QUEER MoMENTI / TRAVANJ 2019.

22. 04. / 19.00 sati & 23. 04. / 20.30 sati
Wang Yu-lin: ALIFU, PRINC/EZA
Dvorana Müller, Kino Europa

Filmski program Queer MoMenti nastavlja se 22. i 23. travnja (ponedjeljak i utorak) s adresom u zagrebačkom kinu Europa, Varšavska 3, prikazivanjem tajvanskog dugometražnog igranog filma ALIFU, PRINC/EZA (Alifu, The Princ/ess) u režiji Wang Yu-lina.

Alifu, the Prince/ss ; Fotografiju ustupio Domino

Alifu, 25-godišnja pripadnica autohtone pajvanske zajednice, zaposlena je kao frizerka na Tajvanu. Njezinu najveću želju predstavlja kirurški zahvat kojim će promijeniti spol, čime će, međutim, ugroziti svoju ulogu unutar pajvanskog plemena. Njezina cimerica/suradnica, lezbijka po imenu Pei-Zhen, također je i njezina najbolja prijateljica. Sherry, trans* žena, vlasnica je queer bara. Dugi niz godina, Sherry je zaljubljena u vodoinstalatera po imenu Wu. Iako ga nesebično služi i pazi, vodoinstalater doživljava Sherry isključivo kao prijateljicu. Život Chrisa, vladinog zaposlenika, sve je samo ne zanimljiv. Početak kontinuiranog, tajnog pojavljivanja kao draga u queer baru oslobađa Chrisa od svakodnevnog stresa. Chris ovu tajnu krije od svoje djevojke Angie koja za život zarađuje kao nastavnica glasovira. Ono što ih sve spaja jest – ljubav.

Wang Yu-lin rođen je 1964. godine na Tajvanu. Diplomirao je šumarstvo pri Državnom tajvanskom sveučilištu, a potom završava studij filma i videa pri School of Visual Arts u New Yorku. U filmskim krugovima ubrzo stječe reputaciju i više nego pedantnog filmaša. Yu-linov prvijenac 7 DAYS IN HEAVEN zaradio je preko 1.4 milijuna američkih dolara na tajvanskim kino blagajnama. Film je, također, nominiran u sedam kategorija za prestižnu filmsku nagradu Golden Horse, uključujući i u onoj za najbolje filmsko ostvarenje.

ALIFU, PRINC/EZA; redatelj: Wang Yu-lin; producenti: Gene Yao, Liu Ji-gang; scenaristi: Wang Yu-lin, Hsu Hua-chien, Juliana Hsu, Hua Bai-rong, Chen Hui-ling; glavne uloge: Utjung Tjakivalid, Chao Yi-lan, Wu Pong-fong, Bamboo Chen; glazba: Blaire Ko; direktor fotografije: Wang Pan-yun; montažeri: Hong Dong-ren, Chang Yi-nian; trajanje: 97 minuta; zemlja i godina proizvodnje: Tajvan, 2017.

DOMINO je nevladina, nestranačka, neprofitna udruga sa sjedištem u Zagrebu koja ima za cilj propitivanje tradicionalnih i rad na transformaciji opresivnih normi u tranzicijskom društvu kroz kulturu, medije, javne politike, obrazovanje i suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama. Vizija Domina je da u društvu postoji konstantnost prepoznavanja normi koje onemogućuju slobodu kreativnog umjetničkog i queer izražavanja koje je subverzivno, ali bezopasno za druge ljude. To izražavanje najčešće je vidljivo kroz nezavisne umjetničke izričaje koji su garancija pomicanja granica i kritičkog propitivanja postojećih društvenih normi. Zbog toga je potrebno napraviti takvo društveno okruženje u kojoj će se nezavisna kultura što slobodnije moći manifestirati kroz različite forme i kroz različite aktere. Udruga provodi svoje aktivnosti i ostvaruje opće ciljeve kroz četiri glavna programa: kultura, mediji, edukacija, politika.

Alifu, the Prince/ss – IMDb

[izvor informacije Domino]