Zagreb, 4. travnja 2019. Povodom jučerašnje promocije i potpisivanja knjiga na kojem je gostovao engleski autor Robert Bryndza čija su četiri naslova u prijevodu Predraga Mavara Žena u ledu, Noćna grabežljivica, Mutna voda i Posljednji dah objavljena u izdanju nakladničke kuće Znanje, izlog knjižare Znanje u zagrebačkoj Gajevoj ulici uređen je u skladu s atmosferom posljednjeg autorovog romana prevedenog na hrvatski jezik, trilera Posljednji dah. Neobična scena leša u izlogu, koja već danima intrigira posjetitelje knjižare, zapravo je najava dolaska ovog renomiranog pisca trilera. Autor se jučer tijekom popodnevnih sati u knjižari Znanje družio sa svojim hrvatskim čitateljima, a na promociji su uz njega govorili i moderator Srđan Sandić, urednica autorovih knjiga Danijela Rumbak, te prevoditeljica Ivana Ostojčić.

Robert Bryndza potpisuje knjige ; Fotografiju ustupio Znanje

Robert Bryndza koji je karijeru započeo prije desetak godina izvodeći kabaretski show znakovitog naslova Branko i Branka-Croatian Magic Sensation, u kojima se kroz smijeh prikazivao mentalitet ljudi istočne Europe, te problematika homofobije, s kojom se suočava kasnije i u svim svojim romanima, govorio je o seriji trilera o Eriki Foster, detektivki londonske policije, porijeklom Slovakinji koja rješava niz zločina, pritom se nekad i na vlastitu štetu boreći protiv predrasuda i britanskog policijskog sustava. Bryndzini romani pripadaju britanskom tipu krimića, gdje ponekad i na samom početku pratimo i znamo tko je ubojica, međutim njegova vrijednost  očituje se svakako i u detaljiziranim opisima mjesta i ugođaja, kritici društvene marginalizacije osoba drugačije socijalne, nacionalne, rasne ili seksualne orijentacije, homofobije, te  položaju žena u suvremenom društvu. Osvrnuo se i na svoj serijal duhovitih chic-lit romana o Coco Pinchard, ženi srednjih godina koja nakon što je ostavi suprug proživljava svoju drugu mladost, kojom je zapravo započeo svoji spisateljsku karijeru. Na pitanje zašto uglavnom piše o ženama, autor je rekao „Protagonisti mojih romana su snažne žene zato što smatram da su žene generalno kompleksnije i zanimljivije od muškaraca.“ Tijekom sat i pol druženja autor je odgovarao na razna pitanja, od onih o samom procesu pisanja – gdje crpi inspiraciju i kako se odlučio sa žanra chick-lita prebaciti na krimiće, do onih nešto manje uobičajenih – zašto se Erika nikad ne smije, hoće li se Erika i Coco ikad sresti, i kako je došao do ideje za Croatian Magic Sensation Show. Dodatne simpatije hrvatskih čitatelja autor je priskrbio i dugim strpljivim potpisivanjem knjiga, dijeljenjem posveta i fotografiranjem s čitateljima.

Robertu Bryndzi ovo je prvo gostovanje pred hrvatskim čitateljima iako naglašava da je čest gost na našoj obali, koju posjećuje već  dugi niz godina. Serijal o detektivki Eriki Foster zasad broji 6 nastavaka, od kojih su posljednja dva u planu za prijevod u izdanju Znanja, a autor se već okrenuo pisanju novog serijala, ponovno sa ženskom protagonisticom Kate Marshall.

[izvor informacije Znanje]