao svjetsku premijeru. U 20 sati vrijeme je za VN kratkometražnog filma 4, iz kojega izdvajamo Velike kanone Alaina Bieta, multimedijskog umjetnika rođenog 1959. koji tek sada debitira u animaciji, a koji je ovaj projekt započeo još 2004. kao opsesivno dokumentiranje predmeta iz svakodnevice koje imitira prakse devetnaestostoljetnih biologa. Biet s preko 6000 crteža problematizira perspektivu, vrijeme, te opreke živog i neživog i prirode i kulture. Zahvaljujući i privlačnoj ritmičnoj glazbi percepcija njegova impresivnog projekta može biti i neopterećujuća audiovizualna razonoda s retro-animacijskim štihom. Potom je tu novi film portugalske zvijezde svjetske animacije Regine Pessoe, intimno (auto)biografsko djelom Stric Tomas broji dane o dirljivom odnosu djevojčice i čovjeka opsjednutog brojevima, a u ovom celebrity bloku je i Animafestov pobjednik iz 2016. Phil Mulloy s filmom U budućnosti kojim nastavlja svoju prepoznatljivu minimalističko-satiričku poetiku. Pozornost svakako valja obratiti i na eksperimentalno Spuštanje mladog japanskog multimedijalnog umjetnika Shunsakua Hayashija,  djelo iznimne vizualne kakvoće. Od 22 sata nemojte propustiti posljednju priliku za Jedan dan života, maestralan film o građanskom ratu u Angoli i legendarnom poljskom novinaru Ryszardu Kapuścińskom.

U Kaptol Boutique Cinema u 17:30 igra, također posljednji put, druga „hladnoratovska“ priča iz VN dugometražnog filma, višestruko nagrađivani Funan Denisa Doa s prekrasnim pejzažima Kambodže – obiteljski film o preživljavanju u vrijeme vladavine Crvenih Kmera. Redatelj filma gost je Animafesta pa je ova projekcija jedinstvena prilika i za Q&A sesiju nakon projekcije. Slijedi 5. blok tematskog programa „Animirani film i likovne umjetnosti“ pod naslovom Svježe obojano! koji donosi novije radove izravno nadahnute lijepim umjetnostima. Tu su radovi, primjerice, Jiea Shena, Tare Knight, Svetlane Filippove, Elisabeth Hobbs, Fumia Ohija, Reinholda Bidnera, ali i našeg Vladislava Kneževića. Njegov Dokument Parakozmik bit će prikazan u 3D-u, što će biti prva takva projekcija na Animafestu unazad nekoliko godina. Program u Kaptolu zaključuje Svjetska panorama 3 uz razgovore s autorima.

U Kinu Tuškanac od 10 sati gleda se Natjecanje studentskog filma 1, potom u 12 iznimno snažna konkurencija VN kratkometražnog filma 1, a u 14 slijedi poslastica za „klasičare“ – retrospektiva hrvatskog animiranog filma iz 1971. godine u izboru Borivoja Dovnikovića – Borde. Pogledajmo zajedno još jednom filmove Marksa i Jutriše, Majdaka, Grgića, Blažekovića, Zaninovića, Kolara, Mimice, Boureka i samog Dovnikovića. U 15:30 predstavlja se prestižna britanska filmska škola NFTS (National Film and Television School) s 10 ponajboljih radova iz bogate povijesti koje će predstaviti voditelj Odsjeka za animaciju Robert Bradbrook. U 17:30 na redu su studenti iz Natjecanja 3 (središnja projekcija uz razgovor s autorima), potom VN kratkometražnih filmova 4 (također uz razgovor s autorima), a od 22 sata igra Ruben Brandt, kolekcionar – dinamični dugometražni film Milorada Krstića, inspiriran kriminalističkim i akcijskim žanrovima te modernom umjetnošću. I nakon ove projekcije predviđen je razgovor s redateljem.

U Ljetnom kinu Gradec u 21 sat predviđena je projekcija šestog bloka filmova tematskog programa „Krajolici i arhitektura“ koji sjajno funkcionira upravo na otvorenom, među kućama Gornjega grada.

Poseban govorni program na rasporedu je u KIC-u od 18:30 sati. Afirmirana, javnosti dobro poznata filmska tribina „Film i psihijatrija“ Klinike za psihijatriju Vrapče, pokrenuta 2010. godine na inicijativu prof. dr. sc. Vlade Jukića u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara, po prvi puta stiže na Animafest. Potaknuti francusko-danskim filmom Jaje iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma Animafesta 2019 o poremećajima hranjenja razgovarat će redateljica filma, talijanska umjetnica Martina Scarpelli, psihijatrica dr. sc. Tihana Jendričko i filmski kritičar Mario Kozina. Goste i uzvanike pozdravit će dr. sc. Antonia Puljić koja je organizaciju tribine preuzela od njezina nedavno preminulog pokretača.

U Medijateci Francuskog instituta predstavlja se tri nove animacijske knjige Oliviera Cottea, Olge i Michała Bobrowski te Toma Sita. U predstavljanju Sitove animacijske kuharice sudjelovat će i omiljena Animafestova gošća, legendarna animacijska povjesničarka i publicistkinja Nancy Denney-Phelps.

Dan će okončati još jedan festivalski party, ovoga puta u Garden Bar & Kitchenu gdje muziciraju Pepi Jogarde i ZAK, a afterparty partyja potom počinje u AKC Medika.

[izvor informacije Animafest]