The Mule (2018.)
Redatelj: Clint Eastwood
Glume: Clint Eastwood, Dianne Wiest, Bradley Cooper, Taissa Farmiga, Michael Pena

Clint Eastwood će uskoro napuniti 90 godina. Bez obzira na usporene kretnje, ogrubjeli i oslabljeli glas te tijelo koje izgleda kao da škripi pri svakom pokretu, Eastwood još uvijek nosi svoju karizmu i ponešto oslabljeni konstrukt svoje pojave na nižoj, ali učinkovitoj razini. Da ne pričamo o sreći što je muškarac, pa i u ovim godinama može realizirati glumačko-redateljski pothvat s određenom dozom prestiža. Priča o prisilno umirovljenom hortikulturistu koji se, nakon što ga posve uništi internet, okrene drugačijoj vrsti posla, vrlo brzo i nemilosrdno briše sve moralne granice i kočnice koje bi prosječni čovjek mogao imati.

Mula ; Fotografiju ustupio Blitz Film i Video

Earl Stone je početkom 2000-ih bio iznimno popularan uzgajivač cvijeća koji je sve svoje vrijeme provodio na cesti, raznim konferencijama, sajmovima cvijeća i susretima s ljubiteljima i kupcima njegovih hibrida. Opsesija je bila tako velika da je eskivirao vjenčanje svoje jedine kćeri, ne mareći previše za osjećaje svoje obitelji. Cvijeće je važnije, uzbudljivije i zanosnije od dosadne obitelji koja ima previše potreba i emocija. No, nakon dva desetljeća na redu je vjenčanje unuke.

Obzirom da ona ne gaji isti prijezir kao bivša žena i apsolutno razočarana kćer, Earl je pozvan na vjenčanje. To nije tako radosna vijest. Posao mu je propao (što je jedan od razloga da se uopće i pojavio), traže od njega novac za svadbu, i vrijeđaju pred gostima. Koliko god da je unuka željna njegove blizine i pažnje, opterećena prošlost udaljava Earla od razlomljene obiteljske slike.

U tom trenutku mu se obraća jedan od gostiju i ponudi mu kontakt osoba koje trebaju vozača. Earl je oduševljen. Njegovo vozačko iskustvo je perfektno, nije opterećen nikakvim kaznama i sudarima, a kada obavi svoj prvi prijevoz koji ga vodi od sumnjive auto radionice pune ćelavih latinosa s oružjem do hotela na drugom kraju države, ne zamara se detaljima onoga u čemu sudjeluje. U autu ga čeka hrpa novčanica, u motelima hrpe prostitutki. To se ponavlja više puta kroz trajanje filma kako ne bi slučajno zaboravili koliko Earl voli društvo prostitutki i koliko one cijene njegove posjete.

I tako se prijevoz nastavlja, novac postaje sve bolji i bolji, saznanje da prevozi drogu ne čini ga ništa manje željnim posla i zarade. Njegove skrupule i moralni kompas ne nose nikakvu snagu jer novac popravlja izgorene društvene domove veterana, plaća svadbu, itd. Kapitalizam je stroj koji radi svoje, na bilo koji način i uz bilo koju cijenu. Važan je samo konačan cilj, novac koji se pretače u ostvarenje drugih snova – u jednom trenutku Earl vraća svoj rasadnik i ponovno hibridizira cvijeće.

Poruka je jasna i mutna u isto vrijeme. Ono što Earl radi je apsolutno loše, ali novac, novac je tako divan i podatan za trošenje. Film toliko iskrivljuje sliku kriminalca da se u trenutku kada novi gazda preuzme posao i pritisne Earla, kreira situacija u kojoj se prošli režim osvjetljava u nekakvom pozitivnom svjetlu, kao da i jedni i drugi ne ostavljaju iza sebe trag trupala: predoziranih, ubijenih, satranih, izgubljenih. Situacija postaje još gora kada mu FBI polako počinje ulaziti u trag.

To je priča o čovjeku koji je postojao, i koji je u svojim poznim godinama postao jedan od najvećih ‘mula’ – prijevoznika kokaina u cijelom SAD-u (stotine tona kokaina). Za svoje grijehe je odležao samo godinu dana u zatvoru. Bijelim, postarijim muškarcima je svijet još uvijek sasvim podatan.

Robert Tabula

Informacije o filmu:

The Mule
Warner Bros., 2018.
Trajanje: 116 minuta
Format: 2.39:1
Color: Color
Scenarij: Sam Dolnick, Nick Schenk
Glazba: Arturo Sandoval

Mula – Movie Site
The Mule – IMDb