15/05/2019

Promocija novih povijesnih publicističkih naslova ‘Mjesečari’ Christophera Clarka i ‘Pobijeđeni’ Roberta Gerwartha u izdanju Vuković&Runjić održat će se na ovogodišnjem Kliofestu u srijedu 15. svibnja u 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

O knjigama će govoriti ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Željko Holjevac i Stjepan Matković, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju Hrvatskog instituta za povijest. Ulaz je slobodan, a knjige će se moći kupiti po sniženim, sajamskim cijenama.

O knjigama:

Christopher Clark, profesor europske povijesti na Cambridgeu, u knjizi Mjesečari: kako je Europa krenula u rat 1914., daje novu verziju priče o izbijanju Prvog svjetskog rata i njegovim uzrocima, te prije svega pokazuje kako je nedostatak razumijevanja za kaotične i gotovo genocidne ratove na Balkanu Europu gurnuo u katastrofu. Knjiga je to koja je obilježila brojne diskusije o uzrocima i odgovornosti za izbijanje Prvog svjetskog rata, a svog je autora učinila historiografskom zvijezdom.

„Knjiga je to koja je  obilježila brojne diskusije o uzrocima i odgovornosti za izbijanje Prvog svjetskog rata povodom njegove stogodišnjice. “Posljednjih su desetljeća mnogi autori pokušavali za katastrofu Prvog svjetskog rata okriviti Njemačku. Clark se uvjerljivo vraća starijem pristupu i opisuje političare mnogih zemalja kako zajedničkim snagama slijepo teturaju u rat.“ (Stephen Howe – profesor povijesti na Sveučilištu u Bristolu)

U knjizi Pobijeđeni: Zašto nije završio prvi svjetski rat 1917.-1923. Robert Gerwarth, profesor suvremene povijesti na Sveučilištu u Dublinu i direktor Centra za ratne studije, propituje stvarno naslijeđe Prvoga svjetskog rata, nastojeći rekonstruirati traumatična iskustva onih naroda, uključujući i hrvatski, koji su se nakon sklapanja mira 11. studenoga 1918. zatekli na gubitničkoj strani.

„Kroz ovu priču o kaosu koji je zahvatio cijeli kontinent lakše shvaćamo zašto je Europi 30-ih godina 20. stoljeća red bio najpoželjniji mogući cilj, vredniji od slobode. Uviđamo zašto malo koji rat ima uredan završetak: kad se društvo odrekne nagonske, društvene i pravne predrasude protiv ubijanja, poslije ju je često teško ponovno nametnuti.“ (Max Hastings – ugledni engleski novinar i urednik)

O sudionicima:

Prof. dr. sc. Željko Holjevac ravnatelj je Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Fokus njegova znanstveno-nastavnog rada je hrvatska povijest ranoga novoga vijeka i 19. stoljeća u europskom kontekstu. Predsjednik je Društva za hrvatsku povjesnicu i član Organizacijskog odbora Međunarodnog kulturno-povijesnog simpozija Mogersdorf. Kao autor ili suautor objavio je nekoliko knjiga i niz znanstvenih radova, te uredio nekoliko zbornika radova i uredničkih knjiga.

Prof. dr. sc. Stjepan Matković znanstveni je savjetnik u trajnom zvanju Hrvatskog instituta za povijest, Odjel za devetnaesto stoljeće. Tijekom karijere obnašao je i dužnost ravnatelja Instituta. Predavač je na Hrvatskim studijima, a u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora Sveučilišta izabran je 2012. godine. Autor je tri i suautor još triju znanstvenih knjiga, objavio je preko 50 znanstvenih radova, bio član uredništava brojnih znanstvenih časopisa, a dobitnik je i godišnje nagrade Hrvatskog sabora i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za znanost. Prof. dr. sc. Matković ujedno je recenzent knjige Pobijeđeni.

[izvor informacije Iva Cikojević]