Poštovani i dragi kolege i prijatelji, veliko nam je zadovoljstvo pozvati vas na predstavljanje knjige  

Željka Ivanjeka i Nenada Polimca
Branko Belan – zaboravljeni klasik

koje će se održati u četvrtak, 9. svibnja, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u 19.30 sati.  Na promociji će uz autore o knjizi govoriti filmski teoretičar Hrvoje Turković i urednica Adriana Piteša.

Veselimo se vašem dolasku!

Željko Ivanjek, Nenad Polimac
Branko Belan – zaboravljeni klasik

Branko Belan (1912. –1986.) bio je filmski redatelj, književnik, publicist, profesor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti gdje je osnovao studij montaže. Redatelj sjajnog, antologijskog filma Koncert, Belan je bio kultna figura mlade filmske kritike 1970-ih i 1980-ih, ali i autor bogatog književnog opusa. Unatoč važnom doprinosu hrvatskoj kulturi njegov autorski rad (pogotovo književni) gotovo pa uopće nije valoriziran ni dokumentiran. Branko Belan – zaboravljeni klasik Željka Ivanjeka i Nenada Polimca – popraćena fotodokumentacijom iz obiteljske ostavštine – priča je o filmskom i književnom stvaralaštvu, knjiga koja pruža uvid u kreativnu intimu čovjeka koji je uvelike doprinio (modernističkom) kulturnom obzoru ovog društva.

Čak i okljaštrena verzija filma Pod sumnjom dostatna je za sud da je Belan bio najmoderniji i najprovokativniji režiser tadašnje jugoslavenske kinematografija.
Nenad Polimac

Od prvog do posljednjeg romana, kako na svakodnevnoj Zemlji, tako i na budućoj Matici Zemlji, junaci Branka Belana ostaju otpadnici većine, jednom riječi: manjina.
Željko Ivanjek

O autorima:

Željko Ivanjek (Zagreb, 1954.), pisac, novinar, urednik, televizijski redatelj i scenarist, književni kritičar Jutarnjeg lista. Autor je osamdeset dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova. Pjesme, eseje, književne kritike i prijevode s engleskog jezika objavljuje u brojnim časopisima. Dosad je objavio knjige: U sjeni Južnog medvjeda (roman za djecu, 1978.), Antologija američke kratke priče (1985.), Peto razdoblje (samostalni broj časopisa Quorum, izbor prevedenih eseja, 1987.) Epicikli u azilu (sastavi – kratke priče, 1988.), Kraj povijesti (sastavi – kratke priče, 1989.), Knjiga pingvina (roman za djecu, 1992.), Mali rječnik romantizma (2001.), 350.332 udarca (kratke priče, 2003.), Pohvala zaboravu (eseji i članci, 2006.), Vunderkindova smrt (poezija, 2007.), Staljingrad (roman, 2010.), Poluistine (kratke priče, 2012.), Ljeto za tri godišnja doba (eseji, 2015.). Dobitnik je nagrade August Šenoa za Mali rječnik romantizma i nagrade Marin Držić za dramu Legenda o Josipi.

Nenad Polimac (Zagreb, 1949.), filmski kritičar Jutarnjeg lista, o filmu piše od početka 1970-ih. Jedan je od pokretača kratkotrajnog, ali vrlo utjecajnog časopisa Film. Urednik je, između ostalih, knjiga Živojin Pavlović: Dva razgovora i Branko Bauer, a bio je vrlo aktivan u izradi Filmske enciklopedije dr. Ante Peterlića u izdanju Leksikografskog zavoda. Osamdesetih godina prošloga stoljeća djeluje kao savjetnik za repertoar u zagrebačkim Kinematografima. Među osnivačima je tjednika Globus, Nacional i poduzeća Europa Press Holding, a s Vladimirom Tomićem autor je nekoć popularnih televizijskih emisija o filmu Moderna vremena i Vrtoglavica. Dobitnik je nagrade za životno djelo Vladimir Vuković Hrvatskog društva filmskih kritičara. Autor je knjige Leksikon YU filma (2015.). Eseje o filmu objavljuje u brojnim časopisima i knjigama.

[izvor informacije Profil knjiga]