SVEČANO ZATVARANJE 66. MARTOVSKOG FESTIVALA VEČERAS U DOMU OMLADINE BEOGRADA

OvogodiÅ”nji, 66. po redu, Martovski festival biće zatvoren u nedelju, 31. marta (19:00h) u Domu omladine Beograda, svečanom dodelom Gran pri i strukovnih nagrada i srpskom premijerom animiranog filma Eme de Svaf (Emma De Swaef) i Marka Džejms Rolsa (Marc James Roels) ā€žTaj veličanstven kolač!ā€œ (Ce magnifique gĆ¢teau! / Belgija, Francuska, Holandija; 2018, 44ā€™).

Dodeljuje se 6 Gran pri nagrada za najbolje filmove u svakoj kategoriji (dugometražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, animirani film, domaći kratkometražni igrani film, međunarodni kratkometražni igrani film, eksperimentalni film/video art), a novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je po 2.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti). Martovski festival dodeljuje i četiri strukovne nagrade za filmove prikazane u takmičarskim selekcijama i to nagradu za najbolju režiju, za najbolju kameru, za najbolju montažu i za najbolji zvuk, odnosno muziku. Novčani iznos svake strukovne nagrade je po 500 evra u dinarskoj protivvrednosti. Kao i prethodne dve godine, prijatelj Martovskog festivala, kompanija Living Pictures – vodeći studio za postprodukciju slike u Srbiji i regionu, dodeliće specijalnu nagradu za usluge postprodukcije u vrednosti od 2000 evra.

Žiriji su radili u sledećim sastavima:

Dokumentarni filmovi preko 50 minuta: BoÅ”tjan Virc, producent i scenarista, Andrijana Stojković, rediteljka i producentkinja dokumentarnih i igranih filmova i Petar Mitrić, filmski radnik.
Dokumentarni filmovi do 50 minuta: Aleksandar Govedarica, distributer, Sarita Matijević, producentkinja i Goran Radovanović, scenarista i reditelj dokumentarnih i igranih fimova.
Kratki igrani film (nacionalna selekcija i međunarodna selekcija): Ivan Velisavljević, dramaturg i filmski kritičar, Hristina Popović, glumica i Stefan Ivančić, reditelj.
Eksperimentalni film i video art: Igor Simić, reditelj, Marko Grba Singh, reditelj i Naomi Hening, istraživačica, umetnica i urednica projekta Dā€™EST.
Animirani film: Mihal Bobrovski, istoričar filma, Viola Sova, rediteljka animiranih filmova i Nikola Majdak Mlađi, snimatelj, animator, reditelj, predavač i voditelj radionica animiranog filma.

Martovski festival ove godine zatvoriće srpska premijera srednjemetražnog animiranog omnibus filma ā€žTaj veličanstven kolač!ā€œ, koji je rađen stop-animacijom, sa lutkama od vune, Å”to predstavlja svojevrsnu retkost.

Naizgled nepovezane crtice iz života pet likova: kralja, sredovečnog Pigmeja, propalog biznismena, izgubljenog portira i mladog dezertera, ubedljivo nas uvode u fantazmagorični prikaz belgijske afričke kolonije sa kraja 18. veka.

O rediteljima: Mark Džejms Roels je autor nagrađivanih kratkometražnih igranih filmova, dok se Ema de Svaf specijalizovala u tehnici stop-trik animacije i lutkarstvu. Njihov zajednički stop-kadar animirani kratki film “O, Viliā€¦” (2012) prikazan na preko 300 filmskih festivala i osvojio je 80 nagrada, uključujući i nagradu ā€žCartoon je dā€™Orā€œ za najbolji evropski kratki film, a bio je nominovan i za nagradu ā€žCezarā€œ. Žive i rade u belgijskom gradu Antverpenu.

Reditelji o filmu: Sve se vrtelo oko vremena i mesta deÅ”avanja radnje. Želeli smo da se radnja filma događa u kolonijalnoj Africi, da zabeležimo baÅ” taj vremenski period, to parče istorije. Tokom priprema, čitali smo puno knjiga koje su obrađivale tu eru, uključujući ā€žSrce tameā€œ Džozefa Konrada, kao i dela francuskog romansijera Luja-Ferdinanda Selina, veoma kontroverznog pisca, autora sjajne autobiografske knjge ā€žPutovanje na kraj noćiā€œ.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.
Organizator festivala je Dom omladine Beograda.
Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.
Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.
Festival podržali: Italijanski institut za kulturu, Living Pictures, Alma Quattro, Miamiam restoran, Mezestoran DvoriŔte, Kafeterija, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

[izvor informacije Martovski festival]