The Professor and the Madman (2019.)
Redatelj: Farhad Safinia
Glume: Mel Gibson, Sean Penn, Natalie Dormer…

Urednik akademskog izdanja bez akademskog zvanja

U ulici Banbury u Oxfordu, koja od St. Gilesa i sjevernog ulaza u University Parks vodi do predgradja Summertown, pred ulazom u jednu kuću postavljena je ploča (vidi sliku) s natpisom da je u njoj živio Sir Murray, urednik prvog Oxfordskog rječnika. Kuću i Ploču vidjela sam za boravka u Oxfordu u travnju ove godine, a prošli tjedan gledala sam film o tom čovjeku i njegovom pothvatu. Od kuće u kojoj je živio u poticajnom obiteljskoj zajednici značajnije je zdanje koje je sagradio unutar posjeda, radni prostor, neke vrste ‘scriptorium’ u kojem je skupljao i sredjivao obimnu leksičku gradju.

Profesor i luđak ; Fotografiju ustupio Blitz Film i Video

Oxfordski rječnik predstavlja svjetski pojam, ali u vrijeme kad je Murray krenuo bio je to projekt s više ciljeva nego mogućnosti za realizaciju, pa ga je trebao preuzeti netko s entuzijazmom jačim od akademskih kvalifikacija i metoda.

Bilo je razumljivo da se Veliki rječnik engleskog radio u okviru poznatog Sveučilišta u Oxfordu, ali kuriozitet je da urednik Murray nije imao formalnu naobrazbu. U odnosu na današnje domaće ‘samoznalce’ (koji su diplomu skloni kupiti ili kopirati 🙂 ), Murray je pred akademskim povjerenstvom otvoreno iznio taj nedostatak, ali ih je pokazanim znanjem uvjerio da je kvalificiran za povjereni zadatak.

I unutar oxfordske akademske sredine bilo je krutosti i isključivosti, ali činjenica da mu je taj mandat ipak dodijeljen govori o potencijalu tih intelektualnih krugova u prevladavanju vlastitih predrasuda. Uz ovu, kandidat je, u odnosu na ‘ukus’ tadašnje engleske elite, imao i druge ‘obstacles’ (vidi Oxford Dictionary 🙂 ). Bio je Škot i nije nastojao prikriti ‘škotski’ naglasak u govoru, ali tim više ističe se sposobnost izdavačkog povjerenstva da usmjerenjem na cilj zanemari sporedne kriterije.

Cilj je bio gigantski, a u tijeku rada postaje jasno, gotovo nadljudskog opsega. Sastaviti potpuni, cjeloviti, sveobuhvatni rječnik engleskog u kojem bi bile ne samo sve riječi, već i njihov povijesni nastanak i razvoj. Uz znanstvene i leksičke strasti, bilo je u tom pothvatu i političkih aspiracija imperijalne sile koja se i na ovaj način želi istaknuti u tadašnjem kolonijalnom svijetu. A očekivanja su i u pogledu komercijalnog rezultata izdanja, pa se neki zagovornici brzih i skraćenih verzija negativno upliću u iscrpni Murrayev pristup. Projekt se odužio i uvjetno realizirao nakon sedamdesetak godina od inicijative, ali je, uz sve suradnike i druge autore, ostao vezan uz Murrayovo ime.

