SRIJEDA NA ANIMAFESTU: POTJERE, PSIHO-UŽASI I SLIKARI, A ZA TO VRIJEME ANIMACIJA JE – U GALERIJAMA

Treći festivalski dan na Animafestu 2019 ponovno će otvoriti mladi ranoranioci u Kinoteci – u dva Natjecanja filmova za djecu (uzrasti 7-10 godina u 9:30 sati i 10-14 godina u 11:30), uz razgovore s autorima i analizama filmova koje vodi filmska kritičarka Višnja Vukašinović, kriju se i neki nezaobilazni radovi poput IskreMatildeMačka Murija na ručkuVitellove bljakaste cureTigra bez prugaVještice, ZmajaDnevnika šarenog autobusa i hrvatskog filma Martina Babića Balada o fruli i ogrlici. Od 15:30 na rasporedu je Obiteljski program “To sam ja!” (uzrast 5-8 godina). Od 17:30 slijedi dugometražni hit Ruben Brandt, kolekcionar – kriminalističko-artistički film Milorada Krstića koji se zasniva na otkačenoj premisi o psihoterapiji krađom umjetnina iz velikih svjetskih muzeja. Ovaj animirani doprinos žanru heist filma, s prikladno elaboriranim scenama potjere, pritom je često duhovit u svojim mnogobrojnim i prštavim aluzijama na redateljske velikane, vizualnim, često onirički preoblikovanim referencama na glasovite umjetnike, psihoanalitičkim udicama i podsmjehivanju likovnoj kritici, pri čemu niti u jednom trenutku ne šteti svojem neuobičajeno dinamičnom ritmu. Da je kojim slučajem ostvaren kao igrani film ovog se uveseljavajućeg i vrtoglavog akcijskog krpeža žanrova i stilova ne bi posramili ni najveći holivudski studiji.

Fotografiju ustupio Animafest

Od 20 sati u Kinoteci igra 3. blok VN kratkometražnog filma s redom vrhunskim djelima: veteran Animafesta Roberto Catani potvrđuje svoju sklonost bogatom likovnom naslijeđu talijanske, naročito avangardne umjetnosti u intimno-cirkuskom filmu o djetinjstvu Za cijeli život, za ljubitelje anime i SF-a Akihiko Yamashita, niz godina kućni animator Miyazakijeva studija Ghibli, predstavlja varijaciju na klasični trop nevidljivog čovjeka (Nevidljiv), Sophie Koko Gate afirmira estetiku ružnog i pogonsko gorivo požude u groteskno-erotskom Životu puža koji se okreće oko genetske modifikacije sluzavca u svrhu spolnog čina, a prema estetici ružnoga ide i Poplava Maltea Steina u središtu koje se nalazi opresivni odnos majke i sina tijekom bujanja prljavosmeđe vode, simbola psihosocijalnih procesa koji dovode do monstruoznosti i smrti. Udar vjetra Frédérica Doazana je pak fascinantna tipografska eksplozija iznimne vizualne kakvoće, film za one koji mogu vidjeti ljepotu u slovima, simbolima, paragrafima i prijelomima, ali nije tek apstraktna igrarija, već također angažirani film u kojemu slova i znakovi brojnih jezika vode ljutu bitku protiv digitalnog tornja nula i jedinica. Dopadljivi stop-animacijski španjolski film Muedra prikazuje slatku plastelinsku životinjicu u interakciji s priobalnim stjenovitim i pjeskovitim okolišem, a mađarsko-hrvatska koprodukcija Pad Rima Balázsa Turaija postapokaliptični je, psihodelično-neonski (ljubičasto-plavi) crnohumorni SF koji prikazuje život jedne obitelji ispod kupole koja štiti od mutiranih žaba. Program Kinoteke u 22 sata zaključuje dugometražni animirani psihološki horor Aragne: Grimizni znak, impresivni samostalni projekt Sakua Sakamota.

