Prestižna Nagrada “Grigor Vitez” dodijeljena Jasminki Tihi-Stepanić za roman “Ljeto na jezeru Čiču”

‘Ljeto na jezeru Čiču’ Jasminke Tihi-Stepanić nagrađeno je prestižnom Nagradom „Grigor Vitez“ za najuspješnije književno djelo za mlade za 2018. godinu.

S ponosom javljamo kako je naša autorica Jasminka Tihi-Stepanić dobitnica Nagrade “Grigor Vitez” za 2018. godinu. Nagrada se godišnje dodjeljuje za najbolja ostvarenja iz književnosti za djecu i mlade. Jasminka Tihi-Stepanić nagradu je osvojila za roman ‘Ljeto na jezeru Čiču’ (Naklada Ljevak, Zagreb, 2018.).

Obrazloženje nagrade:

Stručno Povjerenstvo je odlučilo da Nagradu „Grigor Vitez“ za književni tekst za mladež u 2018. godini dodijeli književnici Jasminki Tihi-Stepanić za tekst u romanu ‘Ljeto na jezeru Čiču’ (Naklada Ljevak, Zagreb, 2018.)

Pripovjedački stil, kojim nas spisateljica Jasminka Tihi-Stepanić provlači kroz lijenu svakodnevicu školskih praznika jedne adolescentice i njenog mlađeg, jedanaestogodišnjeg brata, nenametljiv je i mekan. Tri četvrtine knjige plutamo kroz ljetnu vrućinu zajedno s ponuđenim motivima od kojih će, čini nam se, jedan preuzeti glavni tok: možda onaj o kršenju pravila i zabrana (koje postavlja kritički i radno aktivna baka), možda onaj o složenoj obiteljskoj situaciji (u kojoj oba roditelja traže mogućnost za novu životno-financijsku kombinaciju obitelji), a možda onaj u kojem se zbrajaju ljetna prijateljstva i simpatije.

No, ‘Ljeto na jezeru Čiču’ nije proza kojoj je cilj poigravati se s ispunjavanjem očekivanja svojih čitatelja ili sa šarmiranjem istih. To je proza koja nudi suptilnije, a dublje izazove. Svjedočenje životu tijekom toplog ljeta bit će presječeno kao nožem. Baš onako kako se to zna dogoditi kad život posjeti nesreća. Ona ovaj put ima lice utopljenog jedanaestogodišnjeg dječaka. Roman ‘Ljeto na jezeru Čiču’ postaje tako roman o gubitku.

Gledajući unatrag, pojašnjava se zašto se u tri četvrtine knjige bavilo naizgled ne bitno povezanim situacijama. Svaka od njih je „pomogla“ da se priđe korak bliže tragediji, iako na kraju nijedna od njih nije tragediju skrivila. Izrezana kriška života skrivala je formulu smisla – da je život baš sve – i ljubav i razočarenja, i strah i nada, ali i bol, strašna bol od koje se ostaje bez zraka u plućima. Posljednja četvrtina romana Ljeto na jezeru Čiču posvećena je upravo tišini boli, ali i misteriju koji se zove – nastavak života boli usprkos.


Romani Jasminke Tihi-Stepanić ne nude način da se pomoću njih ogradite od svijeta, ne oblikuju se tako. Upravo suprotno. Oni vas pokušavaju naučiti kako svijet razumjeti i s njime se povezati. I ovaj je tako zamišljen. Može vam ponuditi odgovor. I utjehu. Nema krivih.

Patricia Marušić (iz Predgovora)


Jasminka Tihi-Stepanić rođena je 1958. godine u Velikoj Gorici. Profesorica je hrvatskoga jezika u OŠ Eugena Kvaternika u rodnome gradu. Piše za djecu i mlade. Priče objavljuje u časopisima Modra lasta, Smib, Radost i Književnost i dijete, kao i na Hrvatskom radiju, u emisiji ‘Priča za velike i male’ i u TV seriji HRT-a ‘Pssst…Priča!’ Njezin roman prvijenac ‘Imaš fejs?’ dobio je Nagradu „Mato Lovrak“ za najbolji roman za djecu i mlade objavljen u 2011. godini, a istoimena radioigra nagrađena je 2012. posebnom nagradom na 9. međunarodnom festivalu radioigara za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi koju dodjeljuje Međunarodna unija za dječju knjigu IBBY. Roman je izabran za nacionalni kviz u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda” koji organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara. Objavila je roman ‘Bacit ću ti kompjutor kroz prozor’ 2013. godine i zbirku priča ‘Baš kao Harry Potter’ 2014. godine. ‘Bacit ću ti kompjutor kroz prozor’ ušao je u najuži izbor za Nagradu “Grigor Vitez”. Slijedi roman ‘Moja neprijateljica Ana’ za koji je 2016. dobila Nagradu “Anto Gardaš”. Sljedeće godine po romanu je na HR-u snimljena istoimena radioigra. Slikovnicu ‘Priča o ribaru i zlatnoj ribici’ objavila je 2016. godine, a slikovnicu ‘Kako su nastali morski oblutci’ 2018. u nakladničkoj kući Sipar d. d. Roman ‘Dom iza žice’ objavila je 2017. Iduće godine ušao je u najuži izbor za nagrade “Grigor Vitez” i “Anto Gardaš” te 2018. predstavlja dječju književnost Republike Hrvatske na međunarodnom natječaju za dječju knjigu “Mali princ” u Tuzli. Posljednji roman Jasminke Tihi-Stepanić ‘Ljeto na jezeru Čiču’ tiskan je 2018. Iste godine izabran kao jedan od romana za nacionalni kviz u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda”.

[izvor informacije Naklada Ljevak]