KRALJICA INSTRUMENATA

Zadar Organ Festival (ZOF)

Povod ovom osvrtu je: Zadarski dragulj. Mlada izuzetna glazbenica, osoba i osobnost, Tea Kulaš. Krenuše Teine riječi. Uvukoše me u svijet Teine ideje. Zadar Organ Festival (ZOF):

S obzirom na prirodne, povijesne i društvene resurse zadarskog područja, sasvim je jasno zašto u Gradu Zadru i njegovoj okolici već godinama pratimo kontinuiran razvoj turizma, kulturnog života grada i napose, tzv. kulturnog turizma na čijem je tronu u našem gradu, nesumnjivo i zaslužno, već više od pola stoljeća ugledni festival Glazbenih večeri u Sv. Donatu, postavši već prepoznatljivim znakom grada. Uz njega, za razvitak urbane kulture tisućljetnog grada i održavanje kulture javnog prostora zaslužne su Morske orgulje, jedinstveno arhitektonsko ostvarenje koje na zanimljiv i originalan način spaja arhitekturu i glazbu te već dvanaest godina okuplja posjetitelje iz cijeloga svijeta. Ipak, malo je kome poznato da je ovaj eminentni svjetski projekt zvjezdanog statusa postavljen u gradu koji se može pohvaliti vrijednom poviješću vezanom upravo uz orgulje, instrument čiji su mistični zvuci u davnom 14. stoljeću prvi put zasvirali u crkvi sv. Stošije koja danas posjeduje jedne od najvećih orgulja u Hrvatskoj, točnije remek djelo njemačke radionice Eisenbarth. Uz podatke o postojanju orgulja u četrnaestostoljetnom Zadru, iz vremena kada se spominju i prve orgulje na Gradecu u Zagrebu i Dubrovniku, valja spomenuti i vrijedne orgulje zadarske crkve sv. Mihovila, rad venecijanske škole Petra Nakića, nezaobilaznog imena svjetskog orguljarstva čiji je rad Hrvatsku smjestio među vodeće europske zemlje u kojima su se gradile orgulje po tada najsuvremenijim graditeljskim načelima. U želji da se istakne ova vrijedna i nedovoljno poznata kulturna crta grada, na kreativan i unikatan način novim sadržajima obogati postojeća kulturna i turistička ponuda, ponudi spoj energije mora i valova s ljudskim idejama i vještinama, te istovremeno odgovori na zahtjeve i trendove Europe i svijeta, razvila se ideja o pokretanju Zadar Organ Festivala (ZOF), prvog međunarodnog orguljaškog festivala u Zadru. Uz izuzetne uvjete koje Grad Zadar posjeduje, a i vrijednu povijest vezanu uz orgulje, osnutak ovakvog festivala bilo bi izvanredno pojačanje i osvjetljavanje naše orguljske te koncertantne djelatnosti na zadarskoj „kraljici instrumenata“.