Kaptol Boutique Cinema otvorit će u 17:30 još jedan dugometražni, ovoga puta stop-animacijski horor Kuća vukova, čileanski film Joaquína Cociñe i Cristóbala Leóna koji stravu i užas, bajku i folklor iz dobro poznatih interpretativnih okvira “povratka potisnutog kao čudovišta” odvlači u vode angažiranog filma. Inicijalno izložbeni work in progress projekt tako se u filmskoj formi alegorijski dotiče ne samo bogate i uznemirujuće junakinjine podsvijesti, već i diktature, propagande, religije, kultizma i rasizma. Zastrašujuće metamorfoze, postignute modeliranjem papira od kojega su sačinjeni likovi, pomaknuti „međuljudski“ odnosi i krvave psihotične vizije u funkciji su zlokobnog komentara o patnji koja vreba u poznatim, bliskim prostorima – film je, naime, nadahnut njemačkim kultom Colonia Dignidad što ga je u Čileu vodio manijakalni zlostavljač Paul Schäfer. U dizajnu se film pak osovio na ramena divova kakvi su Jan Švankmajer, braća Quay, David Lynch i Francis Bacon. Slijedi blok “Utjecaji 1” (20:00) iz tematskog programa “Animacija i likovne umjetnosti” s nekim uistinu nezaobilaznim slatkišima – kultnom Satiemanieom Zdenka Gašparovića, nastalom pod utjecajem Dixa i Grosza, Užicima rata Ruth Lingford,  filmom Normana McLarena temeljenom na slici švicarskog simbolista Arnolda Böcklina Die Toteninsel, senzacionalnom suradnjom Salvadora Dalíja i Walta Disneyja rekreiranom u filmu Dominiquea Monféryja Destino, konstruktivizmom utjelovljenim u djelu Tower Bawher u Zagrebu omiljenog Theodorea Usheva, Mona Lisom koja silazi niz stepenice Joan C. Gratz te ruskim klasikom Aleksandrom Petrovom koji u tehnici pastelnog ulja na staklu iskazuje stil romantičnog realizma pri adaptaciji romana Starac i more. Kaptol Boutique Cinema zatvaraju od 22 sata filmovi Svjetske panorame 2 uz razgovor s autorima.

U Kinu Tuškanac vrata se otvaraju već u 10 sati projekcijom Natjecanja studentskog filma 4, dok se u podne prikazuju radovi VN kratkometražnog filma 5 u kojem treba izdvojiti barem: Moju generaciju, postmodernu jurnjavu (s katarzičnim vatrenim završetkom) autoputom ikonografije popularne i visoke kulture, politike, ekonomije, totalitarizama i medijskog smeća koje čini obzor 20. i 21. stoljeća; Jaje, film o poremećajima hranjenja (o kojemu će se raspravljati i na tribini “Film i psihijatrija” u četvrtak u KIC-u od 18:30 uz sudjelovanje redateljice), kiberpankerski fantasy nadahnut videoigrama Alexis iznutra te tri filma Johna Morene koji je senzacionalno izborio trostruki nastup u najprestižnijem Animafestovu natjecanju. Od 14 sati na rasporedu je drugi dio retrospektive Majstorice animacije Suzan Pitt, a potom se od 15:30 prikazuje blok “Pokrenute slike” tematskog programa koji se ne smije propustiti ponajprije zbog rijetke prilike za gledanje njemačkih avangardnih majstora, pionira eksperimentalnog i animiranog filma Hansa Richtera, Waltera Ruttmanna, Vikinga Eggelinga i Oskara Fischingera. Tu su i njihovi nešto kasniji anglo-američki sljednici Len Lye, Mary Ellen Bute i Norman McLaren, kao i suvremeni nastavljači poput Miraija Mizuea, Thomasa Renoldnera ili Stevena Woloshena.

Popodne i večer kao i uvijek rezervirani su za još atraktivnije programe – Natjecanje studenskog filma 2 (17:30) u kojem, osim razgovora s autorima, ne bi valjalo preskočiti hrvatski film Anne Šagadin Saturn u lavu, ali ni spektakularni eksperimentalni Iam Twisq, duhoviti i dizajnom originalni Veliki bazen, također duhovitu tinejdžersku ljubavnu dramu koja kombinira animacijske stilove Ljubav na raskršću te vizualno fascinantne Spokoj i Oko za oko. U VN kratkometražnog filma 3 od 20 sati prikazuju se već spomenuti filmovi, ali u Tuškancu također uz razgovor s autorima, a filmske programe srijede zaključuje u 22 projekcija dugometražnog filma Ville Neuve uz prisustvo autora. Poetičan kanadski film Félixa Dufour-Laperrièrea crno-bijela je obiteljsko-psihološka etida koja se odvija na pozadini društveno-političkih gibanja te spaja kolektivne i intimne razine u karakterističnom Québécois kontekstu. Priča o pokušaju ponovnog povezivanja s bivšom suprugom i sinom, nadahnuta novelom Raymonda Carvera, u potpunosti je realizirana rukom iz više od 80 000 crteža, s naročitim senzibilitetom za sumorne vremenske prilike i psihološki nijansiranu karakterizaciju.

