Ljubitelje “John Wicka” je vjerojatno obradovala vijest da najnoviji treći film ne igra samo u običnim kinima, već i u 4DX i IMAX formatima. Nismo bili raspoloženi za dvosatnu “masažu” udarajućim sjedalima 4DX-a, pa smo ovaj brutalni akcijski film koji je oduševio publiku i krtičare radije odlučili pogledati u IMAX-u. I nismo zažalili.

Ukoliko se netko još pita da li je veličina bitna, neka pogleda film na preko 300 m2 velikom IMAX platnu. Već pola stoljeća IMAX je sinonim za najkvalitetniju audio-vizualnu prezentaciju koje kino može pružiti. Stoga ako niste zadovoljni kvalitetom IMAX projekcije nekog filma bilo gdje u svijetu, slobodno kontaktirajte IMAX na CQO@imax.com. Dobit ćete odgovor i zaista će se potruditi odstraniti problem.

John Wick 3: Parabellum ; Fotografiju ustupio TB

Svaki dan prije projekcije dvorana se kalibrira za najoptimalnije uvjete prikazivanja. Koriste se dva digitalna IMAX projektora koji istovremeno projiciraju sliku na platno radi najboljeg kontrasta. To je bilo vidljivo u mračnoj ali izražajnoj fotografiji “John Wicka 3”, kao i maštovitim koreografijama borbi u dugim kadrovima.

Doduše film nije sniman visokorezolucijskim IMAX kamerama. Dosad su njima potpuno snimljena samo posljednja dva filma o Osvetnicima. Inače je običaj da se radi tehničkih limitacija i skupe produkcije samo djelomično snimaju neki prizori IMAX kamerama (digitalno ili na 70 milimetarski film). Nolan je započeo taj trend sa “Vitezom tame”.

Nekad se filmovi snimaju običnim kamerama ali s omjerom stranica da potpuno ispune skoro kvadratični format IMAX platna i daju više vidljive slike (obično su širokog 2.35:1 formata u regularnim kinima, a visokog 1.43:1 formata u IMAX kinima). Rijedak je slučaj da se film bez DMR remasteriranja samo pusti kakav je u IMAX kinima, što treba izbjegavati. Obično je naznaka uz film “nije sniman u IMAX formatu”, što zapravo znači da nije niti remasteriran DMR tehnologijom.

Ono što je najčešći slučaj je da se standardni film remasterira posebnom IMAX DMR tehnologijom. Radi se o tehnologiji kojom se posebnim algoritmima poboljšava slika kako bi što bolje izgledala na divovskom IMAX platnu. To je vidljivo u odličnim kontrastima, dubokoj crnoj boji i nešto življim bojama u brutalnim borbama “John Wicka 3”. Kad je Reeves već sam izvodio borilačke u 90% prizora, zašto to ne iskusiti na najvećem platnu u zemlji. Također, završni obračun u staklenoj galeriji grandioznog hotela The Continental, koji služi kao sigurno utočište kriminalaca, izvrsno izgleda nakon DMR tretmana.

Stoga nije čudno da je dotični hotel završio na posteru posebno kreiranom za IMAX, a podsjeća na Posljednju večeru Leonarda da Vincija. Na crvenoj sofi grandioznog predvorja hotela sjedi Wick, dok su ostali likovi odmaknuti od njega iz sigurnosnih razloga (ipak je za njega raspisana tjeralice od 14 milijuna dolara!).

Posebno nas je impresionirao zvuk u filmu – od jasnih i čistih zvukova kiše, do bombastičnih udaraca (možete ih osjetiti u tijelu, kao da se nalazite na kakvom koncertu). To omogućuje zvučni sustav posebno dizajniran prema konstrukciji dvorane sa 6 audio kanala ukupne snage 12.000 Watta. Da stvar bude još bolja, svaki film snimljen ili remasteriran za IMAX uvijek je posebno nanovo miksan za IMAX ozvučenje.

Iako je serijal “John Wick” niskobudžetni (20-55 milijuna dolara) već prvi film je dobio DMR tretman. Lako se dalo naslutiti da će i treći film biti uspješan, pa je poput prvog filma digitalno remasteriran za IMAX kina (drugi nije imao te sreće). Bio je prikazivan samo u selektiranim dvoranama, a drago nam je da nije zaobišao IMAX u Zagrebu.

John Wick 3: Parabellum – Movie Site
John Wick: Chapter 3 – Parabellum – IMDb

Tihoni Brčić