07/05/2019to25/05/2019
  1. međunarodni festival Taste the Mediterranean u Hvaru
  2. svibnja – 25. svibnja

Hvar – gurmansko središte Mediterana

Svjetske kulinarske zvijezde i vrhunski hrvatski chefovi kuhaju u Hvaru

Ekskluzivni gost festivala: Bee Satongun, najbolji ženski chef Azije za 2018. prema izboru elitnog popisa 50 Best Restaurants.

Fotografiju ustupio Grad Hvar

Okusi i mirisi Mediterana zavladat će Hvarom od 22. do 25. svibnja 2019. Poznati svjetski i hrvatski chefovi okupit će se na jedinstvenom međunarodnom festivalu koji slavi mediteransku hranu, uvrštenu na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Jedan od najljepših jadranskih otoka, otok žive baštine čija su kulturna blaga na UNESCO-ovu popisu, postat će tih dana gurmansko središte Mediterana.

Dok će na hvarskoj Pjaci biti postavljena mediteranska tržnica sa svim tradicionalnim proizvodima, od maslinovih ulja, sireva, džemova i raznih slastica, u najboljim restoranima nudit će se mediteranska/ dalmatinska jela koja će zajedno pripremati domaći i strani chefovi. Vrhunski kuhari iz Španjolske, Italije, Francuske, Slovenije, Albanije i Hrvatske predstavit će svoje specijalitete i pokazati što je zajedničko kuhinji mediteranskih zemalja te što svaku od njih čini posebnom.

Ekskluzivni gost festivala je Bee Satongun, najbolji ženski chef Azije za 2018. po izboru elitnog popisa 50 Best Restaurants. Bee Satongun, chef restorana Paste u Bangkoku koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu, svoj je kulinarski rad posvetila obnovi tajlandske tradicionalne kuhinje. Takav pristup gastronomiji dijeli sa chefom Hrvojem Zirojevićem, jednim od najboljih hrvatskih chefova, nositeljem titule Chefa godine 2019. prema izboru Gault&Millau Croatia. Zajedno će pripremiti ekskluzivnu četveroručnu večeru u restoranu Laganini, na Palmižani.

Na festivalu Taste the Mediterranean masterclass radionice održat će Fabricio Vežnaver, Veliki chef sutrašnjice 2019., Vesna Miletić, Chef tradicijske kuhinje 2019. i Biljana Milina, Chef slastičar 2019., kao i ostali Gault&Millau Croatia laureati.

Sudionici festivala imat će priliku učiti od španjolskog chefa Vicentea Patina, jednog od najboljih chefova u Valenciji iz restorana Saiti s oznakom BIB Michelin, te od talijanskog chefa Marcella Trentinija iz restorana Magorabin iz Torina, s jednom Michelinovom zvjezdicom. Na festivalu će sudjelovati i Igor Jagodic, Chef godine 2019. po izboru Gault&Millau Slovenia, chef Sokol Prenga, ambasador „nove” albanske gastronomije, te domaće snage: chefovi Sandra i Dane Tahirović iz Splita, Nataša Vukmirović, Tonči Jerković i Igor pl. Živanović iz Hvara.

Dugogodišnji prijatelj festivala, chef Lionel Levy, nositelj tri toke Gault&Millau i jedne Michelinove zvjezdice, ove će godine predstaviti Provansu kao regiju u središtu najvećeg svjetskog projekta francuske gastronomije, manifestacije Good France. Pridružit će mu se i japansko-francuski chef Ippei Uemura, Mladi talent 2017. po izboru Gault&Millau France, koji će demonstrirati japansku tehniku rezanja i obrade ribe.

Na programu će se voditi i degustacije najboljih vina iz Španjolske, Italije i, dakako, iz Hrvatske.

Radionicu kušanja vrhunskih vina Masciarelli održat će gospođa Mira Šemić, renomirana sommelierka, akademkinja vina i direktorica Gault&Millau Slovenia, a Siniša Koceić i Alen Gulen, popularizatori kulture vina iz splitskog Wineboxa, predstavit će španjolska vina.

Ovogodišnji festival Taste the Mediterranean predstavit će Mediteran i kroz aspekt kulturnog krajobraza te će u obnovljenom Arsenalu biti organiziran niz predavanja na temu održivosti i ekologije te očuvanju nematerijalne kulturne baštine naših otoka koja je pod zaštitom UNESCO-a, prehrane i mediteranskog načina života, ekološke poljoprivrede, ribarskih tradicija, suhozida pa čak i dekoracije mediteranskih interijera.

Festival Taste the Mediterranean jedinstvena je prilika da na jednom mjestu upoznate kuhinju svjetskih kulinarskih zvijezda, ali i sve o izvornoj, mediteranskoj prehrani te načinu života na Mediteranu.

Detaljni program festivala Taste the Mediterranean objavljen je na mrežnim stranicama, a večeru, predavanja stručnjaka, kušanje vina ili radionicu svakako rezervirajte na vrijeme.

www.tastethemediterranean.eu

Partneri festivala su Grad Hvar, TZ Hvar i HTZ.
Pokrovitelji su Hrvatska komisija za UNESCO, Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma.