Ranije iste večeri u KUC-u Travno još će jedan zagrebački kvart moći vidjeti Velikog Zlog Lisca i druge priče (19:00), dok će posjetitelji Ljetnog kina Gradec od 21 sati uživati u izboru glazbenih videospotova Kino za uši po ukusu umjetničkog ravnatelja Animafesta.

U srijedu se u Institutu Balassi od 10 nastavlja, a od 17 zaključuje Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner VI s panelima o animaciji i (virtualnoj) stvarnosti te animaciji i obrazovanju, uz moderatore i govornike Franzisku Bruckner, Holgera Langa, Chunning Guo, Hannesa Ralla, Evu Wijers, Bernharda Schmitta, Jürgena Haglera, Remu Rauschera, Debjani Mukherjee, Oliviera Cottea i Hrvoja Turkovića.

Ni ove godine izvanredno raskošni izložbeni program ne spava u srijedu – pored već otvorenih izložbi, u KIC-u od 15 sati Okrugli stol “Animacija u galerijama” (u suradnji s AM centrom) najavljuje otvorenje izložbe “Iza kulisa” (16 sati) – novog Animafestovog galerijskog koncepta koji grupnom izložbom autora čiji su radovi ušli u VN kratkometražnog filma teži razotkriti proces kreativnog nastanka animiranog filma. U Medijateci Francuskog instituta u 13:30 otvara se, pak, izložba pariške Galerije Miyu, prve specijalizirane galerije posvećene isključivo umjetnosti i promociji animacije, a u Pogonu Jedinstvo u 23 sata Vrijeme srca: (Re)Animacija poezije koju je inicirao Božidar Trkulja u suradnji s 50 hrvatskih suvremenih umjetnika i animatora. U Pogonu Jedinstvo veselo će se animirano društvo zadržati do sitnih jutarnjih sati i na tradicionalnom jam sessionu.

Od 18 sati u Medijateci Francuskog instituta predstavljaju se četiri nove animacijske knjige, među kojima se posebno ističe zbornik radova proteklih pet izdanja Međunarodnog znanstvenog skupa Animafest Scanner u svjetski poznatoj nakladi Bloomsbury, ali i nove knjige Midhata Ajanovića, Stefana Stratila i Hannesa Ralla.


UTORAK NA ANIMAFESTU: MODNO-UMJETNIČKI SPEKTAKL, SVJETSKA PREMIJERA I POSTAJANJE ŽIVOTINJOM

Nakon jučerašnjeg svečanog otvaranja 29. Svjetskog festivala animiranog filma, utorak na Animafestu donosi prvi pravi „radni dan“ s potpuno ispunjenim filmskim i popratnim programima u svim kinima i izložbenim prostorima.

