Atraktivna orguljaška ruta za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti

U Glini, Sisku, Petrinji, Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i Ivanić-Gradu od 4. do 12. svibnja bit će održan 13. po redu Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, župana SMŽ Ive Žinića i petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića.

– U kojem god se dijelu programa zatekli u glazbenom vremenu koje ćemo podijeliti skupa, veseli me susret koji nadilazi prezentiranje orguljaškog blaga – naše veze s našim najdubljim korijenima, želeći podijeliti najljepše dosege čovjeka za osvještavanje Čovjeka u nama. Vrijeme koje nam je u glazbi dano, vrijeme je otkrivanja, kazala je producentica festivala Valentina Badanjak Pintarić. – Otkrivajući vrijednosti koje baštinimo, najkraćim putem prepoznajemo svoje vlastite skrovite ljepote.

I OVE GODINE OTKRIVAMO NOVE ORGULJE

– Početke festivalskih izdanja Ars orgni Sisciae vezali smo uz glazbeni repertoar uvjetovan tipom orgulja koje smo zatekli ispravnima u našim župama. To su uglavnom mali povijesni instrumenti na kojima se izvode stari majstori i barokna glazba. Vođeni idejom obnove i zaštite naših povijesnih instrumenata, festivalom smo široj publici predstavili bogatu orguljašku baštinu koja svjedoči tradiciju orguljanja staru dvjesto godina. Tragom orgulja Sisačke biskupije sastavili smo kartu sveg našeg orguljaškog blaga koje je preživjelo unatoč vremenu nesklonom preživljavanju i Domovinskom ratu koji je poharao gotovo sve kulturno blago Hrvatskog Pounja i Banovine. Ostali su tek ostaci ostataka najstarijih slavnih utvrda. Zalaganjem sisačkog biskupa, mons. Vlade Košića, patrona festivala, nove crkve izgrađene na mjestu srušenih (Petrinja i Glina) dobile su vrijedne orgulje, kao i Hrvatska Kostajnica i bazilika sv. Kvirina u Sisku. S novim instrumentima rasle su i festivalske mogućnosti, odnosno širio se glazbeni repertoar, kaže Badanjak Pintarić.

Ovogodišnji Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae prvi puta uključuje orgulje na kojima je moguće autentično izvesti cjelokupna djela orguljske literature – od renesanse, baroka, romantizma, kao i najnovija ostvarenja. Programsko osvježenje ovogodišnjeg festivalskog izdanja otkriva se na samom otvorenju festivala sa sopranisticom Valentinom Fijačko Kobić i Alenom Kopunovićem Legetinom na novopostavljenim velikim romantičnim orguljama (Steinmeyer, op. 1840, 1953.) u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini.

– Festivalskim programom uvijek smo nastojali povezati naše umjetnike i pomoći uspostavljanju budućih uspješnih suradnji pa nam ovoga puta premijerno nastupaju sopranistica Margareta Klobučar i Pavao Mašić na orguljama Sisačke katedrale. Uz to, festival nas vodi na novu destinaciju – u Župnu crkvu Sv. Petra apostola u Ivanić Grad, gdje su orgulje češkog graditelja Antonina Mölzera iz 1909. godine, instrument lijepe zvučnosti i snažne romantične mekoće. Uz orguljaša Roberta Jakicu slušat ćemo dva zbora – Katedralni zbor Uzvišenja Sv. Križa pod vodstvom Jelene Blašković i VA “Milka Trnina” Ivanić Grad pod vodstvom Branke Bubalo – Paliska. Koncertom Hrvatskog baroknog ansambla u prelijepoj crkvi Svete Marije Kraljice mira u sisačkom naselju, upućujemo molitve da i u ovoj crkvi jednog dana bude moguće održati koncert na orguljama.

BESPLATAN ULAZ I PRIJEVOZ

U Petrinji ćemo prvi puta čuti literaturu za orgulje četveroručno u izvedbi dvije mlade domaće orguljaške snage – Katarine Javore i Krešimira Klarića. Na našim najvrijednijim orguljama, u Selima će gostovati cijenjena slovenska orguljašica Renata Bauer, inače naše gore list – porijeklom iz Žažine. U subotu ćemo se družiti od jutra do mraka. Dopodne smo u Martinskoj Vesi na misi zahvalnici koju će izvesti Crkveni zbor župe sv. Martina biskupa i Domagoj Sremić, župni orguljaš i zborovođa koji ove godine obilježava tridesetu godišnjicu djelovanja. Navečer smo u Voloderu gdje će se prvi puta hrvatskoj publici predstaviti njemački orguljaš David Boos, kaže producentica Međunarodnog festivala Ars organi Sisciae.

Ulaz na koncerte je slobodan, a za otvorenje je – uz pomoć Sisačko-moslavačke županije, organiziran besplatan autobusni prijevoz iz Zagreba, preko Siska i Petrinje za Glinu. Iz Zagreba se kreće 4. svibnja u 18 sati ispred KD Lisinski, a iz Siska u 19 sati ispred Glazbene škole Frana Lhotke.

– Trinaestim izdanjem festival nudi atraktivnu orguljašku rutu za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti, promovirajući kulturnu baštinu kako bi se sačuvala i za buduća pokoljenja. Budite i vi dio Ars organi Sisciae! – poručila je na kraju Valentina Badanjak Pintarić.

13. međunarodni orguljaški festival
ARS ORGANI SISCIAE
4. – 12. 5. 2019.
Glina, Sisak, Petrinja, Sela, Martinska Ves, Voloder, Ivanić-Grad

4. 5. – SUBOTA – 20:00
Župna crkva Sv. Ivana Nepomuka – Glina
Koncert otvorenja:
Valentina Fijačko Kobić, sopran
Alen Kopunović Legetin, orgulje

5. 5. – NEDJELJA – 20:00
Katedrala Uzvišenja Sv. Križa – Sisak
Margareta Klobučar, sopran
Pavao Mašić, orgulje

7. 5. – UTORAK – 19:00
Župna crkva Sv. Marije Kraljice Mira – Sisak
Hrvatski barokni ansambl

9. 5. – ČETVRTAK – 20:00
Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja
Katarina Javora, orgulje
Krešimir Klarić, orgulje

10. 5. – PETAK – 20:00
Župna crkva Sv. Marije Magdalene – Sela
Renata Bauer, orgulje (Slovenija)

11. 5. – SUBOTA – 11:30
Župna crkva Sv. Martina biskupa – Martinska Ves
Misa zahvalnica:
Crkveni zbor župe Sv. Martina biskupa
Domagoj Sremić, orgulje

11. 5. – SUBOTA – 20:00
Župna crkva Sv. Antuna Padovanskog – Voloder
David Boos, orgulje (Austrija)

12. 5. – NEDJELJA – 20 sati
Župna crkva Sv. Petra apostola – Ivanić-Grad
Katedralni zbor Uzvišenja Sv. Križa
Jelena Blašković, dirigentica
VA Milka Trnina Ivanić-Grad
Branka Bubalo-Paliska, dirigentica
Robert Jakica, orgulje

[izvor informacije Ars organi Sisciae]