Oxfordska premijera 25. ožujka 2019.
25.03. – 30.03. 2019.
Trajanje: ispod 2 sata s pauzom
https://www.rockyhorror.co.uk
Redatelj: Christopher Luscombe
Glume: Duncan James, Joanne Clifton, Ben Adams, Callum Evans, Laura Harrison, Kristian Lavercombe, Ross Chisari, Miracle Chance, Philip Franks
Kostimografija: Sue Blane
Glazba, riječi, scenarij, knjiga: Richard O’Brien

Jučer je u oxfordskom New Theatre Oxford održana premijera Richard O’Briena Rocky Horror Show! Otkad sam u Velikoj Britaniji, gdje je prisutan nelimitiran svekoliki izbor kulturnih događanja, željela sam pogledati tri mjuzikla – Book of Mormon, Phantom of the Opera i Rocky Horror. Jedna od tri želje mi je ispunjena i to bez ‘gnjavaže’ odlaska u obližnji London. (Obožavamo ići u London).

Kultni mjuzikl made in the UK trenutno je na turneji, a navedeni cast odnosi se na tim koji je nastupio u Oxfordu i koji će igrati do 30. ožujka.

Fotografiju ustupio New Theatre Oxford

Premijera originalne londonske produkcije održana je 19. lipnja 1973. u Royal Court Theatre. Ovaj klasik preusmjerio je kazališnu karijeru Tima Curryja u filmsku – Tim je transferirao lik Dr. Frank N. Furtera s pozornice na filmsko platno u okviru svoje prve filmske uloge. U filmu je glumio i sam Richard O’Brien kao Riff Raff. Kostimografkinja Sue Blane dizajnirala je kostime i za predstavu i za film. I 40 godina poslije show je okupljen oko jezgre njegovih stvoritelja koji funkcioniraju kao obitelj posvećena životnom projektu.

Mjuzikl parodira popularne low-budget horror filmove B kategorije i  filmove znanstvene fanastike uz vizualne elemente kiča i blještavila. Odmah se prepoznaju elementi Drakule, Transylvania 6-5000 s Bugs Bunnyjem (traži telefon), Nosferatua, Frankensteina i općenito horora, a kasnije se uvode elementi znanstvene fantastike, koje na početku nismo očekivali.

Svako live izvođenje redovito prate brojni fanovi obučeni u Rocky Horror stil i svjetlosnim rekvizitima, a običaj je i da se odgovara Pripovjedaču. Pripovjedač Philip Franks fantastično je uklopio originalne i aktualne primjedbe (ponajviše analizu britanske političke situacije) – u jednom trenutku usporedio se s Theresom May, a kad je na kraju predstave završio bez hlača u halterima i štiklama ova izjava još je više došla do izražaja 😀 Jedan gledatelj mu je dobacio nepristonu šalu i pošalicu u nekoliko navrata te je Pripovjedač zaključio da mu je taj gas poznat. Mother? ubrzo je upitao 😀

Očekuje se interakcija publike, pogotovo prilikom izvođenja Time Warpa. Mi smo to uvidjeli tijekom predstave, iako su upute navedene na linku: https://www.rockyhorror.co.uk/virginsguide.

Kao i u mjuziklu Annie (LINK) – glumci fantastično glume, pjevaju i plešu.

Iako sam se nadala postavu iz 2016. s Dominicom Andersenom kao Rocky Horrorom i Liamom Tamne kao Frankom, niti ovaj cast nije razočarao. Duncan James je impresivan kao Frank – i glasom i stasom i kretnjama. Upravo je nevjerojatno i nepojmljivo kako ogromna količina šminke i perika mogu transformirati čovjeka ☺ Laura Harrison na početku odlično izvodi Science Fiction – Double Feature, a glazbu je svirao orkestar uživo.

Science fiction, double feature
Doctor X will build a creature
See androids fighting Brad and Janet
Anne Francis stars in Forbidden Planet
Whoa oh oh oh oh
At the late night double feature picture show

Scenarij svakako nije Kids Friendly. Audio i vizualne ekspresije, koje ne nalaze posvuda na razumijevanje (primjerice na našim prostorima jedino od cijelog repertoara trans složenica u povezanosti s osobnim uvjerenjem jedino su transparenti prihvatljivi ☺), ostavljaju (pozitivan ☺) dojam i na odraslu publiku.

I 40 godina od premijere – drugačije, originalno, provokativno, kontroverzno fenomenalno, fantastično.

U kazalištu su se mogli kupiti originalni suveniri (Robert je dobio majicu s korzetom, a Berislav Creature of the night 🙂 ).

U okviru popratnog programa promocije danas je u Westgate shopping centru održan plesni Time Warp s glumcima (LINK).

Vendi Jukić Buča
U Oxfordu, 26. ožujka 2019.

'The Rocky Horror Show' u The New Theatre Oxford, ≥http://film-mag.net/wp/?p=38602. Fotografije ustupio The New Theatre Oxford

Objavljuje F.I.L.M.Četvrtak, 14. ožujka 2019.