Napovedujemo 6. Drama Festival
Letos prvič v celoti mednarodni gledališki festival bo v SNG Drama Ljubljana potekal od 25. do 31. maja

Letošnji, že šesti Drama Festival bodo zaznamovale vrhunske poetike nekaterih najboljših slovenskih in tujih režiserjev, ki delujejo v širšem evropskem prostoru in s tem pomagajo razširjati in bogatiti kontekst lokalnega oziroma nacionalnega v posamezni gledališki kulturi. Sedem izbranih predstav iz Hrvaške, Srbije, Črne gore in Češke, ki bodo uprizorjene na velikem odru Drame, se bo potegovalo za nagrado občinstva za najboljšo uprizoritev festivala. Nagrada bo poimenovana po vrhunskem igralcu Drame in velikanu slovenskega gledališča in filma Jerneju Šugmanu. Ena od posebnosti letošnjega festivala bo tudi programski poudarek na hrvaški gledališki ustvarjalnosti, ki je v letošnji sezoni postregla s številnimi vrhunskimi uprizoritvami. Na odru Male drame pa bo na zaključni večer Drama Festivala predpremierno predstavljena še uprizoritev prihajajoče sezone 2019/20, avtorski projekt po izbranih delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević, ki bo repertoarno premiero doživel konec septembra. Tudi letos bodo osrednji festivalski program na ploščadi pred Dramo dopolnjevali pogovori z gostujočimi ustvarjalci po odigranih predstavah, poljudnostrokovni gledališki dialogi in pogovori na festivalskem vrtu Drama Kavarne ter že tradicionalna uvodni in sklepni koncert. Festival bo zaznamovala še zaključna prireditev avtorskega projekta Nika Škrleca Študije bananinega olupka, ki je v okviru Drama Laboratorija v realnem in digitalnem prostoru potekal celotno sezono 2018/19.

Uprizoritve tujih gledališč na velikem odru

Vsaka od sedmih uprizoritev, ki se bodo v festivalskem tednu zvrstile na velikem odru, na svoj izvirni način izkazuje moč sodobnega gledališča. Uprizoritve na festival povabljenih gledališč se ukvarjajo tako z družbenopolitično kot z intimno močjo gledališke umetnosti. Pri tem se močno razlikujejo in v tej raznovrstnosti prikazujejo široko pahljačo možnosti sodobnega gledališkega izraza.

Šesti Drama Festival se bo v soboto, 25. maja, slavnostno začel z uprizoritvijo Michelangelo po drami Miroslava Krleže Michelangelo Buonarroti in v režiji Sebastijana Horvata, nastalo v koprodukciji Dubrovniških poletnih iger in Hrvatskega narodnega kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka. V nedeljo, 26. maja, bo na sporedu nagrajena odrska priredba filma Rainerja Wernerja Fassbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali iz Národnega divadla Brno, Strah jesti dušo v režiji cenjenega režiserja Jana Friča. V ponedeljek, 27. maja, se bo predstavilo Zagrebačko kazalište mladih z Gostiščem Eden Juli Jakab, Árpáda Schilling in Éve Zabezsinszkij na osnovi igralskih improvizacij in v režiji znamenitega madžarskega režiserja Árpáda Schillinga, v torek, 28. maja, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu z Igralko v avtorstvu in režiji slovitega francoskega dramatika in režiserja Pascala Ramberta in v sredo, 29. maja Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju z eksplozivno uprizoritvijo Marxovega Kapitala v režiji izjemnega Andrása Urbána. V četrtek, 30. maja, se bo predstavilo Srpsko narodno pozorište u Beogradu z uprizoritvijo drame Leva Nikolajeviča Tolstoja Moč teme v režiji enega najvidnejših srbskih režiserjev mlajše generacije Igorja Vuka Torbice. Festival bo 31. maja na velikem odru zaokrožilo gledališče Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba z uprizoritvijo Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji enega mednarodno najbolj znanih hrvaških režiserjev Oliverja Fljića. Predstave se bodo začele ob 19.00 in bodo opremljene s slovenskimi in angleškimi nadnapisi. Po predstavi bo vsak večer na ploščadi pred Dramo potekal pogovor z ustvarjalci uprizoritev.

Festivalska predpremiera Izobčenke

Sklepna predstava 6. Drama Festivala bo festivalska predpremiera avtorskega projekta po izbranih delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević, v petek, 31. maja, ob 21.00 v Mali drami. Dramaturginja uprizoritve je Eva Kraševec, scenograf Branko Hojnik, avtorja glasbe Ina Puntar in Samo Kutin, lektorica Tatjana Stanič, oblikovalca luči Branko Hojnik in Nina Ivanišin. Igrajo Tina Vrbnjak, Nina Ivanišin, Tamara Avguštin, Ina Puntar in Samo Kutin.

Sponzorja 6. Drama Festivala sta Mercator in Interenergo, medijski pokrovitelj je Delo, uradni prevoznik festivala so Slovenske železnice.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]