Prvi su na rasporedu uzastopni programi filmova Programa za djecu i mlade od 9:30 u Kinoteci. Program počinje Natjecanjem filmova za djecu (uzrast 4 – 7 godina, potom od 11:30 uzrast 14+) uz razgovore s autorima i analizom filmova koje vodi Višnja Vukašinović. Od 15:30 vrijeme je za Obiteljski program „Blagdanska čarolija“ (uzrast 6+), a prava poslastica slijedi u 17:30 s projekcijom dugometražnog filma Buñuel u labirintu kornjača Salvadora Sima, biografskog rada o nastanku Buñuelova dokumentarnog filma Zemlja bez kruha. Novcem što ga je dobio na lutriji film je financirao anarhist Ramón Acín koji s Buñuelom tvori svojevrsni buddy-buddy avanturistički duo, a uz izvrsne karakterizacije protagonista i brojne reference na preostalo stvaralaštvo nadrealističkog genija, film se ponajviše oslanja na stil grafičkog romana Fermína Solísa. Film se prikazuje u Velikom natjecanju dugometražnog filma Animafesta 2019. Program u Kinoteci nastavlja se u 20 sati VN kratkometražnog filma 2, s radovima kao što su novi poetični film Petre Zlonoge Jedan od mnogih, duhovita rodna minijatura za Oscara nominiranog nizozemskog studija Job, Joris & Marieke Dvostruki život, avangardna amerikana Marfa Grega i Mylesa McLeoda, nadrealistička obiteljska drama Idem po cigarete Osmana Cefrona, minimalistički masovni Klinci Michaela Freija, zastrašujući vizualni bombon Utvara i, šećer na kraju, novi film Tomasza Popakula Kisela kiša. Program Kinoteke zaključuje još jedan film VN dugometražnog filma – nagrađivani Funan o jednoj kambodžanskoj obitelji u vrijeme vladavine Crvenih Kmera.

Fotografiju ustupio Animafest

Program Kaptol Boutique Cinema počinje u 17:30 sati anime psihološkim hororom Aragne: Grimizni znak Saku Sakamota, afirmiranog umjetnika koji tek sada debitira kao redatelj dugometražnog filma i to djelom koje je gotovo u potpunosti napravio sam. Zločini, duhovi, čudovišta, šamani u atmosferi obavijenoj velom tajni; mitologija, tijelo, entomološki i medicinski motivi – sve nas to očekuje u ovoj uznemirujućoj napetici. U 20 sati slijedi drugi blok filmova tematskog programa „Animacija i likovne umjetnosti“ koji donosi pregled izravnih inspiracija velikim klasičnim umjetnicima – Rino Stefano Tagliafierro u svojoj Ljepoti citira njih više desetaka (ponajviše Bouguereaua i Godwarda, ali i Caravaggia), Philip Scott Johnson daje pregled 500 godina ženskih portreta u zapadnoj umjetnosti, Da Vincija favorizira Gil Alkabetz (Da Vincijev vremenski kod), Vaska Lipovca Veljko Popović (Biciklisti), Hieronymusa Boscha Boris Labbé (Pad), a Paola Uccella Georges Schwizgebel (Bitka kod San Romana). Jochen Kuhn zaputio se u Središnju muzej, a Andreas Hykade bavi se Ljubavlju i krađom. Program Kaptola zaključuje Svjetska panorama od 22 sata.

U središnjem festivalskom kinu Tuškanac ranoranioci su od 10 sati mogli vidjeti Studentsko natjecanje 3 u kojemu se prikazuju i hrvatski film Izvan sebe Stelle Hartman, erotični Sretan kraj EunJu Ara Choi, apsurdističko-humorni Pire od jabuka Alexandera Gratzera, Žudnja za lovom Monte Andzejevske u pokretaču videoigre i klasično lijepi, ali potresni Iznad vode grupe francuskih autora. Uslijedilo je VN kratkometražnog filma 6 s djelima poput Razmirice Jonathana Hodgsona o liverpulskim punk studentima i bullyingu, vizualno privlačne Povorke Pascala Blancheta i Rodolphea Saint-Gelaisa i Mojega putovanja u Japan Dantea Zaballe. U 14 sati slijedi prvi dio retrospektive Suzan Pitt, dobitnice Animafestove Nagrade za životno djelo, s besmrtnim klasicima poput ŠparogeJoy StreetEl Doctor i Posjet. U 15:30 jedinstvena je prilika za gledanje izbora najboljih filmova škole Gobelins, Najbolje škole animacije u izboru Animafesta 2019. Među 16 filmova snimljenih u rasponu od 2007. do 2018. nalaze se i za Oscara nominirani Oktopodi, a rad škole predstavit će profesorica Cécile Blondel.

