Lars Kepler
Lovac na zečeve

Jezik izvornika: švedski
Prijevod: Sandra Ljubas
Broj stranica: 520
Datum izdanja: ožujak 2019.
ISBN: 978-953358100-2
Naslov izvornika: Kaninjägaren
Vrsta uveza: meki
Visina: 225 mm
Težina: 640 g
Cijena:149,00 kn

Kad eskort-dama Sofia Stefansson stigne klijentu koji je spreman platiti pet puta više od uobičajene tarife, muči ju loš predosjećaj. Svejedno ostane, no sado-mazo seansa u bogatoj stockholmskoj četvrti krene po zlu, a Sofia postaje neželjeni svjedok ubojstva ministra vanjskih poslova. Ubojičino ponašanje prkosi svakoj logici, a policija je uvjerena da je riječ o terorističkoj prijetnji. Jedina osoba koja bi mogla spriječiti smrtonosni niz, bivši policijski inspektor Joona Linna, služi višegodišnju zatvorsku kaznu. Na premijerovu intervenciju pruža mu se prilika da zaradi ranije puštanje na slobodu, no ubilački pohod nastavlja se s nesmiljenom žestinom.

Lovac na zečeve, šesti u nizu iz serijala o inspektoru Jooni Linni, punokrvni je triler s uistinu neočekivanim obratom. Bračni par Ahndoril, koji se skriva iza pseudonima Lars Kepler, ovim je romanom dokazao da nastavci mogu biti sve uzbudljiviji i nepredvidljiviji. Hipnotizirajuće!

“Lars Kepler sinonim je za istinski vješto napisane trilere. To je koncentrirana, furiozna, zastrašujuće dobra zabava.”
Berlingske (Danska)

“Vještina autora je tolika da joj se jednostavno morate predati: počinju u punoj brzini, a zatim još više ubrzavaju, baš kao što lovac na zečeve proganja svoje žrtve.”
Dagens Nyheter (Švedska)

“Ovo nisu knjige za one slaba srca. Kepler virtuozno niže scene pune napetosti.”
New York Times

“Lars Kepler, odnosno Alexandra i Alexander Ahndoril, pišu romane nalik na scenarije, s kratkim poglavljima i brzom izmjenom scena. Zbog toga je ovu šestu knjigu o Jooni Linni gotovo nemoguće ispustiti iz ruku.”
Nordjyske Stiftstidene (Danska)

“Kombinirajući tradicionalni krimić s intenzitetom trilera koji ostavlja bez daha, autori su stvorili uspješnu formulu međunarodnog kalibra. Majstori su kad treba ubaciti jezu u naizgled bezopasne situacije. Pravi užitak za prekaljene ljubitelje krimiromana.”
Verdens Gang (Norveška)


Martin Previšić
Povijest Golog otoka

Jezik izvornika: hrvatski
Broj stranica: 640
Datum izdanja: veljača 2019.
ISBN: 978-953266988-6
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Visina: 234 mm
Težina: 1 000 g
Cijena: 249,00 kn

Danas, kada se temama iz prošlosti u nas uglavnom pristupa ostrašćeno, s puno predrasuda i unaprijed donesenim zaključcima, Povijest Golog otoka Martina Previšića objektivni je prikaz jedne od najkontroverznijih epizoda naše povijesti 20. stoljeća. Ovo je prva cjelovita studija logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svjedočanstava bivših logoraša. Analizirajući kompleksni sustav logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspio spojiti znanstvenu preciznost historičara s talentom pripovjedača, osjećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije. Potresna svjedočanstva logoraša vode čitatelja kroz golootočku priču, no njih se ne glorificira i ne zlorabi, već ih se smješta u kontekst i vrijeme bacajući pritom novo svjetlo na prijelomne događaje započete Rezolucijom Informbiroa 1948.

Povijest Golog otoka čitatelje suočava s činjenicama pružajući im sveobuhvatnu i nepristranu interpretaciju ovog traumatičnog mjesta naše prošlosti te je stoga nezaobilazno djelo suvremene povijesne publicistike.

“Martin Previšić prvi je autor koji je koristio bogate i tek sada dostupne arhivske zbirke u Zagrebu i Beogradu kako bi, pored mnoštva intervjua što je obavio s bivšim logorašima, došao do precizne i zaokružene slike o Golom otoku kao sustavu. Zato ova knjiga nudi gotovo prvi arhivski utemeljen uvid u prvorazrednu temu iz političke i društvene povijesti Jugoslavije druge polovine dvadesetoga stoljeća te postavlja vrlo visoki standard za daljnja istraživanja.”
Ivo Banac

“Previšićeva namjera da Goli otok sagleda u cjelini i svom kontekstu, kako bi što potpunije objasnio njegovu logiku, ciljeve, smisao i posljedice, s tumačenjem glavne funkcije logora kao procesa političkog preodgoja, omogućio mu je dojmljiv opis surovosti i nasilja unutar kompleksnog i inovativnog sistema kakav je stvoren u logoru na Golom otoku. Detaljno je prikazano na koji način je logor funkcionirao, kao i smisao i kontekst u kojem je otvoren i zatvoren, a opisano je također kako se njegov efekt produžio i nakon zatvaranja, i to za pojedinca kao i za tadašnje jugoslavensko društvo.”
Aleksandar Jakir

Martin Previšić (Zagreb, 1984.) docent je na katedri za Hrvatsku povijest Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa njegovih istraživanja jest povijest socijalističke Jugoslavije i Hrvatske od 1945. te povijest komunizma. Predavač je na Hrvatskom vojnom učilištu. Autor je niza znanstvenih tekstova i suradnik na dokumentarnim filmovima i izložbama. Bio je na kraćoj stipendiji u Yad Vashem International School for Holocaust Studies u Jeruzalemu. Održao je gostujuća predavanja na University of California, Berkeley, University of Illinois at Urbana–Campaign, University of Pittsburgh, University of North Carolina at Chapel Hill, Furman University te Humboldt-Universität Berlin. Dobitnik je Fulbrightove stipendije za 2019. godinu na Stanford University.


