Pozivamo Vas na poznati Filozofski teatar Hrvatskog narodnog kazališta s gostom prof. Ericom Kurlanderom, autorom intrigantnog i minucioznog djela Hitlerova čudovišta: Povijest nadnaravnoga u Trećem Reichu.

Eric Kurlander bit će u Zagrebu 11 – 14. travnja.

Novi gost Filozofskog teatra (14. travnja, nedjelja) pronicljivo prikazuje cjelovitu povijest nadnaravnoga u nacističkoj Njemačkoj – istražujući okultne ideje, ezoteričnu znanost i poganske religije koje je u službi održavanja vlasti propagirao Treći Reich. Poslije osam godina istraživanja, arhivskog rada i bilježenja, Kurlander nam po prvi put prezentira snažne veze između nacizma i nadnaravnog imaginarija.

Eric Kurlander ; Fotografiju ustupio HNK Zagreb

Osim što je knjiga Hitlerova čudovišta bila najprodavaniji novi naslov Naklade Ljevak na prošlogodišnjem Interliberu, veliko zanimanje izazvala je i tribina posvećena njoj u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, uz Hrvoja Klasića i Nadeždu Čačinovič. Povučene su mnoge paralele između nacističkih konstrukcija Drugoga i sukladne demonizacije te trenutno prevladavajućega antiimigrantskog diskursa.

Sada konačno u Hrvatsku stiže i sam autor knjige koja ne može biti aktualnija u suvremenoj Europi u kojoj se ponovo rađaju čudovišta prošlosti. S Ericom Kurlanderom razgovarat će dugogodišnji urednik Filozofskog teatra Srećko Horvat.

O autoru:
Eric Kurlander
predaje povijest na Sveučilištu Stetson u SAD-u, a doktorirao je na Sveučilištu Harvard. Dosad je, među ostalim, objavio knjige The Price of Exclusion: Ethnicity, National Identity, and the Decline of German Liberalism, 1898-1933 i Living with Hitler: Liberal Democrats in the Third Reich. Kurlander je objavljivao znanstvene članke u najznačajnijim svjetskim časopisima, dobitnik je stipendija brojnih uvaženih institucija, a za uspjehe u profesorskom radu primio je više nagrada.

[izvor informacije Naklada Ljevak]