Kada se prije pet godina u kina ušuljao niskobudžetni akcijski filmić “John Wick”, nitko nije niti sanjao da će iz njega izrasti franšiza. Jednostavna priča, mračna fotografija, upečatljive koreografije borbi i karizmatični Keanu Reeves dali su filmu ako ne još kultni, onda bar cool status.

Redatelj filmova Chad Stahelski stari je znanac Reevesa. Upoznali su se još na snimanju “Matrix” trilogije kad je Stahelski prvo bio njegov dubler a zatim i koordinator borbenih kaskaderskih prizora. Priznanje “Matrixu” daje najviše u ovom filmu, ne samo angažmanom Laurence Fishburnea (Morpheus u “Matrixu”), nego zelenom fotografijom i Wickovim dijalogom (sjećate se Neovog “Guns. Lots of guns”?).

Obojica dijele ljubav prema azijskim akcijskim trilerima, a za “John Wick 3” spominju južnokorejski “The Villaines” kao inspiraciju. Budžeti su dovoljno mali i zarada dovoljno velika da im se studio ne uplijeće u filmove. Dosad su sva tri zajedno zaradili oko 440 milijuna dolara od zajedničkog budžeta od 115 milijuna.

John Wick: Chapter 3 – Parabellum ; Fotografiju ustupio Blitz Film i Video

Sve je započelo jednostavnom pričom. Wick je bivši plaćeni ubojica koji živio mirnim životom sve dok mu gangsteri ne ukradu automobil i ubiju psa. Osveta mu je bila nemilosrdna. Rezultat: ubio je 77 ljudi, od čega 49 pucanjem u glavu. Ni u drugom filmu ništa od Wickove mirovine – krvna zakletva ga obvezuje da u Rimu pomogne bivšem suradniku smaknuti šeficu talijanske mafije. Rezultat: ubio je 128 ljudi, od čega 104 pucanjem u glavu koje je sada već postalo njegov zaštitni znak.

Postupci na kraju drugog filma koštaju ga tjeralice od 14 milijuna dolara na njegovu glavu i sat vremena da proba živ izaći iz New Yorka. Pomaže mu plaćenica Sofie (Halle Berry) pozivajući se na krvnu zakletvu. Rezultat: ubio je samo 85 ljudi (ostatak je pokrila Sofia), a knjiga, noževi, mačevi i konji postali su novi omiljeni dijelovi njegovog ubojitog arsenala. Iako Wick žudi za mirnim životom, to mu ne polazi za rukom. Potaknut velikim uspjehom filma, studio je već najavio “John Wick 4” za ljeto 2021. godine.

Uz brutalne prizore borbi i ubijanja, serijal o Wicku je malo po malo počeo graditi intrigantni svijet podzemlja temeljen na krvnim zakletvama, ugovorima i striktnim poštovanjem pravila. Hotel The Continental kao sigurno utočište kriminalaca i ubojica počeo se također otkrivati postupno – od predvorja i sobe u prvom filmu, do stilizirane staklene galerije i grandiozne krovne terase u trećem filmu. Postao je poput lika u ovom serijalu, pružajući utočište i podršku Wicku. Čak je dobio i seriju nazvanu po sebi kao spin-off filma. Trenutno ju razvija ekipa “John Wicka”, a i Reeves bi se trebao u njoj pojaviti barem u gost ulozi.

Kako Wick preživljava niz ozljeda i nemogućih situacija, usmrćuje ljude u nestvarnim količinama i akcijski prizori postaju sve apsurdniji… sve više postaje poput neuništivog Stethamovog lika Cheva Cheliosa u filmovima “Ubrzanje” i polako se pretvara u (nekad također niskobudžetni) serijal “Brzi i žestoki”. Nema apsolutno ništa loše u tome, sve dok je i dalje cool.

John Wick 3: Parabellum – Movie Site
John Wick: Chapter 3 – Parabellum – IMDb

FILM: JOHN WICK 3: PARABELLUM – IMAX, akcijski [osvrt Tihoni Brčić]

Tihoni Brčić