The Beach Boom (2019.)
Redatelj: Harmony Korine
Glume: Matthew McConaughey, Snoop Dogg, Isla Fisher, Zac Efron

Jedan od filmova u kojima ne možete podnijeti protagonista, a filmski pristup odgovara junaku. Nema govora o komediji. Ništa od onoga što se događa nije smiješno, već banalno, bizarno ili vulgarno. Glavni junak otkačeni je pjesnik koji u piću i drogi gubi inspiraciju, a onda je ponovo dobije i dalje se opijajući i drogirajući, pa u euforiji nagrade otkriva formulu svoga uspješnog života. U međuvremenu je bio pa ostao bez bogate žene koja ga voli i vara s najboljim prijateljem, pa se nađe u situaciji da je prisiljen napisati novu knjigu. Da stvari budu još ‘zabavnije’ (a on slikovitiji), s pinklecom na ramenu i pisaćim strojem pod rukom, šminkerski beskućnik tipka svoje pjesme po plažama, kako bi ispunio uvjet i dobio literarno priznanje.

Faca s plaže ; Fotografiju ustupio Discovery Film & Video

Jedva sam izdržala odbojnost prema toj Faci koja nastoji pretjerivanjem, prenemaganjem i pozom nekonvencionalnog ponašanja, sve pod krinkom sastojaka stvaralačke slobode, fascinirati svoju i publiku u kinu. Da se mogu još jače odmaknuti od kritičarske suzdržanosti (koristi vokabular koji koristi i taj slobodoumni pjesnik), rekla bih da je odvratan i gadljiv, a ne lik kojemu se divimo ili mu zavidimo zbog nekonvencionalne slobode. Ne možemo zatomiti odbojnost prema tom prenemaganju, preglumljivanju, opijanju, povraćanju i ejakuliranju glavnog lika, ne zato što bi te radnje same po sebi bile neprihvatljive u dobrom filmu, već što se u ovom filmu predstavljaju kao formula uspjeha, što se vežu uz proces stvaralaštva kao pokvareni recept za slavu i sreću. I ne razvijaju se u nekom mjerilu, ne ostvaruju uzročne i posljedične veze, ne vode u suvislom smjeru. Kad pretjera s drogom, pjesnik se vraća kući. Ali tamo nastavlja s opijanjem, pušenjem i seksanjem. Kad doživi prometnu nesreću (ili košmar predoziranja), nastavlja istim načinom življenja. I u bogatstvu i kad ostane bez ičega, nastavlja piti i pušiti. Kad prestane pisati (zato jer previše pije i puši), da dobije inspiraciju još više puši, napose neko anegdotsko marihuansko božićno drvce, kako ga predstavlja Snoop Dog (koji ima drugo filmsko ime, a njegov ‘pas’ glasa se u imenu glavnog junaka, Moondog !?). Sve se čini kao bulažnjenje ne osobito kreativnog sineasta, koji od svega što mu padne na pamet (ili ‘pokupi’ od koga može), sastavlja neku mješavinu koja možda i dobije neki smisao.

U lažnoj stvaralačkoj opijenosti, doslovce pijan i ‘napušen’, ‘Pjesnik s plaže’ poziva se na pjesnički zanos i citira Baudelairea, ali izobličuje pjesničku formulu konzumerističkim prijevodom. On pije i drogira se, kaže, pa tako pokreće stvari i tako stvara. I tako se od početnog kadra McConaughey cereka razjapljenih usta, s limenkom piva i cigaretom u ruci, raskrečenih nogu u bermudama u pozi Big Lebowskog, ali bez njegove autentične opuštenosti, u neprekinutoj ulozi čovjeka koji stvara predstavu od sebe jer to očekuju od njega. Ova Big Faca glumi i izvodi svoj stvaralački cirkuski show koji je jednako važan kao i njegova djela, a publika mu je potrebna da glumi sebe, više nego droga, da stvara.

U svojoj pjesničkoj slobodi Faca zapravo reciklira europsku literarnu baštinu i fascinira okolinu koja mu se divi jer ne zna da reciklira. Među izvorima koje spominje ignorantima su, znakovito, D. H. Lawrence (Ljubavnik Lady Chatterly, Sinovi i ljubavnici) te Baudelaire, kojeg koristi kao opravdanje za opijanje. Ali on ne razumije što je francuski ‘pjesnik htio reći’. Il faut être toujours ivre. To kaže Baudelaire. Ali ne samo pijan od vina (o pivu nema govora! 🙂 ). I ne pije se zato da budemo sretni, kako misli Faca. Već da možemo podnijeti život. Da možemo podnijeti vrijeme, prolaznost i smrt, to jest nepodnošljivu težinu života. A sredstvo zanosa nije samo piće. To može biti i poezija, može i krepost, i to je način na koji možemo zaboraviti pritisak stvarnosti. Stoga u svojem prijevodu Baudelairea Vladislav Kušan (Košutić-Brozović, Čitanka iz stranih književnosti, ŠK 1976.) kaže ‘Opajajte se’ i ‘opojen treba biti’, a ne pijan. Ali kako prepjevati pjesnika u površnom scenariju u kojem se banalnost i usputnost pokušavaju prodati kao duhovitost ili nadahnutost.

