Gazda: Početak

Ovog četvrtka, 4. travnja u 20 sat u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je besplatna projekcija dokumentarca Gazda: Početak redatelja i producenta Darija Juričana. To je drugi film iz serijala Gazda. Dok u prvom filmu redatelj analizira uspon Ivice Todorića, u ovom filmu analizira se ostavština Miroslava Kutlea.

Proces stvaranja filma putem videoveze predstaviti će sam autor, a razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

Gazda: Početak ; Fotografiju ustupila PFT-a

‘Gazda: Početak’ priča o Agrokoru prije Agrokora, o debaklu privatizacije, tranzicije i pravosuđa te njegovu nasljeđu, koje i danas baštinimo. Okosnica je filma priča o Miroslavu Kutli, jednom od najvećih tajkuna devedesetih.

“Gazda: Početak” nije samo film o Kutli nego i o usponu HDZ-a i konceptu ekonomije te stranke, tipičnom za tranzicijske zemlje, koji je osigurao bogaćenje malog broja ljudi i osiromašivanje velikog broja hrvatskih građana: ti su ostali bez radnih mjesta u poduzećima kojih se dohvatio Miroslav Kutle.
(Nenad Polimac, Jutarnji list)

Dario Juričan: Gazda: Početak

Hrvatska, 2018., 82′
Scenarij: Zvonimir Tivon
Kamera: Dario Juričan, Zvonimir Tivon
Montaža: Sandra Mitić
Oblikovanje zvuka: Tihomir Vrbanec
Producent: Dario Juričan
Produkcija: Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo (HRCIN)
Koprodukcija: Blank

Dario Juričan rođen je 1976. u Zagrebu. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu komparativnu književnost i germanistiku. Na London Film Academy završio Filmmaking. Radi kao redatelj i producent u Blank_filmskom inkubatoru, www.blankzg.hr. Pokretač filmskih magazina Filmonaut i Point Blank. Sudjelovao na Berlinale Talent Campusu. S filmom Imaš ti neku priču bio u konkurenciji Locarno film festivala, 2012. Nagrađen za najbolji scenarij za film I,J,K,L na Danima hrvatskog filma, 2012. Nakon filma Gazda, 2018. režira i producira nastavak filma Gazda:početak.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

[izvor informacije Pulska filmska tvornica]