Učenike osnovnih i srednjih škola u utorak se snažno dojmilo svjedočanstvo preživjele holokausta Vesne Domani Hardy. U srijedu u diskusiji Fašizam naš svagdašnji sudjeluju Ivo Josipović i Čedo Prodanović.

Zagreb, 9. travnja 2019. – U današnjem vremenu interneta dobro pazite što je istina, a što laž, poručila je mladima na Edukacijskom jutru u sklopu Festivala tolerancije preživjela holokausta Vesna Domani Hardy. Okupljene učenike osnovnih i srednjih škola u punom kinu SC-a posebno se dojmila stravična sudbina članova njezine obitelji koji su ubijeni za vrijeme holokausta. “Užasno je važno da se o ovome govori kako se takvo što ne bi nikako ponovilo. Takve priče u meni uvijek izazovu strašne emocije, a ovo mi je dodatno otvorilo oči”, rekao je Ivor Šošić, učenik 7. razreda.

O zločinima je bilo riječi i nakon projekcije filma Murer – anatomija jednog procesa, koji dokumentira suđenje tzv. krvniku iz Vilniusa, odgovornom za smaknuće više desetina tisuća Židova. Odgovarajući na pitanja nakon projekcije, redatelj Christian Frosch kazao je kako je krenuo u istraživanje nakon što je čuo za krvnika koji je prošao nekažnjeno. Stekao sam dojam kako su svi akteri željeli biti zaboravljeni, kao i sam Murer, no filmom sam htio pokazati kako takvi zločini ne smiju i neće biti zaboravljeni, istaknuo je Frosch.

Diamantino ; Fotografiju ustupio Festival tolerancije

Još jedan stravičan zločin bio je tema Tolerance Talka u utorak. Nakon projekcije dokumentarca Utoya, nanovo potaknutog masakrom kojeg je u Norveškoj počinio Anders Breivik, raspravljalo se o suočavanju s traumom. Psihijatri Miro Jakovljević i Hrvoje Maleković te psihoterapeutkinja Marijana Senjak zaključili su kako je bitna sposobnost oporavka te povratka u prethodno stanje. “Svaki iskreni ljudski angažman ima svoje terapijsko djelovanje. Bitno je pronaći smisao u svom životu, a drugi korak oporavka je priznanje patnje. Žrtvama je bitno da se osjećaju prihvaćenima u svojoj zajednici”, rekla je Marijana Senjak.

Program u srijedu obiluje atraktivnim naslovima među kojima je i Suđenje zlu, novi dokumentarac Barryja Avricha o Benu Ferenczu, posljednjem preživjelom tužitelju iz Nürnberga koji se cijeli život drži gesla „zakon, a ne rat”.  Film je na rasporedu u 18 sati u Kinoteci, a odmah nakon projekcije slijedi Tolerance Talk s temom Fašizam naš svagdašnji. Sudionici diskusije su bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, povjesničari Tvrtko Jakovina i Goran Hutinec te odvjetnik Čedo Prodanović.

U 19 sati u kinu SC na rasporedu je Iz praha u prah, američka komedija ovjenčana nagradom publike na prestižnom Tribeca Film Festivalu, s Gézom Röhrigom i Mathewom Broderickom u glavnim ulogama. Hasidski kantor iz New Yorka, izbezumljen preranom smrti svoje supruge, sprijateljuje se s profesorom biologije s kojiim započinje mračno komičan i sve doslovniji pothvat odlaska u podzemlje.

U istom kinu u 21 sat igra jedna od poslastica ovogodišnjeg programa. Portugalsko-francuska komedija Diamantino, nagrađena s nekoliko priznanja u Cannesu, priča je o nogometašu na vrhuncu karijere koji se počinje preispitivati nakon susreta s izbjegličkom krizom i neofašizmom. Film je istodobno aluzija na Cristiana Ronalda, ali i satirični prikaz Europe danas.

Jedinstveni dokumentarac Put krvi (Kinoteka, 21.00) dočarava islamistički terorizam kako još nije bio prikazan. Sirove neuljepšane snimke, koje su zaplijenili saudijski agenti, prikazuju teroriste u džihadističkim kampovima za obuku u saudijskoj pustinji.

Odredište za ljubitelje glazbe je kino Tuškanac u kojem se u 19 sati prikazuje dokumentarac Mora schwingati, priča o najuglednijoj jazz diskografskoj kući Blue Note, koju su osnovali dvojica mladih židovskih emigranata i tada diskriminirane afroameričke umjetnike tretirali kao ravnopravne. U filmu se pojavljuju Herbie Hancock, Quincy Jones, John Coltrane, Thelonius Monk i drugi jazz velikani.

Problemom imigracije bavi se film Ortaci, koji počinje u 21 sat u kinu Tuškanac. Pratimo priču mladog kineskog ilegalnog useljenika u Japanu koji se u potrazi za poslom pretvara da je netko drugi i strahuje da će biti razotkriven.

Sve informacije o programu dostupne su na stranici https://festivaloftolerance.com te na facebook stranici Festivala tolerancije.

[izvor informacije Festival Tolerancije]