Lars Kepler
Uhoda

Jezik izvornika: švedski
Prijevod: Danilo Brozović
Broj stranica: 560
Datum izdanja: ožujak 2019.
ISBN: 978-953358120-0
Naslov izvornika: Stalker
Vrsta uveza: Meki uvez drugo izdanje
Visina: 204 mm
Težina: 570 g
Cijena: 89,00 kn

Kamera drhtavo i potajice kroz prozor bilježi kako Maria Carlsson oblači crne hulahupke. Snimatelj je nepoznat, a policija gotovo istodobno dobiva tu snimku i dojavu o lešu. Maria je ubijena, s jezika joj je istrgnut pirsing – mali svjetlucavi Saturn. No ona nije jedina žrtva okrutnog ubojice čiji zločini neopisivo podsjećaju na ubojstvo za koje je prije desetak godina osuđen svećenik ovisnik Rocky Kyrklund. Ovaj novi val nasilnih smrti istražuje inspektorica Margot Silverman koja se želi dokazati kolegama kao dostojna zamjena svojem pokojnom prethodniku. U istragu koja tapka u mjestu uključuje se i psihijatar hipnotizer Erik Maria Bark zahvaljujući kojem je Kyrklund završio iza rešetaka. Ipak, pravog rezultata ne može biti ako se Joona Linna ne vrati iz mrtvih. ‘Uhoda’, peti roman iz serije o inspektoru Jooni Linni, još je jedan napeti triler nakon kojeg navlačite zavjese na prozorima. Bračni par Ahndoril koji se skriva iza pseudonima Lars Kepler ovim nastavkom samo potvrđuje svoje mjesto među majstorima vrhunskog švedskog trilera. Čita se u dahu!

“Vrsna strava u visokom tempu.”
Dagens Nyheter, Švedska

“Ova je priča toliko nevjerojatno mračna da će se čitatelj zateći kako istodobno želi okrenuti stranicu i nastaviti čitati, no previše je uplašen da bi to učinio.”
The Sun, Velika Britanija

“Divlje i sirovo, vraški zastrašujuće i vraški dobro napisano.”
Ekstra Bladet, Danska

“Romani Larsa Keplera uvijek su napeti i slikovito nasilni dok on riječima prikazuje noćnu moru.”
Sydney Morning Herald, Australija

“Roman je opsežan, no pripovijedanje je napeto i pod kontrolom, a kratka poglavlja samo pridodaju napetosti, baš kao i uzbuđujući finale.”
Irish Independent, Irska

“’Uhoda’ je zastrašujuće štivo u kojem ćete uistinu uživati, no možda će vam trebati malo vremena da zaspite nakon što dovršite čitanje.”
Daily Express, Velika Britanija

“Dobro i tečno, roman održava visoki tempo i čita se u dahu.”
Goteborgs-Posten, Švedska

“Izvrsno napisani triler koji ne popušta ni na sekundu.”
Adresseavisen, Norveška

“Uhoda je remek-djelo iz žanra trilera, ne pada mi na pamet nijedan drugi način na koji bi se opisala ova knjiga.”
Gefle Dagblad, Švedska

Lars Kepler pseudonim je književnice Alexandre Coelho Ahndoril i njezina supruga Alexandera Ahndorila. Pod tim pseudonimom 2009. objavljuju kriminalistički roman ‘Hipnotizer’, a sljedeće godine jednako uspješan nastavak ‘Paganinijev ugovor’. ‘Svjedok vatre’ iz 2011. treći je, ‘Noćna mora’ iz 2012. četvrti, ‘Uhoda’ iz 2014. peti, a ‘Lovac na zečeve’ iz 2016. šesti u nizu romana o inspektoru Jooni Linni. Ovaj serijal objavljen je u 40 zemalja i prodan u milijunima primjeraka. Film snimljen po romanu ‘Hipnotizer’ svjetsku je premijeru imao na festivalu u San Sebastianu 2012. godine.

Alexandra Coelho Ahndoril rođena je 1966. u švedsko-portugalskoj obitelji. Odrasla je u Helsingborgu. Njezin prvi roman ‘Zvjezdani dvorac’, objavljen 2003., nagrađen je nagradom Catapult. U Švedskoj je prodan u više od 10.000 primjeraka. Druga knjiga ‘Brigitta i Katarina’ objavljena je 2006., a treći roman ‘Master’ 2009. godine. U svojim djelima bavi se istraživanjem čovjekova sukoba sa znanosti, religijom i politikom. Redovito piše kolumne za glavne švedske dnevne novine.

Alexander Ahndoril švedski je dramaturg i romanopisac. Rođen je 1967. u Stockholmu. Autor je osam romana i petnaest kazališnih komada. Njegov je najpoznatiji roman ‘Redatelj’ (2006.), priča o redatelju Ingmaru Bergmanu.

Bračni par Ahndoril živi u Stockholmu s tri kćeri.

[izvor informacije Fraktura]