The Queen’s Corgi 3D (2019-03-238.)
Redatelji: Vincent Kesteloot & Ben Stassen
Hrvatski glasovi: Luka Bulović, Ivan Šarić, Hana Hegedušić, Janko Rakoš, Nina Erak-Svrtan

Simpatičan film u kojem odrasli mogu uživati više od djece koju će dovesti u kino, zbog poznavanja društvenog konteksta na koji se film oslanja. Jer animirani kraljevski psi nisu samo općenito povezani s kraljevskim ukusom i kućanstvom, već su ljubimci točno određene i suvremene kraljice. Prepoznatljiv je lik Elizabete II, kao što i je poznata njena privrženost psima, napose Korgyjima, a uz njezino visočanstvo je i njen suprug Filip. Uz britanske dvorske domaćine pojavljuju se američki gosti, aktualni predsjednik predstavljen u svom karakterističnom liku i stilu, u pratnji atraktivne supruge i njihovog četvorožnog ljubimca, to jest ljubimice, koja svojim samouvjerenim i zahtjevnim ponašanjem utjelovljuje američke vrijednosti. Tako su, uz društvenu i medijsku pozornost koju ostvaruju najviše političke osobe, dobile i svoje filmske animirane ‘inkarnacije’ koja će nadživjeti njihov mandat.

Korgi: Kraljevski pas velikog srca ; Fotografiju ustupio CineStar

A za djecu koja ne znaju i ne trebaju znati o kojim se poznatim likovima radi (iako sve manja djeca prate društvene mreže kojima se celebritiji sve više služe kako bi prenosili i službene poruke) bitni su četveronožni junaci, gotovo taktilno uvjerljivo prikazani psići, njihov (privilegirani) položaj u kraljevskom okružju i njihovi međusobni odnosi. Uz elemente realističnosti i konkretnosti uključeni su elementi bajke.

Protagonist je najmlađi Korgy, Rex, novi kraljičin ljubimac, koji postaje ‘glavni pas’ i uživa u svom položaju. Ali idealno stanje ne može potrajati u filmskom scenariju. Rexovo ponašanje (nehotice naljuti kraljicu) i zavist u neposrednoj okolini odvedu ga iz sigurnosti u pustolovine ulice i skloništa za pse u kojem vladaju zakoni jačega. Ali pametni kraljski psić, koristeći strategiju suradnje i solidarnosti, uspije nadvladati pokvarenjake i agresivce.

U skupini Rexovih prijatelja i neprijatelja u životinjskom svijetu tipični su predstavnici pozitivaca i negativaca koje prepoznajemo i u ‘ljudskom carstvu’. Najveći odmak od početnog stava ostvaruje pseća ljepotica iz skloništa, koja na njega obrati pažnju tek kad sazna da dolazi iz ‘visokog društva’, ali iza toga (što ne bismo očekivali) ostaje mu trajno i neuvjetovano privržena.

Neke metafore i aluzije na ljudske likove i odnose najmlađoj djeci mogu promaknuti ili im ostati nerazumljive, a povremeno se koriste i neki za njih složeniji termini. Ali to će nadomjestiti dinamika prikaza i priče koja je svojim pojedinostima jedinstvena, ali je općim tijekom, zapletom i ishodom poznata kao svaka dobra stara bajka.

Roditelji će, sa zadovoljstvom ponavljam, naći dodatno zadovoljstvo u prepoznavanju ‘celebritija’ i ‘evenata’, kao da listaju duhovito ilustrirane društvene stranice, dok se njihovi potomci zabavljaju bajkovitim značenjem animiranog ‘štiva’.

Ada Jukić, Zagreb, 21.ožujka 2019.

Informacije o filmu:

Korgi: Kraljevski pas velikog srca 3D
Belga Productions, nWave Pictures, 2019.
Trajanje: 92 min.
Format: 1.85 : 1
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Rob Sprackling i Johnny Smith
Priča:
Glazba: Ramin Djawadi
Originalni glasovi: Jack Whitehall, Julie Walters, Tom Courtenay, Jon Culshaw, Jamal Fahim, Kulvinder Ghir, Sarah Hadland

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Korgi: Kraljevski pas velikog srca – Facebook
The Queen’s Corgi – IMDb