Veliko nam je zadovoljstvo pozvati vas na predstavljanje nove knjige Maše Kolanović ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’ koje će se održati u Cafeu U Dvorištu, Jurja Žerjavića 7/2, u utorak, 4. lipnja, s početkom u 19 sati.

Na promociji će uz autoricu o knjizi govoriti Kristian Novak i urednica Adriana Piteša, a ulomke iz knjige čitat će Tihana Lipovec Fraculj.

Veselimo se vašem dolasku!

Maša Kolanović
Poštovani kukci i druge jezive priče

Dubrovnik koji je postao kulisa, umiveno ustaštvo na ulicama Zagreba, potrošnja koja nadomješta ljudskost, majčinstvo o kakvom nije pristojno govoriti, banke kao sablasni stupovi naših života, emocije kakve ne viđamo u reklamama, a osjećamo ih tako snažno…

To je svijet koji Maša Kolanović istražuje u svojoj maestralnoj zbirci priča ‘Poštovani kukci’. Autorica tekstom i crtežima oblikuje onaj sablasni i teško izrecivi višak materijalne strane ljudske egzistencije, dok smještanje priča u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj dodatno pojačava njihov jezivi efekt.

Kukci i Konzum dvije su provodne metafore ove knjige. Prva je divljenje i vraćanje tekstualnog duga Kafki, velikom majstoru u kreiranju metafora egzistencijalne tjeskobe i apsurda, a druga je vraćanje metaforičkog duga stvarnosti u kojoj je Konzum od “hrvatske riječi za supermarket” postao metafora ekonomski opustošene Hrvatske.

Poštovane kukce žanrovski bi se moglo opisati kao tranzicijsku gotiku, postsocijalističku zonu sumraka, jezivo stvarnosnu prozu… Mračno i apsurdne, a opet duboko intimne, snažne i društveno osjetljive priče.
Ukratko, jezivo dobra knjiga.

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istome je fakultetu diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala. Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi, knjige fikcije: ‘Pijavice za usamljene’ (Studentski centar, Zagreb, 2001.); ‘Sloboština Barbie’ (V.B.Z., Zagreb, 2008.); ‘Jamerika: trip’ (Algoritam, Zagreb, 2013.) te studiju ‘Udarnik! Buntovnik? Potrošač…: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije’ (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.). Njezina knjiga ‘Sloboština Barbie’ prevedena je na njemački (Underground Barbie, Prospero Verlag, Berlin-Münster, 2012.). Uredila je zbornike ‘Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva’ (FF Press i Zagrebačka slavistička škola, Zagreb, 2013.) te ‘The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other’ (Palgrave Macmillan, New York, 2017., zajedno s D. Jelačom i D. Lugarić).

[izvor informacije Profil knjiga]