14/05/2019

Poznati francuski grafičar i umjetnik Barroux gostuje u Knjižnici Dugave 

Izdavačka kuća V.B.Z., Knjižnica Dugave i Građanska inicijativa Dugave pozivaju vas na predstavljanje nagrađivanog grafičkog romana „Alpha“ spisateljice Bessore i ilustratora i crtača Barrouxa koji je na hrvatski prevela Mirna Šimat.

Predstavljanje će se održati u utorak, 14. svibnja 2019. u 18 sati u Knjižnici Dugave, Ulica sv. Mateja 7, Zagreb u okviru programa „Književna senzibilizacija“ – ciklusu tribina u Knjižnici Dugave na kojima se predstavlja književna djela koja tematiziraju problematiku migranata i azilanata s Bliskog Istoka i iz Afrike.

Alpha: Abidjan – Gare du Nord važan je grafički roman za naše doba, ispovijest očajničkoga putovanja jednog muškarca iz Afrike u Europu. Napisala ga je Sandrine Bessora, nagrađivana francuska autorica gabonskog podrijetla (dobitnica je Grand Prix Littéraire d’Afrique noire), a ilustrirao Stephane Barroux, poznati francuski grafički umjetnik. „Alpha“ je dobitnik engleske PEN Promotes nagrade za 2016. godinu, koja se dodjeljuje za izvanredna književna i umjetnička postignuća.

Gost tribine je autor Barroux, koji svojim surovo izravnim crtežima Alphinoj priči udahnjuje tijelo i dušu, a čitatelju pruža mogućnost ne samo da vidi, nego i da osjeti svijet ljudi koji traže novi život. Roman će predstaviti Vladimir Šagadin, urednik ovog grafičkog romana. Poseban začin tribini donijet će Sadou Diagne, koji će podijeliti s čitateljima svoju priču o životu azilanta u Hrvatskoj. Sadou je inače bio glavni  kuhar u Socijalnoj zadruzi Okus doma, koja se kroz kulturu i kulinarstvo bavi pitanjima ekonomske i socijalne integracije izbjeglica u društvo.

Grafički roman „Alpha“ objavljen je u sklopu biblioteke „Na margini“ – riječ je o trogodišnjem projektu uz potporu programa Kreativna Europa Europske unije u kojem će V.B.Z. objaviti trideset naslova (poezija, grafički roman, dječja književnost, kratke priče), a među njima i prijevodi domaćih autora na strane jezike (engleskoga, njemačkog i francuskog jezik). Tema prve godine projekta jest Glasovi drugih i „drugačijih“ – poslušajmo njihove priče.

Promocija grafičkog romana ‘Alpha’ u Booksi

[izvor informacije V.B.Z.]