Životopisi chefova

Chef Bee Satongun

Chef Bee Satongun proglašena je Najboljim ženskim chefom Azije 2018, a restoran Paste našao se na listi 50 najboljih restorana Azije 2018.

Chef Bee Satongun šesnaest godina profesionalno se bavila pripremom jela tajlandske kuhinje. Nakon dugogodišnjeg usavršavanja, 2013. godine otvara vlastiti restoran tajlandske kuhinje Paste u Bangkoku, a pridružio joj se i chef Jason Bailey.

Restoran Paste ovjenčan je Michelinovom zvjezdicom i smatra se jednim od najboljih restorana u Bangkoku te predstavlja istraživanje tajlandske kulinarske povijesti. Godinama su proučavali razvoj tajlandske kuhinje, otkrivajući recepte ih prošlih stoljeća te zaboravljene tehnike.

Posvećenost detaljima, tehnička stručnost i atraktivna prezentacija stvaraju jedinstvena, slojevita i rafinirana jela. Jelovnik restorana Paste oslanja se na bogato tajlandsko kulinarsko nasljeđe, na recepte iz 19. i 20. stoljeća. Jela bazirana na biljkama pripremaju se od rijetkih tajlandskih namirnica iz svih krajeva zemlje, uz meso, ribu i morske plodove vrhunske kvalitete. Svako jelo kreira se na način da sadrži slojevitost tekstura, pročišćene prirodne okuse te da pruža pažljivo kreiranu kompoziciju namirnica.

Kreativni produkt ovih slojevitih okusa je zaštitni znak Bee Satongun i njenog tima.

Chef Marcello Trentini

Protivno željama obitelji, 1990. godine Marcello napušta umjetničku akademiju i počinje slijediti svoj san radeći kao pripravnik u kuhinji. Bio je to početak njegove karijere. Potpuno samouk, prošao je sve pozicije u kuharskoj hijerarhiji.

U travnju 1998., nakon putovanja po Italiji i inozemstvu, gdje je skupljao iskustvo i inspiraciju, vraća se u rodni grad Torino te se zapošljava u wine baru gdje vodi vlastitu kuhinju. Njegov poslodavac prepoznao je potencijal te ga poslao „po iskustvo“  u razne restorane okrunjene Michelinovim zvjezdicama. Nakon susreta s visokom kuhinjom shvatio je čime se zaista želi baviti.

U veljači 2003. sa suprugom Simonom otvorio je restoran Magorabin. Njihova je misija bila vratiti visoku kuhinju u Torino.  2003. godine chef Trentini postaje članom JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe) – udruženja vrhunskih mladih kuhara u Europi.  2012. godine dobiva prvu Michelinovu zvjezdicu. 2014. chef sudjeluje  u trećoj sezoni emisije „The Greatest Chef China“. Chef Trentini prvi je europski chef koji je odnio pobjedu. U veljači 2015. postaje članom udruženja LE SOSTE, talijanskog predstavnika udruženja Les Grandes Tables Du Monde. U jesen 2016. postaje potpredsjednikom udruženja JRE.

Kažu kako se život ne kreće pravocrtno, nego se polako, ali sigurno kreće uzlaznom putanjom. Priča restorana Magorabin upravo je takva: od otvorenja, preuređenja i proširenja, do mnogobrojnih priznanja. Restoran je osvježio izgled, a chef Trentini dopustio je svojoj kreativnosti da se vine u nebo te je na sigurnom putu prema novim vrhuncima.

Chef Hrvoje Zirojević

Nositelj titule Chefa godine Gault&Millau Croatia 2019, Hrvoje Zirojević, rođen je u Splitu gdje su ga kuhanjem od malih nogu „zarazile“ majka i baka. Danas je jedan od najcjenjenijih hrvatskih chefova, a trenutno je chef kuhinje i voditelj restorana Laganini na Palmižani, kojemu su dodijeljene 4 Gault&Millau toke. Osim što brojne goste oduševljava svojim kulinarskim remek-djelima, u Splitu predaje na Visokoj školi Aspira na studiju gastronomije te održava gostujuća predavanja na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, gdje prenosi svoje bogato znanje i iskustvo mladim generacijama.

Restoran Laganini nalazi se u uvali Vinogradišće te ćete u morskim jelima, po kojima je chef Zirojević nadaleko poznat, uživati u doista posebnom okruženju neposredno uz more. Chef Zirojević unatoč ljetnim gužvama i užurbanosti održava visoku razinu kvalitete jela te uspješno upravlja kuhinjskim timom.

Osim Gault&Millau trofeja Chef godine 2019, dobitnik je mnogih kulinarskih priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostaloga, odnio je pobjedu u Cro Top 10 – kuharskom natjecanju najboljih hrvatskih kuhara te je prvi hrvatski kuhar koji je osvojio srebrnu medalju na svjetskom kupu u Moskvi.

[izvor informacije Grad Hvar]