Captain Marvel (2019.)
Redatelji: Anna Boden i Ryan Fleck
Glume: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Jude Law, Annette Bening, Lashana Lynch

Marvelova hiperprodukcija uspješnih blockbustera, koja nakon prvog desetljeća i 20-ak uradaka ulazi u treću fazu i ne pokazuje znakove posustajanja, apsolutno je progutala kino repertoar i pokupila gotovo sav kisik američke produkcije.

Ono što je znakovito za ovaj film je činjenica da je ovo prvi Marvelov film sa superjunakinjom u naslovnoj ulozi. Tumorni i bezidejni DC ih je preduhitrio barem na tom polju.

Iako je zapostavljanje superjunakinja kao nositeljica filmova bio svojevrsni minus, Kapetanica Marvel je nakon 17 dana projekcija blizu milijarde dolara. Financijska isplativost masivnog Marvelovog stroja (koji je u vlasništvu Disneya) ukazuje na barem još jedno desetljeće dominacije na kino blagajnama.

Kapetanica Marvel ; Fotografiju ustupio Cineplexx

Na planetu Hala, Vers (Larson) i njezin mentor Yon-Rogg (Law) provode vrijeme u vježbanju borilačkih vještina i razgovorima oko Versinog svladavanja vlastite impulzivnosti. Pripadnici su Kree rase, svojevrsnih kolonizatora planeta u nekom udaljenom dijelu svemira. Njihovi najveći neprijatelji su pripadnici Skrull rase, mjenjolika koji su prikazani kao apsolutni zlikovci. Tijekom jedne misije koja se pokaže teškim promašajem, Vers završi na Zemlji, negdje usred 1990-ih. U isto vrijeme joj se počnu javljati sjećanja sa Zemlje, na kojoj, koliko ona zna, nikad nije bila. Dok pokušava uloviti nekoliko pripadnika Skrullova susreće se s Nickom Furyem (Jackson) i pokreće neke događaje koji će imati učinka na Zemljine superheroje i odnose između različitih rasa kroz mnoge, udaljene galaksije.

Kao i kod većine žanrovskih filmova, određena doza predznanja i uloženosti je potrebna za uživanje u filmu. Na prvi pogled zapetljana, priča je relativno jasna i ogoljela. Nema velikih uloga, ali ima velikih emocija i empatičnih uzleta. Donekle nekarakterističan ‘origin’ ove superjunakinje izbjegava zamke sličnih uradaka, što ovaj film čini zabavnim ubijanjem vremena. Svojevrsni predah u prošlosti služi i kao uvod u dolazak Kapetanice Marvel na razrješenje sukoba koji muče Osvetnike, a koji će se pojaviti u kinima krajem travnja i dodatno solidificirati Marvelovu dominaciju.

Robert Tabula

Informacije o filmu:

Kapetanica Marvel
Marvel, 2019.
Trajanje: 123 minute
Format: 2.39:1
Zvuk: 12-Track Digital Sound | IMAX 6-Track | Auro 11.1 | Dolby Atmos | DTS (DTS: X)| Dolby Surround 7.1 | Sonics-DDP | Dolby Digital
Scenarij: Anna Boden i Ryan Fleck
Glazba: Pinar Toprak

Kapetanica Marvel – Movie Site
Captain Marvel – IMDb