U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Moj dida je pao s Marsa ; Fotografiju ustupio Tihoni Brčić

Prvi hrvatski znanstveno-fantastični film napokon je osvanuo u kinima, pa djeca sada mogu uživati u avanturama u kojima su im junaci i podneblje bliski, a vizualni efekti na razini stranih filmova. U filmu vanzemaljci od čiste energije i jajoliki roboti uđu u život djevojčice Une i okrenu ga naglavačke – mora spasiti dedin život u roku 24 sata. “Moj dida je pao s Marsa“ progovara o svemu pomalo – od školskog bullyinga i vanzemaljskih otmica, do nesebične ljubavi i požrtvovanosti ne samo među ljudima, već i drugim bićima. Film je namijenjen prvenstveno školarcima. Mlađoj i plahovitoj djeci bi mogao biti zastrašujuć jer je mučenje dede prisutno kroz cijeli film, oživljavaju se mrtva tijela, a i majka je na samrti. Sve to može biti povod za razgovor s djecom o razlici zbilje i mašte u filmu, te poimanju života i smrti. Film je ujedno i prvi hrvatski film koji je napravljen u multiosjetilnom 4DX formatu, gdje micanje sjedala, špricanje vode, vjetar, mirisi i sl. ovoj dječjoj avanturi daju posebnu dimenziju.

Za djecu: 8+.

Za roditelje: Film je nedvojbeno namijenjen djeci školskog uzrasta, a roditelji bi se eventualno mogli prepustiti nostalgičnom pristupu filma – djeluje kao da je iz ’80-ih.

Nasilje: Prikazuje se bullying u nekoliko navrata, pa je prikladno s djecom porazgovarati o tome. Prikazivanje mučenja dede nije eksplicitno, no vidljivo je da se nalazi u mukama i da se iz njega želi izvući život.

Zastrašujući prizori: Preuzimanje ljudskih tijela od strane energetskih bića, spomenuto mučenje dede, te situacija s majkom na samrti mogli bi uznemiriti osjetljiviju djecu.

Rječnik: Nema vulgarnog rječnika.

Seks: Nema seksualnih prizora.

Tempo: Umjeren.

Moj dida je pao s Marsa – Facebook
Moj dida je pao s Marsa – IMDb

Tihoni Brčić