Tea Kulaš, photo – Aleksey Vylegzhanin ; Fotografiju ustupio NŠT

Premda će orguljaški koncerti u kombinaciji s drugim instrumentima i pjevačima biti u središtu interesa ovog festivala, redovito će se u program uključivati i interdisciplinarni performansi koji će se baviti promoviranjem Grada Zadra, suvremenih tendencija u umjetnosti, rušenjem brojnih stereotipa vezanih za orgulje, preispitivanjem tradicionalnih okvira u pristupu i doživljaju orgulja, širenjem percepcije o izražajnim mogućnostima instrumenta te poticanjem slobodnog i kreativnog izražavanja. Jedan od stereotipa svakako je onaj koji instrument prepoznaje kao isključivo crkveni, premda on nije ni crkveno iznašašće, a niti europska tvorevina. Ipak, činjenica da su orgulje danas fizički najprisutnije u crkvenim prostorima, te da većina ljudi s njima dolazi u doticaj samo prilikom misnih slavlja, ne pomaže generalnoj percepciji instrumenta kao koncertnog. Iz tog razloga, Festival će uključiti i edukacijske kreativne radionice za djecu otvorene za javnost u kojima će se prisutnima približiti interesantnu povijest orgulja koju možemo pratiti čak od 3. stoljeća prije Krista, gotovo bezbrojne mogućnosti instrumenta te zajedno otkrivati kako taj instrument može inspirirati druge umjetnosti. U tom smjeru populariziranja instrumenta, svi će se koncerti prenositi preko video zaslona koji će publici vjerojatno po prvi put omogućiti i vizualni doživljaj orguljaševog sviranja. Osim preko video zaslona, dva će događaja Festivala uključiti mobilne električne orgulje orguljarske radionice Škrabl– jedne od najvećih radionica u Europi – postavljene na pozornici Kazališta lutaka Zadar te u atriju palače Cedulin. Uz navedeno, cilj ovog projekta višeslojna je integriranost u europske i svjetske umjetničke i 2 turističke tokove te pridonošenje pojavnosti i prisutnosti orgulja u kulturnim programima, kao i rast orguljaške scene u Hrvata. Uz predstavljanje vodećih domaćih i inozemnih orguljaša, poput primjerice Ljerke Očić, Pavla Mašića, UlrichaWalthera, AlekseyaVylegzhanina i drugih, u program će biti uključeni i glazbenici poput renomiranog gitarista PetritaÇekua ili pjevačice i muzikologinje Katarine Livljanić, kao i reprezentativni umjetnici drugih struka.

Prvo izdanje ZOF-a odvit će se u jednomjesečnom formatu, od sredine kolovoza do sredine rujna, obuhvatit će 6 koncerata na kojima će nastupiti međunarodni i hrvatski umjetnici. Kao dodatak programu organizirat će se događaj na kojem će djeca prezentirati svoj rad nastao kroz višednevne, također interdisciplinarne radionice edukacijskog tipa te kratki film koji će prikazati proces rada. Održat će se koncert pripremljenih skladbi uz koji će se odviti slobodna plesna improvizacija te izložba dječjih radova na temu orgulja. Ovakav u svijetu jedinstveni, sveobuhvatni i široki pristup već će prvim izdanjem postaviti festival uz bok velikim svjetskim orguljaškim festivalima te time pomoći podizanju umjetničkog ugleda našeg antičkog grada. Naime, ovaj Festival ima potencijal i želju objediniti apsolutno sve kulturne vrhunce Zadra, nadovezujući se pritom na njegovu tisućljetnu povijest, ne zanemarivši ni titulu glavnoga grada Dalmacije te višegodišnjeg sjedišta najvećih vojnih i plemićkih lica u priobalnoj Hrvatskoj, aludirajući na brojne umjetnike iz područja glazbe, plesa, slikarstva, kiparstva, pa i književnosti koji su rođenjem, djelovanjem ili smrću bili vezani uz Zadar, te ugostiti one živuće koji svojim radom nastavljaju stvarati kulturnu povijest grada. Uz to, iskoristit će se već postojeći element brenda morskih orgulja te podići vrijednost nažalost nedovoljno poznatih i nepravedno zanemarivanih, ali nesumnjivo jednih od najboljih orgulja u Hrvatskoj i šire. Drugim riječima, multimedijalni projekti ovog originalnog festivala ne bi davali priliku samo orguljama, glazbi i ostalim umjetnostima da pokažu ono najbolje od sebe, već bi u svoju slojevitu strukturu integrirali i samu povijest grada te njegovo disanje kroz stoljeća njegovano različitim umjetničkim doprinosima. Bila bi to još jedna uspješna simbioza prošlosti i sadašnjosti, tradicije i suvremenosti, sakralnog i sekularnog, opskurnog i razgoljenog, te konačno urbanog prostora i umjetnosti, provjereni recept u napretku kulturnog turizma grada i oblikovanju kulturno osviještenih posjetitelja kakve naš grad ima razloga, a sasvim sigurno i potencijala i želje ugostiti.