Filmski rječnik i casting

Riječi koje se ističu u ovom filmskom izdanju su dramatika, idealizacija i (u nekoliko scena) patetika. Mel Gibson uvjerljiv je Murray. Snažan i pouzdan, muževan ali nježan, izdržljiv i beskompromisan, (s onom bradom liči na Karla Marxa :)), kao da je u viktorijanski epicentar znanja prenesen iz antičkog mita. Američki luđak koji mu pomaže je Sean Penn, koji pod redateljskom palicom i internaliziranim prizorima Jacka Nicholsona iz ‘Kukavičjeg gnijezda’, maniristički glumi u za to ‘stvorenim’ scenama. Zamjetna uloga je Murrayeve žene Ade (Jennifer Ehle), koja utjelovljuje paradigmu žene iza (to jest, uz rame) uspješnog muškarca. Supruga i majka svojim odricanjem omogućuje mužev rad na životnom projektu, a kad u određenim okolnostima pokaže slabost konvencionalnu, dobiva šansu iskupiti se ‘podvigom’. Ali istup Murrayove žene pred Sveučilišnim vijećem ne čini se presudan za njegov ostanak na tom projektu, već je rezultat drugih upliva. I drugi dramatični prizori nastoje na stvaranju efektnih obrata. Svjedočenje udovice slučajno ubijenog (Natalie Dormer) na sudu, s detaljima bračnog života, ako je i utemeljen na sudskim zapisima, više potvrđuje strpljivost sudskog vijeća nego donosi obrat, a filmska svrha im je upoznati njenu teenagersku kćerku s pravim likom mrtvoga oca. Još jedan pjesnički detalj, zapravo rebus koji postavi tek pismena žena svome učitelju (zločincu i dobročinitelju), detalj koji neko vrijeme podiže napetost kao zagonetka s oznakom mjesta zakopanog blaga, ispuše se u poetskom razrješenju.

Tabla u Oxfordu – Foto Berislav Buča

Zanimljiv je i lik načelnika umobolnice (Stephen Dillane), koji se u početku čini humanim i razumnim čovjekom na osjetljivom mjestu, ali se u žaru vlastite težnje za ‘znanstvenim postignućem’ razvija u neke vrste psihijatrijskog Dr. Hydea.

Bolja polovica filma

Prvi dio filma umjereniji je u pogledu teatralizacije. Pratimo institucije i osobnosti kojima je stalo do funkcije koje vrše više od izražavanja statusa i zastrašujućih ingerencija. Sud ne osudi neuračunljivog ubojicu na smrt, ravnatelj umobolnice sa zanimanjem prati ponašanje svojeg pacijenta, povjerenstvo Univerziteta dodijeli posao sposobnom čovjeku… Epizoda kirurške intervencije u umobolnici opravdava humani odnos prema liječniku ubojici, a i odnos prema žrtvi njegovog zločina. Nisu to idealizirane situacije i likovi, već su učinjeni uvjerljivim u kontekstu. Tu su i ‘čisti’ negativci, među njima nositelj danas dominantnog ‘marketinškog pristupa’ (Laurence Fox), ali ima i sporednih pozitivnih junaka koji uočavaju i podupiru prave junake, a sami su spremni preuzeti odgovornost i ostati u pozadini (meni najdraži junaci 🙂 ). To je u ovom slučaju Steve Coogan (Stanley uz Olia u istoimenom filmu), koji svoj autoritet u Oxford Pressu koristi za podršku Murrayu.

Kazalo Filma

Prizori iz viktorijanskog Londona i Oxforda, institucijski interijeri, kao atraktivne ilustracije, te glavni i ‘pomoćni’ likovi u ostvarenju velikog projekta, a napose sâm Projekt, neizmjeran proces popisivanja, tumačenja i uređivanja pojmova, kreiranje cijelog jezičnog univerzuma, i to prije računalnih baza podataka i programa, intelektualni zadatak koji može ispuniti život i život ispuniti smislom, čak i kad je ‘na rubu pameti’, predstavljaju ključne riječi ovog filma i razlog da ga ‘pročitamo’.

Ada Jukić, Zagreb, 03. 05. 2019.

Informacije o filmu:

Profesor i luđak
Fastnet Films, 22h22, Caviar Antwerp NV, 2019.
Zvuk: Dolby Digital
Format: 2,35:1
Trajanje: 124 min.
Scenarij: John Boorman, Todd Komarnicki, Farhad Safinia i Simon Winchester
Knjiga: Simon Winchester
Glazba: Bear McCreary
Još glume: Jennifer Ehle, Jeremy Irvine, Stephen Dillane, Eddie Marsan, Steve Coogan, Ioan Gruffudd…

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Profesor i luđak – Facebook
The Professor and the Madman – IMDb