‘Pirati s Kariba’ su sa svjetskom zaradom od 4.5 milijardi dolara na kino blagajnama jedna od najuspješnijih filmskih franšiza. No da li ste znali da su filmovi zapravo proizašli kao spin-off istoimene atrakcije koja je nedavno proslavila 50. obljetnicu u izvornom Disneylandu u Kaliforniji?

Luckasti pirat Jack Sparrow (kojeg u filmovima glumi karizmatični Johnny Depp) od ljeta 2016. godine se mota i po Disneylandu u Kini – Shanghai Disney Resortu. Radi se o glumcu-imitatoru s kojim se možete poslikati, kaskaderu koji izvodi vratolomije na pozornici teatra, te animatronic robotu po uzoru na Deppa na atrakciji “Pirates of the Caribbean: Battle for the Sunken Treasure”.

Fotografiju ustupio TB

Shanghai Disney Resort je dobio cijelo tematsko područje o piratima s dotičnom atrakcijom koja se poziva na filmsku franšizu. Posljednja je riječ tehnologije koja je proizašla iz kreativne suradnje Walt Disney Imagineeringa i najpoznatije kompanije za izradu vizualnih efekata Industrial Light & Magica. Spektakularan je spoj pirotehnike, robotike, specijalnih efekata i tri ogromna zakrivljena ekrana na kojima se odvijaju projekcije vješto spojene s fizičkim kulisama i maketama.

Sve kreće vožnjom magnetski kontroliranim čamcima po vodi u zatvorenom kompleksu, gdje ste cijelo vrijeme okruženi masivnim kulisama i animatronik robotima. Cilj vam je doći do blaga Davyja Jonesa uz pomoć kapetana Sparrowa. Čamac prolazi i pored pravog restorana “Barbossa’s Bounty” u kojem objeduju pravi, a ne animatronik ljudi, što atrakciji daje posebnu razinu realističnosti.

Foto ©Shanghai Disney Resort ; Fotografiju ustupio TB

U jednom trenutku “uronite” u ocean gdje vas očekuje groblje potopljenih gusarskih brodova, ali i pokoja morskih sirena i ogromno čudovište Kraken! Upravo tada dolazi do izražaja filmska čarolija na ogromnim ekranima koja omogućuje da se osjećate kao pod vodom. Čarolija je na vrhuncu kad se potopljeni brodovi zajedno s vašim čamcem počnu dizati i naglo izrone na površinu – ravno u pomorsku bitku između desetak brodova!

Efekt je epski, budući se kombinira prava voda i ogromne makete brodova na vodi s brodovima projiciranim na ogromnim ekranima. Dok vas prska voda pri izranjanju, osjetila su vam bombardirana sa svih strana. Prolazite između pravih brodova koji se međusobno gađaju topovima, gledate gusare koji se bore kao animatronic roboti ili projekcije po maketama, osjećate toplinu eksplozija, miris vode i baruta, čamac vam se vrti na sve strane da bi maksimalno upili doživljaj…

Pri kraju se čamac okreće unatrag i brzim spuštanjem niz vodu završavate avanturu uz satisfakciju da vidite Johnnyja Deppa kao animatronic Sparrowa koji uživa u pronađenom blagu. Ne preostaje vam ništa drugo nego poput nas ponovno stati u red i još nekoliko puta iskusiti dosad neviđeni svijet pirata. Samo ova atrakcija vrijedna je odlaska u Shanghai Disney Resort, koji posjeduje još jednu svjetsku ekskluzivu – roller oaster “TRON Lightcycle Power Run”. O njemu više uskoro…

Tekst: TIHONI BRČIĆ
Slike: ©Shanghai Disney Resort