Muzej za umjetnost i obrt iskazuje solidarnost sa Francuskom, ali i čitavom svjetskom kulturnom i širom javnosti povodom požara koji je u ponedjeljak zahvatio katedralu Notre Dame u Parizu. S ponosom predstavljamo dio predmeta iz fundusa MUO, a koji su dio francuske provenijencije kao znak potpore Francuskoj u obnovi katedrale Notre Dame.

Katedrala Notre-Dame u Parizu

Sukladno temeljnom određenju muzejskih, ali i drugih baštinskih ustanova o važnosti očuvanja, zaštite i prezentiranja kulturne baštine, u Muzeju za umjetnost i obrt u petak 26.4.2019. u 18 sati, dr.sc. Anđelka Galić održat će se iznimno atraktivno predavanje o francuskoj grafici pod naslovom Grafike kao čuvari sjećanja.


Muzej za umjetnost i obrt i Hrvatsko – francusko društvo prijateljstva iz Zagreba ima čast pozvati Vas na predavanje

GRAFIKE KAO ČUVARI SJEĆANJA
CIKLUSI IZ KABINETA GRAFIKE FRANCUSKOG KRALJA LUJA XIV. U FUNDUSU MUO

koje će se održati 26. travnja 2019. u 18 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Predavanje će održati dr. sc. Anđelka Galić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke grafike. Ulaz je slobodan.

Grafike Kraljevskog kabineta predstavljaju zaseban segment francuske grafičke produkcije razdoblja vladavine Luja XIV., kada je Francuska usporedno sa statusom najmoćnije europske države postala i najutjecajnijim umjetničkim središtem. Devedeset tri grafike iz znamenite edicije Kraljevskog kabineta, koje se čuvaju u fundusu MUO svjedoče o izvanrednom usponu grafičke umjetnosti u okviru Grand Sieclea, kada je Francuska preuzela vodeću ulogu u umjetnosti graviranja.

Sedam ciklusa čuvene edicije iz Kraljevskog kabineta Luja XIV. iznimno su vizualno svjedočanstvo o dosezima francuske kulture i umjetnosti u vrijeme vladavine Kralja Sunca. Grafički listovi čuvaju sjećanje na arhitekturu kraljevskih rezidencija, goleme programe slikarske i skulpturalne dekoracije kraljevskih apartmana te spektakularne svečanosti kojim su obilježili povijest kraljevskih rezidencija u Versaillesu.

Pojedine predmete iz kabineta grafike francuskog kralja Luja XIV. u fundusu MUO pogledajte na Facebooku.

[izvor informacije Muzej za umjetnost i obrt]