Kasno popodnevni i večernji raspored u Tuškancu donosi „samo najbolje“ – najprije od 17:30 Studentsko natjecanje 1 u kojemu se izdvajaju urnebesna gorska služba spašavanja (Van staze grupe francuskih autora), slatkiš za oči Beton, originalni izraelski Alef B’Tamuz i matrixovski Evol, potom VN kratkometražnog filma 2 (20:00) te naposljetku u 22 sata svjetsku premijeru dugometražnog filma Daljine mladog latvijskog autora Gintsa Zilbalodisa (r. 1994). Daljine pripovijedaju arhetipsku priču o putovanju kući, prateći avanture dječaka koji na motoru savladava fizičke i metafizičke prepreke uz pomoć malog ptičjeg prijatelja. Impresivni animirani totali i vožnje po beskrajnim šumskim, pustinjskim, spiljskim i primorskim krajolicima postižu zapanjujuće, često kontemplativne učinke u filmu nedvojbenih mijazakijevskih nadahnuća, ali koji će neke podsjetiti i na umjetnički rafinirane videoigre poput Journeyja ili Shadow of the Colossusa. Od režije i scenarija, preko animacije, do glazbe – sve je u filmu samostalno Zilbalodisovo djelo, a svoja iskustva redatelj će podijeliti s publikom tijekom razgovora nakon filma. Za one koji će željeti znati još više Zilbalodis će u petak u KIC-u od 14 sati govoriti o nastanku Daljina.

U 10 sati u Narodnom sveučilištu Sesvete prikazan je Veliki Zli Lisac i druge priče, a na Ljetnom kinu Gradec od 21 sat na otvorenom se prikazuju najbolji filmovi studenata i mladih umjetnika animiranog filma iz srednje i istočne Europe nastali ove godine. U 17 sati u Medijateci Francuskog instituta s radom počinje i Radionica animiranog filma za djecu „Animiraj!“ pod vodstvom Antonije Veljačić.

U utorak u 10 sati u Institutu Balassi započeo je i šesti Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner VI. Nakon uvodnog predavanja pozvane govornice Jayne Pilling, raspravljat će se o vezi animacije i povijesti te animacije i likovnih umjetnosti. Među moderatorima i izlagačima su i Andrijana Ružić, Marie-Josée Saint-Pierre, João Paulo Schlittler, Velislava Gospodinova, Paola Bristot, Stefan Stratil, Martina Tritthart i Hrvoje Turković.

U 13:30 u Galeriji ULUPUH otvara se izložba Postajanje-životinjom Borisa Labbéa, naslovljena prema konceptu koji su 1980. definirali Gilles Deleuze i Félix Guattari. Koncept koji Labbé odabire kao problemsko-tematsku okosnicu svog umjetničkog rada, definira se u okviru mogućih transfiguracija ljudskog bića u životinju, ali ne u smislu simplificiranog pokušaja kopiranja životinjskog ponašanja, nego upravo suprotno – integriranja životinje unutar nas samih od molekularne razine, preko našeg ponašanja, misli i akcija, do konačno i samog umjetničkog izraza. Zahvaljujući specifičnom imaginariju koji Labbé razvija na tragu svojevrsnog stalno ekspandirajućeg  bestijarija, on vrhunac svoga kreativnog izraza doseže u mediju animacije, premda treba istaknuti kako se spomenuto „postajanje-životinjom“ i analogno „postajanje-biljkom“ i „postajanje-mineralom“ podjednako zanimljivo i snažno kao dominantna tema obrađuje i interpretira i unutar njegovih grafičkih predložaka, skica i crteža.

U 18 sati slijedi možda i središnji izložbeni, a svakako najspektakularniji modni događaj Animafesta 2019. U Galeriji Kranjčar, uz prisustvo poznatih javnih lica, otvara se izložba Kaputi-slike s unikatnim, rukom oslikanim kaputima Suzan Pitt koje u svojem butiku na njujorškoj 8. ulici izlaže i Patricia Field, stilistica najpoznatija po radu na TV seriji Seks i grad. Inspirirani motivima popularne kulture poput stripova, reklama, originalnih printova i njujorških grafita, kao i psihologijom, seksom, nadrealizmom i vodenim bojama njezinih animiranih filmova, kaputi Suzan Pitt proizašli su iz vibrantne ulične atmosfere New Yorka i Los Angelesa i nezaobilazni su u ormarima osviještenih fashionista svih generacija.

Bogat festivalski dan zaključit će party u Supercafféu od 23 sata.

[izvor informacije Animafest]