Veza pića i pjesnika trajna je i plodna, ali ne jednostavno sretna ni produktivna. A ako se i zadržimo na umjetničkim ikonama s čašom u ruci, onda bi to bio Hemingway s rumom ili daiquiri cocktailom (sezona je jagoda). Ili Toulouse-Lautrec pred konturom apsinta. A ne banalna limenka piva koju gužva pjesnička ruka.

Ta pijana Faca, zanoseći se kao da će svaki čas pasti, razbiti se i utopiti, vozi čamac i juri autom, uzrokuje nebrojene nezgode i izvlači se bez posljedica. U dvije potpuno nepotrebne i ničim uvjetovane epizode glavnom junaku pridružuju se druga dva izmišljena lika koji traže smisao svog prikazivanja. U priči o razgledavanju dupina kapetan broda ostane bez stopala (ugrizu ga ne dupini, već morski psi), ali to stopalo se nekako nađe i uruči mu se kao trofej u bolesničkom krevetu (navodim ove pojedinosti jer ne utječu na ishod ‘glavne priče’, a ilustriraju filmski pristup i obradu). U drugoj priči, McCaunaghey s ludim Zakom Efronom bježi iz umobolnice pa, bez smisla i posljedica, izvrše prepad na invalida u kolicima. Nikave veze s radnjom (ako je ima) prije i poslije nema, pa se čini da su smišljene kako bi nas same po sebi, samodosjetno i samodostatno urnebesno zabavile!?

Želja za destrukcijom predstavljena je jednako kreativnom, kao i želja za pićem drogom i seksom, pa glavni junak u nastojanju da nas zadivi i zapanji svojim nekonvencionalnim talentima, izvodi dva pothvata uništenja (svoje) imovine. Jednom je to njegova vlastita kuća. A u najstrašnijoj epizodi za ljubitelje životinja (koji i inače strepe kad su u pitanju živa bića ovisna o neodgovornim ljudima), u teatralnom orgijazmičkom razaranju svega što ima, mahniti antropocentrik drži u ruci drži malog mačka prestrašenog bukom, vikom i bljeskom vatrometa. Vidimo da je mačak uznemiren i nikakav natpis da ni jedna životinja nije povrijeđena tijekom snimanja ne može nas uvjeriti u to. A kakve početničke karakteristike ima to snimanje pokazuje i činjenica da je tijekom nekoliko mjeseci (ili godina) filmskog vremena, i u završnim scenama taj mali mačak još uvijek ostao u fazi razvoja.

Pod pritiskom filma sjetila sam se da sam tako nešto već osjetila (ipak u manjoj mjeri, ali dovoljno da bude prepoznatljivo). Bio je to ‘Spring Breakers’ (2012.) istog redatelja!, s Jamesom Francom u glavnoj muškoj ulozi (vidi LINK). Isti neumjereni hedonizam, odnos prema seksu, piću i zabavama koje ne mogu prestati. Ista neodgovornost prema posljedicama takvog ponašanja. I, što je najgore, isti scenaristički i redateljski rukopis u kojem se pabirčeni segmenti nasumičnih ideja pokušavaju povezati u suvislu priču.

Najveći problem sudionika show business krugova s filmskim aspiracijama, autora reklamnih kampanja, spotova i ilustracija sa celebrity kontaktima i poznanstvima (a takvih ima i u našoj maloj show filmskoj sredini) je ostvariti kontinuiranu cjelovečernju kompoziciju filma i zadržati koncentraciju publike bez ‘bombardiranja’ praznim senzacijama.

Redatelj filma (Harmony Korine, ‘Gummo’ (1997.), ‘Julien Donky-Boy’ (1999.), ‘Mister Lonely’ (2007.), ‘Trash Humpers’ (2009.), ‘Spring Breakers’) autor je reklamnih uradaka iz svijeta glazbe i mode i pokušava svojim filmovima tu atmosferu predstaviti kao autentičnu umjetničku scenu. Ipak, pritišće sumnja da se vječna slava ne može ostvariti vječnim partijanjem. U jednoj patetičnoj sceni agent upravo nagrađene Face (začudno smršavjeli Jonah Hill) izražava nadu kako će poznanstvom s njim (kao priznatim umjetnikom) dobiti na vlastitoj vrijednosti. Ali vrijeme desetkuje i slavne. Kad bi svaki dobitnik Pulitzera (pa čak i Nobela), mogao računati s pravom slavom, koliko bi današnjih celebritija morala primiti budućnost?

Ada Jukić, Zagreb, 11.05.2019.

Informacije o filmu:

Faca s plaže
Iconoclast, Anonymous Content, Grisbi Productions, Le See, 2019.
Trajanje: 95 min.
Format: 2.39 : 1
Zvuk: Auro 11.1 | Dolby Atmos
Scenarij: Harmony Korine
Glazba: John Debney
Još glume: Jonah Hill, Stefania LaVie Owen, Jimmy Buffett, Donovan St V. Williams, Martin Lawrence, Clinton Archambault, Jerry Ascione …

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Faca s plaže – Movie Site
The Beach Bum – IMDb