RASPORED KONCERATA (svi koncerti započet će u 20 h, osim koncerta u atriju palače Cedulin):

12. kolovoza 2019. godine: orguljašica Ljerka Očić [Hrvatska] i pjevačica Katarina Livljanić [Hrvatska-Francuska] – izvedba u katedrali sv. Stošije

14. kolovoza 2019. godine: orguljaš AlekseyVylegzhanin [Rusija-Austrija] i jazztrio Flipside Tale [Austrija] – izvedba u Kazalištu lutaka Zadar (orgulje radionice Škrabl)

18. kolovoza 2019. godine: orguljašice TjašaDrovenik [Slovenija], Tea Kulaš [Hrvatska] i orguljaš AlekseyVylegzhanin [Rusija-Austrija] – izvedba u atriju palače Cedulin(orgulje radionice Škrabl) koncert u popodnevnim satima

26. kolovoza 2019. godine: orguljašica Tea Kulaš [Hrvatska-Austrija] – izvedba u katedrali sv. Stošije

2. rujna 2019. godine: orguljaš UlrichWalther [Njemačka-Austrija] – izvedba u katedrali sv. Stošije

9. rujna 2019. godine: orguljaš Pavao Mašić [Hrvatska] i gitarist PetritÇeku [Kosovo Hrvatska] – izvedba u crkvi sv. Mihovila 3

DODATAK:

16.-20. kolovoza 2019. godine: kreativne radionice za djecu i mlade

 16.-18. kolovoza 2019. godine: prezentacija orgulja radionice Škrablte rad s djecom na navedenim orguljama

 19. kolovoza 2019. godine: rad s djecom na orguljama u crkvama sv. Mihovila i sv. Stošije

20. kolovoza 2019. godine: koncert polaznika kreativnih radionica i njihovih voditelja (TjašaDrovenik [Slovenija], Tea Kulaš [Hrvatska-Austrija] i AlekseyVylegzhanin [Rusija-Austrija]) – izvedba u katedrali sv. Stošije

Tea Kulaš

Umjetnička voditeljica Zadar Organ Festivala te Umjetničke organizacije Zara, Tea Kulaš (Zadar, 1994.), studentica je posljednje godine studija muzikologije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te koncertnog smjera orgulja na Umjetničkom sveučilištu u Grazu u razredu GuntheraRosta.

Njen umjetnički put započeo je u dobi od šest godina s pijanističkom glazbenom edukacijom u Glazbenoj školi Blagoje Bersa Zadar. Osim klavira, ondje je završila smjer za suvremeni ples, a kasnije i teoriju glazbe, te orgulje u razredu Martine Lazar. Posljednju godinu orguljaškog srednjoškolskog obrazovanja završila je kod Pavla Mašića u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, pod čijim je mentorstvom osvojila nagrade na regionalnom i državnom natjecanju. Nizanje prvih nagrada u kategorijama orgulja i komorne glazbe nastavilo se i u orguljaškom razredu Ljerke Očić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, koje su okrunjene magistarskom diplomom u srpnju 2018. godine. U sklopu umjetničko-znanstvenog projekta Religiofonija, 2016. godine nastupila je kao solistica s orkestrom Muzičke akademije (Zagreb, Čakovec i Ljubljana) te je s kolegicom Danielom Perković održala predavanja pod nazivom Josip Štolcer Slavenski – skladatelj na marginama.

Svestrani umjetnički afiniteti, radoznalost i otvorenost odveli su je i do Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zadru gdje je završila smjer grafički dizajn, a u 2016. godini i do stipendiranog dvogodišnjeg Erasmusboravka u Grazu, nakon kojeg je uslijedio i upis studija orgulja u razredu Gunthera Rosta. Ondje je već dvije godine nositeljica nagrada na natjecanju MarthaDebelli.

Redovito koncertira diljem Hrvatske i u inozemstvu, a bilježi i nekoliko sudjelovanja na domaćim i stranim festivalima: Ars organi Sisciae, Anabasis, Orgulje sv. Marka, Pag Art Festival, Petar Nakić, Klingender  Adventkalender i Orgelfrühling Steiermark. Aktivno sudjeluje na seminarima interpretacije orguljske glazbe (H. Fagius, M. Schmeding, T. Ospital, R. Prieto Ramirez, K. Volostnov, T. Sevšek Šramel, N. J. Laube, S.-Y. Lee, W. Reisinger, H. Fairs).

Nikola ŠimićTonin