U petak, 5. travnja u 18:30 sati, u sklopu ciklusa filmova Milene Dravić u kinu Tuškanac, održat će se predstavljanje knjige ‘Milena Dravić ili ključ snova’, dvojezične monografije o liku i djelu jedne od najvećih glumica ovih prostora. Promociji izdanja nazočit će autorica i urednica Anita Panić, a razgovor vodi filmski kritičar i filmolog Željko Luketić.

Monografija ‘Milena Dravić ili ključ snova’ obimno je izdanje Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika kojeg čini sedam poglavlja teksta i rijetkih fotografija u kojima se analitično i sa puno zanimljivih detalja predstavlja život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica nekadašnje Jugoslavije. Detaljno i sa obiljem arhivske građe rasvjetljava se filmska, ali i bogata televizijska i kazališna karijera glumice koja je bila omiljena i kod publike i kod kritike.

O Mileni Dravić tekstove su, između ostalih, pisali i reditelji Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, Milan Jelić i Želimir Žilnik, glumci Rade Šarbežija, Mira Furlan, Nikola Djuričko i slovenska glumica Milena Zupančić. Kurozitet ovog poglavlja je i tekst velikog ruskog i holivudskog glumca Olega Vidova koji je bio Milenin partner u filmu „Bitka na Neretvi“.

Predstavljanje knjige ‘Milena Dravić ili ključ snova’ dio je velike retrospektive Milene Dravić kojeg organiziraju Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba, uz suradnju Jugoslovenske kinoteke i Ambasade Republike Srbije kao dio manifestacije ‘Ponovo radi bioskop’. U sklopu ciklusa filmova prikazuju se radovi Živojina Pavlovića, Puriše Đorđevića, Zvonimira Berkovića, Dušana Makavejeva, Gorana Paskaljevića, Antuna Vrdoljaka i Mihajla Vukobratovića.

Detaljan program filmova potražite na stranicama kina Tuškanac
Facebook

Cijena ulaznice za filmove je 20 kuna. Ulaz na promociju knjige je besplatan.

[izvor informacije HAVC]