Posljednja vijest (31.05.2019.) o zatvaranju kina Europa:

Trgovački sud u Zagrebu odlučio : UO ZFF do daljnjega ostaje u kinu Europa

Trgovački sud u Zagrebu donio je privremenu mjeru prema kojoj se Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival dozvoljava da do daljnjega ostane u prostoru kina Europa.

Podsjetimo, UO ZFF podigao je tužbu protiv Grada Zagreba radi davanja pisane ponude za sklapanje novog ugovora o zakupu, nakon što su višetjedni pokušaji stupanja u kontakt s predstavnicima grada završili neuspjehom.

Tužba se temelji na zakonskoj odredbi prema kojoj Zakupodavac ima obvezu dati ponudu za sklapanje novog ugovora postojećem Zakupniku, ukoliko je isti ispunjavao svoje obveze u razdoblju upravljanja prostorom, što UO ZFF vjeruje da je više puta dokazao. Jedan od argumenata navedenih u tužbi bili su i rezultati Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba, u sklopu kojih su redovnom programu kina Europa odobrena sredstva za cijelu 2019. godinu.

Dan nakon što je održana posljednja projekcija u kinu, netom prije završenja selidbe iz prostora, Trgovački sud u Zagrebu donio je privremenu mjeru prema kojoj UO ZFF nije dužan napustiti prostor kina do pravomoćnog okončanja parničkog postupka ili drugačije odluke suda.

UO ZFF se i dalje nada da će u narednom periodu uspjeti uspostaviti dijalog s gradom i pronaći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za obje strane, a ponajviše za građane grada Zagreba i publiku kina Europa.

O nastavku rada kina obavijestit ćemo uskoro.

Kontakt: Press služba kina Europa


Projekcijom Posljednje kino predstave danas se zatvara kino Europa. Od omiljenog zagrebačkog kina opraštamo se uz prigodno druženje i filmske projekcije

Četvrtak, 30. svibnja posljednji je radni dan kina Europa pod upravom Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, nakon čega se kino zatvara na neodređeno vrijeme.

Budućnost tog važnog nezavisnog kina koje je godišnje okupljalo oko 100 tisuća gledatelja i dalje je neizvjesna jer osim najave renovacije za koju nije predstavljena projektna dokumentacija, niti su iz gradskog proračuna alocirana sredstva, nikakvi konkretni odgovori od gradskih vlasti nisu došli.

Fotografiju ustupio Kino Europa

Naša dosadašnja upozoravanja na potencijalno štetne posljedice zatvaranja kina Europa usred godine – od otkazivanja planiranih programa i manifestacija, naglog prekida kontinuiteta posjećenosti do davanja preuranjenih otkaza zaposlenicima kina – nisu naišla na razumijevanje gradskih vlasti.

Zbog svega navedenog izražavamo zabrinutost za budućnost kina koje je u posljednjih jedanaest godina postiglo status nezaobilaznog mjesta u kulturi grada Zagreba, ali i u cijeloj Europi, što pokazuje snažna podrška brojnih europskih institucija poput mreže Europa Cinemas i Europske filmske akademije, ističu iz UO ZFF. 

Završni dio filmskog programa Doviđenja, kino Europa! počinje u 17 sati u dvorani Müller uz program Kino Bibijada i projekciju filma Zlogonje Raška Miljkovića, a završava u 20 sati u velikoj dvorani projekcijom Posljednje kino predstave Petera Bogdanovicha, nostalgične drame o odrastanju u jednom teksaškom gradiću u pedesetim godinama.

Članovi Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, koja je posljednjih 11 godina upravljala kinom Europa, pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na oproštaju od kina uz filmske projekcije i prigodno druženje od 18 sati ispred i u predvorju kina Europa.

The Last Picture Show – IMDb

[izvor informacije Kino Europa]