Der Himmel über Berlin / Nebo nad Berlinom

Ovog četvrtka, 18. travnja u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je projekcija igranog filma Nebo nad Berlinom redatelja Wima Wendersa iz 1995. godine. Ovaj višestruko nagrađivani film dobitnik je i nagrade za najboljeg redatelja na filmskom festivalu u Cannesu.

Nebo nad Berlinom ; Fotografiju ustupila Pulska filmska tvornica

Berlin je ispunjen anđelima koji slušaju misli smrtnika i pokušavaju ih utješiti. Jedan od njih, Damiel, poželi postati čovjek nakon što se zaljubio u prelijepu Marion, umjetnicu na trapezu…

‘Nebo nad Berlinom’ kultno je Wendersovo ostvarenje, nagrađivano na mnogim festivalima za kojeg je na festival u Cannesu 1987. godine nagrađen kao najbolji redatelj. Europska filmska akademija, kojoj je Wenders danas Predsjednik, nagradila je film 1988. godine nagradom za režiju i sporednu ulogu.

Wim Wenders: Der Himmel über Berlin / Nebo nad Berlinom
Njemačka/Francuska, 1987., 128′
Scenarij: Wim Wenders, Peter Handke
Režija: Wim Wenders
Kamera: Henri Alekan
Uloge: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois, Peter Falk
Glazba: Jürgen Knieper
Montaža: Peter Przygodda

Wim Wenders (1945.) njemački je filmski redatelj, fotograf i profesor na Hochschule für bildende Künste Hamburg. Wenders je smatran za jedno od najvažnijih lica “Novog Njemačkog Vala” 70-ih i jedan je od osnivača njemačke distribucijske kompanije “Filmverlag der Autoren”. U Berlinu 1977. osniva svoju produkcijsku tvrtku “Road Movies” koja je uz većinu njegovih filmova producirala i radove Kena Loacha. Wim Wenders dobitnik je Zlatne Palme u Cannesu za film “Paris, Texas”, Zlatnog Lava u Veneciji, te je tri puta nominiran za nagradu Oscar američke Akademije.

Filmografija:
Summer in the City, 1970.
The Goalkeeper’s Fear of the Penalty, 1972.
Alice in der Städten, 1974.
Der Stand der Dinge, 1982.
Hammet, 1982.
Paris, Texas, 1984.
Der Himmel über Berlin, 1987.
Bis ans Ende der Welt, 1991.
Lisabon Story, 1994.
The End of Violence, 1997.
Buena Vista Social Club, 1999.
The Million Dollar Hotel, 2000.
The Soul of a Man, 2003.
Land of Plenty, 2004.
Don’t Come Knocking, 2005.
Palermo Shooting, 2008.
Pina, 2011.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura Nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

[izvor informacije Pulska filmska tvornica]