Prvu reklamu za film koju sam vidio na busu (doubledecker) u Oxfordu je reklama za akcijski horor ‘Hellboy’ čiji sam foršpan gledao u zagrebačkom CineStaru. Globalizacija filmske industrije omogućuje da bilo gdje možemo imati uvid u aktualni kino repertoar, odnosno da iste naslove možemo gledati na bilo kojem mjestu.

Sveučilišni Oxford (155.000 stanovnika) uz 38 koledža ima i tri multipleks kina, od kojih se jedan (Curzon) nalazi u trgovačkom centru Westgate, koji se nalazi, za razliku od zagrebačkog imenjaka, u samom centru grada. Curzon britanski je prikazivač filmova (kao hrvatski CineStar i Cineplexx) koji ima multiplekse u raznim gradovima, pa je jedan od njih upravo u spomenutom oxfordskom Westgateu. Druga dva multipleksa, pod imenom Odeon, nalaze se također u središtu Oxforda, ali izvan trgovačkog centra.

Robert Jukić u multipleksu Curzon ; Foto AJ

Dok se u Hrvatskoj kinorepertoar mijenja četvrtkom, u Velikoj Britaniji promjena se dogadja neposredno pred vikend, to jest u petak. Repertoar je sličan, jer velike filmske kompanije filmove plasiraju istovremeno u čitavom svijetu. U pravilu filmovi u major distibuciji imaju istovremeno prikazivanje, uz manja odstupanja, ovisno o zemlji u kojoj se prikazuju, te određene iznimke kada kompanije žele testirati neki film, pa ga znaju ranije prikazati negdje drugdje nego u matičnoj zemlji – Americi. Noviji primjer je animirani ‘Kako izdresirati zmaja 3’, koji je u Hrvatskoj prikazan nekoliko tjedana prije nego u Americi.

Nezavisni filmovi prikazuju se u različitim terminima, pa je moguće da nekog od njih vidimo prije nego Amerikanci ili Britanci.

Multipleks Curzon u Oxfordu ima pet dvorana s (144 + 172 + 134 + 82 + 82) sjedala, te kafić u kojem možete udobno pričekati, popiti kavu ili neko piće, prije projekcije filma.

Do četvrtka, 04. travnja 2019. na redovnom repertoaru bili su sljedeći filmovi:
At Eternity’s Gate (2018.), redatelj Julian Scnabel
Us (2019.), redatelj Jordan Peele
Dumbo (2019.), redatelj Rupert Wyatt
Captain Marvel (2019.), redatelji Anna Boden i Ryan Fleck
Fisherman’s Friends (2019.), redatelj Chris Foggin

U petak 05. travnja na redovni repertoar dolaze novi filmovi:

The Sisters Brothers (Les Frères Sisters; 2018.), redatelj Jacques Audiard
Shazam! (2019.), redatelj David F. Sandberg
Missing Link (2019.), redatelj Chris Butler
3 Faces (Se rokh; 2018.), Jafar Panahi

a na repertoaru i nadalje ostaju sljedeći naslovi:
At Eternity’s Gate (2018.), redatelj Julian Scnabel
Us (2019.), redatelj Jordan Peele
Dumbo (2019.), redatelj Rupert Wyatt
Captain Marvel (2019.), redatelji Anna Boden i Ryan Fleck

A u četvrtak 11. travnja u sklopu programa Q&A Screening prikazat će se na velikom platnu kultni ‘A Clockwork Orange’ (1971.) Stanleyja Kubricka.

U idućem tekstu malo više o multipleksu Curzon.

Curzon

Robert Jukić
U Oxfordu, 04. travnja 2019.